Ко је у трци за ректорску фотељу?

Радослав Гајанин, проректор за научноистраживачки рад, биће предложен за вршиоца дужности ректора Бањалучког универзитета и на овој функцији, уколико то Сенат прихвати на данашњој сједници, биће до избора новог ректора, јер је Милан Матаруга на ову функцију поднио оставку.

Република Српска 10.11.2017 | 07:54
Ко је у трци за ректорску фотељу?
Подсјећамо, он је оставку поднио у сриједу, дан након што је стотинак незадовољних студената "заузело" Ректорат и изнијело 18 захтјева.

Иако ће у складу са Статутом в.д. управљати Универзитетом око шест мјесеци, док се не стекну услови за избор новог ректора, већ се спекулише о именима.

Ранко Шкрбић, декан Медицинског факултета, за кога се спекулише да би могао бити нови ректор, рекао је јуче да нема амбицију да заузме то мјесто.

"Видим да су ме довели у везу с тим, али мој одговор је не. Нити сам размишљао о томе, нити ме то интересује. Желим одбацити све спекулације, није ми до тога и апсолутно нећу конкурисати за ректора", каже Шкрбић.

Спомињало се и име Луке Кецмана, али нам је јуче овај проректор за материјалне и људске ресурсе рекао да ће он бити ванредни професор те неће конкурисати на ову функцију.

"Сви моји избори били су редовни и текли су по прописима, почевши од асистента па надаље. Не пада ми на памет да идем у превремене изборе и да се играм са каријером", рекао је Кецман.

Витомир Поповић, бивши декан Правног факултета, рекао нам је да ће још размислити о кандидатури за ректорску функцију.

"Нисам још размишљао, али када дође вријеме, видјећемо", каже Поповић.

Како је додао, стање на Универзитету је лоше те има много пропуста.

У трци за ректорску кандидатуру спекулисало се и о Радославу Гајанину, кога јуче нисмо успјели добити за коментар, јер је био на предавањима и нисмо добили потврде има ли амбицију и након в.д. ректора, ако буде прихваћена, да уђе у кандидатуру за новог ректора.

Образлажући своју оставку, Милан Матаруга казао је јуче да је група студената на неприхватљив, оркестриран и смишљен начин извела овакав потез како би се срушио углед Универзитета и смијенио ректор.

"Овај потез извела је група студената који ни по чему не могу парирати најбољим студентима", истакао је Матаруга и додао да су га на састанку који је покушао одржати с њима студенти извријеђали износећи низ неистина.

Одбија све оптужбе о умијешаности у пролонгирање афере на Технолошком факултету те истиче да је спровео хитну истрагу и тражио суспензију референта.

Додао је да је симптоматично што се све ово дешава у тренутку када Студентски парламент Универзитета у Бањалуци треба да покрене процедуре избора у студентска представничка тијела.

"Нејасно је да ли су Ратко Савић, Жељко Сладојевић и Марија Пуљаревић истински представници студената и да ли раде у њиховом интересу или управо они хоће да мијењају закон правећи простор да сви студенти могу бити кандидати за Парламент и тако осигурају позиције за подобне, а не за најбоље студенте", рекао је Матаруга.

Каже да не жали што више неће бити ректор Универзитета, те да се враћа науци.

Ратко Савић, предсједник Уније студената РС, јуче је рекао да је Бањалучком универзитету потребан частан, поштен и одлучан ректор, који ће се без страха борити против корупције, без обзира на пријетње и уцјене.

Пријављене пријетње студентима

У Полицијској управи Бањалука потврдили су да је у надлежној полицијској станици запримљена пријава о пријетњама студентима.

Истакли су да је о пријави упознат дежурни јавни тужилац Окружног јавног тужилаштва Бањалука, који је наложио да се предузму све потребне мјере и радње у циљу утврђивања околности и да се по комплетирању предмета достави извјештај.

Радомир Тешић, потпредсједник Савеза студената Технолошког факултета, казао је да је њему и његовом колеги Горану Поповићу понуђено мито како би се заташкао случај "Референт пољубац" те да им је пријећено смрћу.

(Независне новине)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Приједлог - проф. Јово Атељевиц

10.11.2017 07:18

Разлози: 1) Сколовао се у иностранству; 2) Интернационална наставницка каријера; 3) Интернационална науцна каријера; 4) Медјународне везе у науцним круговима; 5) Познавање страних језика; 6) Посебно - вокација: Редовни професор на предмету МЕНАДЗМЕНТ на Економском факултету УНБЛ-а (а ректор није ниста друго него менадзер универзитета!).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Приједлог - ајд олади

10.11.2017 08:04

Па у Бањалуци не можеш наћи два права истинска интелектуалца. НУБЛ је СНСД-ов универуитет. Да има интелектуалаца , одавно би Додик био прошлост.

Name

јОШ ЈЕДНА У НИЗУ АФЕРА

10.11.2017 07:22

СВЕ АЛИ СВЕ СЕ УРУШАВА ВЛАДАВИНОМ МИЛОРАДА ДОДИКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стратегија

10.11.2017 08:01

Можда је то планиарно...мирише на то...поставили шверцере и профитере на функције да исисавају лову, нормално да се урушава све.

Name

Лија

10.11.2017 08:14

Предлажем господина Дроњка. Посједује све квалитете, дуго је завршавао факултет, што је знак да га је право утврдио, морално-политички подобан јер се послије ''политичког'' ангажовања повукао у илегалу, баш као Валтер, намирио се материјално, има стан, добар ауто итд. па је сасвим извјесно да више неће много узимати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милкан

10.11.2017 08:44

Идеално би било да Ћеранић буде ректор. Тиме би била крунисана једна успјесна науцна каријера. А Матаруга му мозе бити схеф кабинета. И вук сит и овце на броју.

Name

рикица

10.11.2017 22:54

Предлазем Стевандица папка све је урадио са пуском испите полозио са поуском запосљава људе по фирмсмз ссмо наxовд ј нареди уписјјд на факс оне дебдл испод црте све измајмунисе педер и дјубре

Name

чемер

10.11.2017 09:54

Снсд мафијашки клан толико је ојачао да народу преостаје да шути и гледа...ко има среце да побјегне одавде сто даље,ко нема нека се копрца...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ланками

10.11.2017 10:52

Калиновацка деканеса са Ресоваце це буде ректор у Бањој Луци....није ти сала ...Ланками

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин

10.11.2017 16:03

Кад цовјек види ко су данас професори, додје му да повраца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поп

10.11.2017 22:07

Овај Витомир Поповић је заступао РС на међународном суду за Брчко.И наравно тај спор је изгубљен. Колко је стручан показује и то што није знао регистровати странку скупа са Божом Дерикожом Вучуревићем па су морали на листу других странака као подрепачи.Није им то теско пало.Воле они да се подрепе или боље речено да се у Пакшу увуку.Све за паре .

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

11.11.2017 08:02

КАД ВИДИМ ОВЕ ФАЦЕ ОДМАХ МИ У ГЛАВИ ЗАР ОВАКВИ ЉУДИ КОЈИ СУ УНИШТИЛИ СВЕ ОКО СЕБЕ УЧЕ СТУДЕНТЕ. ЈАДНИ СУ СТУДЕНТИ КОЈИ СЛУШАЈУ И ГЛЕДАЈУ ОВЕ ФАЦЕ ПА ЉУДИ МОЈИ ШТА ОНИ ИМАЈУ ОД ЊИХ ДА НАУЧЕ ДА БУДУ НЕ ЧАСНИ .ЧУДИМ СЕ ДА ИМАЈУ ВОЉУ ДА УЧЕ И ДА ИМАЈУ ВИЗИЈУ ЗА БУДУЋНОСТ .ЈАВНА ЈЕ ТАЈНА ДА ОНИ ЗА ПАРЕ ДАЈУ ДИПЛОМЕ .ТО НИСУ НИ П ОД ПРОФЕСОРА ЈОШ КАД КАЖУ СЕНАТ ЈА СЕ НАЈЕЖИМ.МНОГИ ДАЈУ ВИЗИТ КАРТЕ ЗАКАЗУЈУ ЉУБАВНЕ САСТАНКЕ .КО ПАДА НА ТО НАРАВНО СЕЉАНКЕ КОЈЕ СУ ДОШЛЕ У ГРАД.ПРИМЈЕРА ИМАТЕ КОЛИКО ХОЋЕТЕ.

ОДГОВОРИТЕ