Студенте СНСД злоупотребљава

Само наизглед спонтано организовани су протести студената бањалучког Универзитета. Иако су неки од захтјева које је група незадовољника исказала посве логични, тешко је не примјетити да је позадина ипак у политичким размирицама СНСД-ових кадрова, како студената тако и професора.

Република Српска 08.11.2017 | 17:14
Студенте СНСД злоупотребљава
Стотињак студената бањалучког Универзитета у поподневним сатима 7. новембра “заузело” је просторије ректората. Није било никакве најаве, а неки од професора са овог Универзитета које смо контактирали нису имали појма о студентском протесту нити су могли да претпоставе шта би могао бити стварни разлог за овакав потез студентских представника.

“Сви испитни рокови су прошли, уписи су завршени, заиста не знам шта може бити разлог протеста”, рекао је Журналу један од професора бањалучког Универзитета.

Предсједник Уније студената РС Ратко Савић рекао је да је протест организован на 42. годишњицу постојања Универзитета, јер се “енормна средства троше на прославу, а не издвајају новац за основне ствари као што је запошљавање стручног наставног кадра".

Студенти су дали рок ректору Милану Матаруги да се појави у ректорату до 16 сати, како би му предали својих 18 захтјева. Запријетили су да ће, ако им не буде удовољено, следећи корак бити блокирање наставе на свим факултетима на Универзитету.

Матаруга је стигао у ректорат нешто из 16 сати, а састанак је напустио након што су студенти од њега затражили да поднесе оставку. Ратко Савић, предсједник Уније студената РС, рекао је да им је ректор рекао да је сагласан са захтјевима, али да је немоћан да их изврши.

"Позивамо ректора да поднесе оставку, ако не може да испуни наше захтјеве", казао је Савић и додао да ће бити одржана ванредна сједница на којој ће тражити да се изгласа неповјерење ректору уколико не може да им испуни захтјеве.

Студенти између осталог, траже да се истраже све афере сексуалног узнемиравања на Универзитету, да се ријеши афера на Технолошком факултету, да се најбољим студентима понуди останак на Универзитету, да се трошковник Универзитета усклади са законом, да се кроз софтвер за плагијате “провуку” радови свих запослених на Универзитету, да се одлуке у Сенату и Наставно-научним вијећима не доносе прегласавањем студената, да се прекине са нарушавањем аутономије студентских организација и мобингом студентских представника…

Ради се о оправданим и легитимним захтјевима, али је чудан тајминг организовања студентског протеста.

СНСД против СНСД-а

Према добро обавијештеним изворима Журнала, протест се десио уочи избора у појединим студентским организацијама и циљ му је што боље позиционирање одређених кандидата за челне функције у тим организацијама. Према другом извору, намјера студентских протеста је рушење ректора Милана Матаруге.

“Матаругу сада руше они који су га довели, односно СНСД. Протесте води Ратко Савић, предсједник Уније студената РС, који је утицајан у младима СНСД-а”, рекао је овај извор.

Он додаје да се спекулише да иза студентске “побуне” стоји декан Медицинског факултета у Бањалуци Ранко Шкрбић, који жели више новца и већа овлашћења у управљању новцем, чему се Матаруга супротставља, посебно у ситуацији када су и факултети у хроничној беспарици.

Шкрбић је бивши министар здравља РС, који је током свог министарског мандата нанио вишемилионске штете здравству Републике Српске, а да за то никада није одговарао.

Такође се спекулише да је “удар” на Матаругу индиректни ударац на градоначелника Бањалуке Игора Радојичића, којем је Матаруга јако близак.

У “студентској буни” нису учествовали једино представници студената Машинског и Економског факултета из Бањалуке, те Рударског факултета из Приједора.

“Чудно је да се студентске вође лојалне СНСД-у побуне против ректора којег је на ту функцију поставио СНСД. Можда је у питању само покривање фијаска власти због одустајања од референдума о Суду и Тужилаштву БиХ? Можда је ријеч о тестирању спремности студентских вођа и можда режим тестира потенцијал за учешће студената у контрапротесту, ако би опозиција у РС покренула неке протесте? У сваком случају, све мирише на режимску ујдурму, без обзира што су захтјеви који су истакнути сасвим оправдани”, навео је саговорник Журнала.

Жалосно је ако су наведени захтјеви тек покриће за политикантво студентских вођа или алиби за спровођење страначких налога, а не стварни разлози студентског бунта.

Чињеница је да бањалучки Универзитет лоше котира, с обзиром да се налази на 4803 позицији на Вебометриксовој ранг – листи (у односу на прошлу годину попео се за 500 мјеста), као што је ноторно да Универзитет потресају разне афере и скандали.

Последњи у низу скандала је случај радника Студентске службе Технолошког факултета Велимира Балабана, против кога је Окружно бањалучко тужилаштво покренуло истрагу због оптужби студенткиња за сексуално узнемиравање и продају испита.

Афера за афером

Против Балбана је поднесена пријава због кривичног дјела злостављање, мучење и друго нељудско и понижавајуће поступање.

Прије пар мјесеци Сенат бањалучког Универзитета дао је отказ професорици Радмили Чокорило из наставног процеса, због плагирања научних радова.

Крајем јуна Факултет политичких наука (ФПН) Универзитета у Бањалуци издао је саопштење у којем се наводи да научни радови префесора Радмиле Чокорило и Љубомира Зубера представљају очигледне плагијате с великим удјелом директно преписаног текста - без позивања на изворе или њиховог навођења у литератури.

Тако је по први пут у историји бањалучког Универзитета на институционалном нивоу утврђено да су научни радови професора ангажованих на овом Универзитету – плагијати, а од Сената Универзитета затражено је да Чокорило и Зубер у најкраћем року буду удаљени из наставе.

Чокорило је добила отказ, а Зубер га је сам дао. Наречени став ФПН-а дјеловао је као посипање пепелом, јер је јавна тајна да на том факултету, али и другим факултетима бањалучког Универзитета годинама студентима предају плагијатори и ини доктори наука, који су та звања стекли под крајње сумњивим околностима.

Мало ко прича (а много је оних који знају) да су неки факултети у Бањалуци легла непотизма, скоро па породичне фирме, те да је политичка подобност важан фактор да би се дошло до значајне позиције у оквиру Универзитета.

Парадокс је био и чињеница да је Научно-наставно вијеће ФПН-а тражило од Сената Универзитета да Чокорило и Зубера удаљи са факултета, а сам Сенат је, нешто раније, расписао конкурс пун неправилности и незаконитости како би Предраг Ћеранић, један од идеолога Милорада Додика, био постављен за в.д. декана новоосноваог Факултета безбједности у Бањалуци.

Ректор Милан Матаруга се није супротставио тим незаконитостима и неправилностима, већ је без поговора извршио налог политичких ментора из врха власти, чиме је бескрупулозно срушио аутономност и независност Универзитета.

Матаруга се није озбиљно супротставио ни деканима бањалучких факултета који су крајем октобра на Колегијуму донијели одлуку да декани могу, али не морају обезбиједити услове да најбољи студенти обаве приправнички стаж на матичном факултету.

“Нисам срећан због тога”, написао је Матаруга на “Твитеру” и изразио наду да ће већина декана ипак пружити шансу најбољим студентима. Можда је у режимским круговима његово јавно изјашњавање доживљено као јерес.

Јавност не би требало да буде срећна због стања у образовању, посебно због чињенице да млади све више одлазе вани да студирају. Тако је ове године на универзитетима у Бањалуци и Источном Сарајеву након другог уписног рока остало упражњено 2.000 мјеста. Још је фрапантнији податак да је факултете у РС током ове године напустило више од двије хиљаде студената.

Извор: Журнал

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Пропаст и испирање мозга

08.11.2017 16:35

Све је крива политика коју води СНСД свих ових година. Да ли има краја овим лоповима или треба да се сви иселимо из РС. Трагедија , ужас . Студентима подршка и само напријед. Браво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тито

08.11.2017 16:55

Вјероватно ови са приватних фак.хоће да буду асистенти на државним.Овај Савић је СНСД ов пион.

Name

Ре

08.11.2017 16:59

Студенти беспалтно студирају као редовни на буџету, а ови ван буџета плаћају мање него редовни у Федерацији или Србији. Храна скоро бесплатна, домови направљени. Све им је удовољено, само ето сметају ти професори из Србије и Федерације. Кад њих отјерају имаће квалитет као у Сјеверној Кореји. Студентска власт је годинама у рукама СНСД-а и ово је очигледан примјер лоповлука унутар странке.

Name

гоги

08.11.2017 18:50

Њих 100 протестује и тражи примање 100 асистената на државне јасле,лијепо замишљено.Долазе нам из редова младих све гори и гори.Ове старије барем је одгојио социјализам у којем је било ауторитета а ове младе друштво без ауторитета.

Name

Мицо

09.11.2017 06:16

Тразити оставке и осталих који су незаконито изабрани на позиције декана.

Name

Мала бара пуно СНСД крокодила!

08.11.2017 17:07

Сукоб СНСД-а против СНСД-а у Зворнику, сукоб СНСД-а против СНСД-а на Универзитету - који је следеци?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стевандиц

08.11.2017 17:21

Стевандиц против СНСДа

Name

аа ре стевандић

08.11.2017 18:53

Ма какав, следећи је павић а стевандић у коалицију

Name

Борац

08.11.2017 17:24

Шкрбић је баш одлучио да уништи и универзитет као и здравство. Будала, невиди да је он већ уништен. Све сами хибридни професори са радовима нивоа средњошколског матурског рада. Али има он кума шизофреног Бају који је од месара постао политиколог. Од рада у месници оболио од ПТС-пија. Биједни дезертер што прода јасеновачку грађу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре борац

08.11.2017 17:38

Истина , Шкрбић хоће да он буде ректор ово је дно -дна , , сад су заједно Шкрбић и Стевандић, и они вам кроје животе и уче вашу дјецу, шта још треба да се деси па да овај љигавац Шкрбић буде ухапшен , Хапсите више ову јајару Шкрбића и остале који незнају ни вола убости у дупе да им није Додика , хапсити хапсити и само хапсити док нису све упропастили

Name

ЛАКИ

08.11.2017 19:14

РЕ, СОБЗИРОМ КАКО СМО ГЛУП НАРОД, БОЉЕ НИСМО НИ ЗАСЛУЖИЛИ. ДОВОЉНО ЈЕ БИЛО ГЛЕДАТИ СКУПШТИНУ РС И СВЕ ЈЕ ЈАСНО. НИЈЕДАН НАРОД У ЕВРОПИ НЕ БИ ТРПИО ОНЕ БУДАЛЕТИНЕ, ОНУ ВЛАДУ, ПРЕМИЈЕРА И ПРЕСЕДНИКА, А ЈОШ ТОМЕ ДОДАТЕ ЉИГАВЦЕ ПОПУТ ШКРБИЋА, ШПИРИЋА И И ТО ЈЕ ТО

Name

Јад и бједа

08.11.2017 18:38

Сад ће Шкрбић за ректора. Дочекат ће дно дна као и здравство

ОДГОВОРИТЕ
Name

Видојко

08.11.2017 20:16

НЕЋЕ Шкрбић бити ректор,живи били,па видјели.ОВА ДЈЕЦА су се побунила јер им је пријећено СМРЋУ!

Name

Дроњак

08.11.2017 20:18

Нека се буне,галаме...то је рецепт НИКОЛЕ ДРОЊКА. На галаму добио стан у Ул.Слободана Кустурица,а затим и радно мјесто у Агенцији за лијекове.

Name

Сдс

08.11.2017 21:48

За ректора треба поставити Поповица са правног или неког од професора са масинског....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјордје

09.11.2017 06:20

Потревно је суспендовати све незаконите одлуке ректора, а има их пуно, и тразити његову и кривицну одговорност. Такодје, затразити оставке или отјерати и све оне који су на незаконит нацин (по невазецем Статуту, јер је незаконит) постали проректори, декани, продекани.