Саша о летовима "до САД" и 15 неостварених жеља...

Тренер Локомотиве говорио после меча против Партизана о "вечитим ривалима", регионалним лигама, окупљањима репрезентација која су му "мало безвезе", о свом беку који не игра добро одбрану. . .

Кошарка 09.11.2017 | 21:45
Саша о летовима "до САД" и 15 неостварених жеља...
Саша Обрадовић, тренер Локомотиве Кубањ, задовољан је напустио халу "Александар Николић" у среду увече.

Екипа српског стручњака остварила је на гостовању Партизану и пету победу у исто толико кола Еврокупа, а некадашњи репрезентативац наше земље добио је и прилику да се види са породицом, у сезони прожетој дугим путовањима.

Уз поруку да га није заболео упаљач који га је, бачен са трибине, погодио у главу, Обрадовић је  на конференцији за новинаре причао и о актуелном моменту своје екипе, али и о њеном формирању.

"Задовољан сам (победом). Задовољан и због тога што могу мало код куће да будем, да видим фамилију. Сад кад кренемо на путовања заиста није лако", рекао је тренер тима из Краснодара.

"Ако бих могао мало и да одбраним своје играче... Сваки пут је стварно пакао. Десет до 15 сати летимо. Сваки пут одемо 'до Америке и назад'. Понекад није једноставно ни имати пун фокус, а ни праву физичку енергију, какву смо имали у недељу, где смо издоминирали и одиграли одличну кошарку", подсетио је Обрадовић на убедљив тријумф против Саратова (110:77).

На констатацију да многи виде Локомотиву Кубањ као првог фаворита за освајање Еврокупа, Обрадовић каже да та оцена може да има двоструко значање. Односно, да може да буде и похвала, али и додатно оптерећивање његовог тима.

"Колико смо фаворити, то увек може да буде и злонамерна и добронамерна порука, од различтих људи. Пре свега, требало би да кажем да нисам потписао ниједног од 10 до 15 играча које сам хтео ове године. Ниједног", застао је Обрадовић.

"Потписали смо оно што је добро, а да ли је најбоље или није - показаће време. Да ли ће моћи да освоје? До сада нису освајали, кроз све лиге које су играли. Тако да та улога фаворита мора да се заслужи и кроз ове утакмице прве фазе. Наравно, ту је уигравање, препознавање улога у тиму, али дуго је такмичење и очекују се одређене измене. Као што нама у последњим утакмицама помаже (Димитриј) Кулагин. То је још један играч који може да креира са лоптом и види се да има одређени ниво знања".

Обрадовић, ипак, не бежи од највиших амбиција.

"Од притиска не бежим, увек сам га имао и као играч и као тренер. Не бавим се притиском, више размишљам о томе како да побољшам игру екипе и како ја да будем бољи. Завршетак такмичења је стварно далеко и не бих се бавио тиме да ли ћемо ући у Евролигу кроз Еврокуп или кроз ВТБ лигу. Требало би да размиљамо краткорочно, од утакмице до утакмице и да се бавимо формом екипе. Шта ће се десити у марту или јуну доста је далеко. Биће промена и што се тиче нас и што се тиче других екипа. Не бих се још изјашњавао". 

И сопственој констатацији да ове године Еврокуп не играју јаки шпански тимови (учествују Гран Канарија, Андора и Билбао), Обрадовић је додао задршку када је у питању прогноза крајњег исхода такмичења и тиме завршио причу о Еврокупу.

Новинари су потом бившег тренера Албе, Доњетска, Турова, Келна и Кијева питали да ли би могао да се врати и у ове крајеве и да преузме неки овдашњи клуб.

"И то је далеко. Имам трогодишњи уговор у Локомотиви и лепо ми је тамо, осим путовања, која су тежи део посла, и уз изостанак фамилије и приватног живота, што је такође део овог посла... Не знам, никад не реци никад", насмејао се Обрадовић.

"Никад не знаш шта сутра доноси. Ипак, не размишљам толико далеко. Дајем максимум сваки дан. Да ли ћу бити овде или тамо, то је тешко питање да се одговори".

На питање о српској кошарци и клубовима, шеф струке Локомотиве рекао је да се домаћа кошарка увек огледа кроз "Партизан и Црвену звезду", с тим да је на регионалној мапи истакао и Цедевиту и Будућност.

"Мислим да је Партизану потребно још мало времена да нађе форму, имају тотално нову екипу. Види се да је селекција играча врло солидна, тако да очекујем да буду много бољи у другом делу такмичења. АБА лигу пратим увек колико ми обавезе дозвољавају. Компетитивна је, Звезда је слабија у односу на прошлу годину, али прави феноменалне резултате. Могу и они да имају велика очекивања. Нормално, они су опет топ фаворит за Јадранску лигу. Видећемо..."

За крај, Обрадовић се још једном вратио на свој тим и дао веома занимљив одговор на питање о Џоу Регленду, најефикаснијем играчу у тријумфу против Партизана.

На констатацију о игри са и без бившег Арманија, српски стручњак рекао је да би требало посматрати његов наступ из више углова.

"Требало би, ако се већ прави анализа, да се види колико је добар у нападу, а колико је лош у одбрани. Према томе, било је доста ситуација које су морале другачије да буду завршене. Ако је моја филозофија одбрамбена, онда то мора боље да се ради. Генерално, одбрана на бековима није била довољно добра. Кад видиш идеју са друге стране, да тренер хоће да те напада са изолацијама, то довољно говори колико респектује одбрану супарничког тима. Регленд је добар, нападачки сигурно заслужује овај ниво, али мора у оба правца да буде добар. Има лоше навике, долази из мањег тима (Авелина), где није имао никакве захтеве и сад то мора другачије да прихвати. Играч је који је 'један' и 'два', мање 'један', а више 'два'... Фактор је у нашој игри и добро је што га имамо, али мора много боље у одбрани", отворен је био Обрадовић.

"ВТБ ове године јача него прошле"

Према Обрадовићевом мишљењу, регионално такмичење у којем учествују руски клубови квалитетније је него досад. "Химки и ЦСКА су главни фаворити да буду опет у Евролиги, моја екипа и Уникс и Зенит су други фаворити, који можда вребају из сенке. Видећемо колико ће то бити реално", рекао је он.

"Окупљања репрезентација? Мало безвезе..."

Док одмиче октобар, утакмице квалификација за Светско првенство 2019. полако долазе у први план. Какав је став Саше Обрадовића о том питању? "Ако бих могао да судим по својој екипи, а имам шест репрезентативаца, то ће ми сигурно много нарушити ритам и саму атмосферу у екипи. Две недеље да будеш без тима, колико год да неки играчи знају систем, мислим да је врло лоше. Играчи ипак највише испаштају. Наравно и само такмичење није онда прави ниво, ни огледало онога што имаш. Ниједна селекција неће бити иста и мало ми безвезе звучи репрезентативни скуп. Ко ће да буде ту од играча, ко од тренера? Евролига, Еврокуп... Много питања, много математике"

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар