Политика кочничар раста енергетике

Босна и Херцеговина је жртва властитог уставног уређења и недостатка политичке воље, који су кочнице постизању напретка у области енергетике, наведено је у најновијем годишњем извјештају о имплементацији европских енергетских регулатива.

Босна и Херцеговина 10.11.2017 | 07:12
Политика кочничар раста енергетике
Представљајући извјештај, Јанез Копач, директор Секретаријата Енергетске заједнице, упозорава да су БиХ и Македонија земље које још нису транспоновале Трећи енергетски пакет у своје законодавство.

У дијелу који се односи на БиХ, у извјештају се упозорава да нема напретка, упркос чињеници да су против БиХ уведене санкције 2015. године, те да је енергетски сектор у земљи и даље у блокади.

"Организација енергетског сектора у земљи трпи због сложености уставног уређења БиХ и политичке пат позиције", наведено је.

Када се ради о области гаса, истакнуто је да БиХ "упорно и константно" крши закон ЕЗ-а тиме што није имплементирала ни одредбе Другог енергетског пакета, због чега су БиХ 2015. уведене санкције, које су суспендоване у октобру 2016, па поново уведене у априлу ове године.

"Одлукама из 2015. и 2016. позивамо ЕУ да у складу с чланом 6 Споразума о ЕЗ-у, предузме адекватне мјере у вези са суспензијом финансијске помоћи у виду грантова БиХ у областима које се крше", наведено је у извјештају.

Упозоравају да је у ФБиХ нацрт закона о гасу "заглављен" већ три године, а да закон у Српској, који постоји, није усклађен с Трећим пакетом.

"У првом кварталу 2017. РС је припремила нови нацрт закона о гасу, који није повезан с јединственим регулатором на нивоу државе", истакнуто је и додају да БиХ не поштује Трећи пакет по бројним основама.

"Законодавство у ФБиХ предвиђа преговарачки приступ од стране министарства које је задужено за енергетику. Тарифе за пренос и дистрибуцију гаса у ФБиХ никад нису нити усвојене, нити објављене, нити примијењене", упозорено је.

Када се ради о области електричне енергије, једна од главних примједаба је да су цијене у РС регулисане од стране електропроизводних предузећа, што је у супротности са директивама ЕУ, и онемогућава потрошачима избор добављача.

"Ова регулација требало би да буде уклоњена новим законом о енергетици РС", наводе.

Такође, БиХ замјерају да три главна произвођача електричне енергије доминирају снабдијевањем у својим подручјима, а само 2,8 одсто потрошача је промијенило добављача.

"Посљедично томе, скоро 43 одсто цијена потрошене електричне енергије у земљи је подложно регулацији", наведено је.

У Министарству индустрије, енергетике и рударства РС, пак, тврде је Влада Републике Српске настојала бити максимално конструктивна да се испуне услови ЕЗ-а, али под условом да се не задире у уставну организацију БиХ.

"Када говоримо о Нацрту закона о регулатору електричне енергије и природног гаса, преносу и тржишту електричне енергије у БиХ, важно је истаћи да су одређена рјешења била прихваћена, али само од ЕЗ-а, а не и од ФБиХ, која их је све одбила", истакли су они, тврдећи да за разлику од РС, ФБиХ уопште нема закон о гасу, него Уредбу о организацији и регулацији гасне привреде из 2007. године.

"Очигледно је да је жеља ФБиХ да се на нивоу БиХ донесе закон о гасу, а не да се питање регулације гаса у БиХ и изградња тржишта за гас рјешава измјенама постојећих закона", тврде они.

У вези с констатацијом Секретаријата ЕЗ да Република Српска не посвећује довољно пажње социјално осјетљивим категоријама потрошача електричне енергије, истичу да је цијена електричне енергије у ФБиХ знатно виша него у РС, те се ова чињеница може сматрати и социјално осјетљивом политиком.

Из Федералног министарства енергетике одговори нам нису стигли.

(Независне новине)

Коментари / 0

Оставите коментар