Оставка само ако затражи партија

Министре, премијере, директоре јавних предузећа и председнике у БиХ повезује једна ствар – тражи се њихова оставка.

Босна и Херцеговина 08.11.2017 | 22:25
Оставка само ако затражи партија
Готово да нема функционера за кога неко не тражи да се повуче, било да је изгубио подршку већине, или синдикалци, опозиционари или невладине организације верују да не ради добро свој посао.

Да се слушају овакви гласови, Драган Савановић више не би био директор „Жељезница РС“, Драган Лукач министар полиције РС, Недељко Чубриловић председник НСРС, Драган Богданић министар здравља РС, Зоран Тегелтија министар финансија, па чак ни Милорад Додик председник РС.

Тражи се и оставка комплетне Владе РС, али су сви позвани одговорили да им не пада на памет да се повуку или су једноставно прећутали прозивке.

Свугде исто

Ништа боље стање није ни у остатку БиХ. Бројни су захтеви за одлазак Савета министара БиХ на челу са Денисом Звиздићем, председника ВСТС Милана Тегелтије, главне тужитељке Тужилаштва БиХ Гордане Тадић, Владе ФБиХ, бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића.

Поставља се питање да ли масовни позиви на оставку могу да буду ефикасан притисак на функционере или ће се десити контраефекет – да овај начин борбе буде потрошен у дневнополитичке сврхе.

У сваком случају, они који су у последње време у БиХ поднели оставке могу се набројати на прсте једне руке. Отишли су главни ревизор РС Душко Шњегота, његов заменик Дарко Пејић и директор Гедетске управе РС Милош Комљеновић, а последња Влада РС која се повукла била је она Александра Џомбића. Међутим, мотиви су проблематични.

Притисак председника Српске

"Шњегота није поднео оставку под притиском јавности, већ председника РС, који му је поручио да се повуче или ће бити смењен. Дакле, то су оставке због унутарпартијског незадовољства кадром или је реч о кадровским померањима због коалиције", каже Стефан Благић, лидер покрета „РеСтарт Српска“, кога јавност памти по протестима испред Владе РС због куповине прескупих службених аутомобила.

Благић за „ЕуроБлиц“ каже да је исто стање у целој БиХ, а то је незадовољство радом појединих функционера због неспособности и криминала.

"Међутим, ствар је наше политичке културе да ти људи неће тек тако отићи. Захтев за оставком је мртво слово на папиру уколико се не уради нешто конкретније. Најконкретнији су протести народа, под условом да буду масовни, јер је то једини начин да се изврши притисак на руководиоце. У супротном, можете да радите што желите, они неће отићи. На пример, можете одвести Робне резерве РС у стечај и ником ништа", каже Благић.

Ниске плате

На питање може ли нешто променити захтев за смену министра здравља РС, председник Струковног синдиката доктора медицине у РС Миодраг Фемић каже: „Већ је кренуло“.

"У Сарајеву су подигли плате лекара и сестара, у Србији ускоро иде десет одсто, у Хрватској и Црној Гори такође. Мислим да ситуација сазрева и да се почиње схватати да у Српској имамо најмање плате у региону", каже Фемић за „ЕуроБлиц“.

Према његовим речима, захтев за оставком Драгана Богданића је „сасвим нормалан, јер да се поштују закони, он би сам поднео поставку“.

"Обзиром да смо ми земља недођија, може све да се дешава. То се може применити на све који нису радили свој део посла. Порука иде у овом правцу: можеш да радиш шта хоћеш јер нема одговорности, а млади људи се уче да буду као и они. Ако ниси такав - пропао си и мораш да тражиш срећу ван ове земље", закључује Фемић.

Шта би били без политике?

Политички аналитичар Радомир Нешковић каже да нема шансе да наши функционери поднесу оставку из моралних разлога и притиска јавности, „јер тај појам не постоји у њиховој политичкој култури“.

"Други разлог су огромне зараде и привилегије којих не желе да се одрекну. Шта је њих брига за јавност. У обичном животу, без политике, да раде у својој струци, били би јако далеко од тога", каже Нешковић.

Извор: Блиц
 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

X

08.11.2017 22:34

СВИМА АКТУЕЛНИМ У ВЛАСТИ НА НИВОУ ЕНТИТЕТА,КАНТОНА И БИХ КРАЈЊИ ЦАС ЈЕ ДА НАПУСТЕ ФУНКЦИЈЕ. МОРАЈУ ДА СХВАТЕ ДА СВАКО ВРИЈЕМЕ ИМА НОВЕ ТРЕНДОВЕ И ЗАХТЈЕВА НОВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ,МЛАДИХ ЉУДИ, ОБРАЗОВАНИХ, НЕОПТЕРЕЦЕНИХ ПРОШЛОСЦУ, КРИМИ.АЛИМОМ И ЗРЉОМ ЗА РИВАЛИТЕТ У УСПЈЕСНОМ РУКОВОДЕЊУ И РАДОМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МК

09.11.2017 07:26

НЕКА ГОСПОДА ОНДА ЧЕКА ДА ИХ НАРОД ИЗНЕСЕ ИЗ УДОБНИХ ФОТЕЉА.А НАРОД АКО ПОБЈЕСНИ БИЋЕ ГАДНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

09.11.2017 11:23

ПОЛИТИЧАРИ У БИХ СУ УШЛИ У ЈЕДНУ ОВИСНОСТ КОЈА ЈЕ СТО ПУТА ГОРА ОД ДРОГЕ.НАРОДИ СУ НАЈ ЈАЧИ СПЕЦИЈАЛАЦИ АКО СУ ПАМЕТНИИ.САМО ОНИ ИМ МОГУ СУДИТИ . СРЕТНО.

ОДГОВОРИТЕ