Ширер се плаши да ће добити деменцију!

И то после ударања лопте главом 150 пута дневно током каријере! "Фудбал је тешка игра, брилијантна игра, али морамо да се потрудимо да не буде убилачка игра".

Фудбал 11.11.2017 | 23:15
Ширер се плаши да ће добити деменцију!
Бивши капитен Енглеске репрезентације Алан Ширер оптужио је најважније људе у фудбалу да се труде да игноришу страх од тога да играчи могу да добију деменцију (губитак памћења) због ударања лопте главом.

Ширер је у Премијер лиги дао 260 голова, а један од пет голова давао је главом. Каже да је вежбајући ударају лопту на тренингу главом и до 150 пута дневно. Сада се брине да све то није довело и до проблема са памћењем.

Зато је проговорио на ту тему.

"Нигде се ни близу не праве истраживања на ову тему. Надређени су невољни да пронађу било какав одговор. Гурају то испод тепиха, што није довољно добро. Фудбал мора да брине о старим фудбалерима са деменцијом и да се престане са размишљањем да играчи који заврше каријеру могу да се баце на гомилу старог гвожђа. Фудбал је тешка игра, брилијантна игра, али морамо да се потрудимо да не буде убилачка игра", рекао је Ширер.

Чувени нападач Њукасла се и сам подвргао прегледима мозга. Толико је пута ударио лопту главом, реално је да има разлога за бригу.

"Постоје лсике менек како играм док ми крв цури низ лице. Ставе ми копче, али потом ударим лопту главом и поново отворим рану. За сваки гол који сам дао главом, морао сам да га вежбам 1000 пута на тренингу. То ме свакако ставља у опасност. Зато су ми тестови били лоши. Имам лошу меморију. Не знам да ли је то зато што не слушам, али имам слабу меморију".

Колико све ово о чему прича Ширер није дечја игра, говоре и његове наредне речи.

"Када играте фудбал као професионалац, очекујете да после до краја живота имате проблема са коленима, зглобовима или леђима, као што ја имам. Али никада нисам мислио да ћу играјући фудбал имати болест мозга. И зато истраживања морају да се ураде", рекао је Ширер који је снимио емисију о овом проблему о коме се не говори тако много.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар