Туђман и Шушак су били дио удруженог злочиначког подухвата

Хрватска је кроз Херцег - Босну окупирала дијелове БиХ, Туђман и Шушак су били дио удруженог злочиначког подухвата, изјавио је ТВ1 Кеннетх Сцотт, тужилац Хашког трибунала у предмету против Јадранка Прлића и осталих.

Босна и Херцеговина 08.11.2017 | 11:05
Туђман и Шушак су били дио удруженог злочиначког подухвата
Сцотт каже да су имали различите категорије доказа.

"Једна врло важна категорија били су наравно свједоци- Заиста желим нагласити колико су свједоци важни. Знам да је некада врло тешко позвати свједоке, људима је тешко говорити о тешкоћама кроз које су прошли, не желе о томе поново размишљати, али свједоци су врло важан дио тог процеса.", казао је он, додајући да без свједока, Трибунал уопште не би могао функционисати.

Он се захвалио свим свједоцима на врло важном раду и доприносу који су дали не само у случају против Прлића, него и у свим другим случајевима. 

Имали смо и друге изворе доказа, прије свега, документе из ратног периода. Уз јако пуно напора и након дугог времена, успјели смо прикупити широку збирку докумената из архива ХВО-а, Херцег - Босне, Републике Хрватске. То све било је врло важно за овај случај", казао је он, наводећи да је посебно  било важно то што су током истраге открили да је бивши предсједник Хрватске Фрањо Туђман имао састанке, редовно је снимао, правили су се транскрипти свих састанака који су се дешавали у његовом уреду.

"Уз пуно напора, ти транскрипти су нам постали доступни и они су постали врло важан доказни материјал. Затим смо имали оно што ми зовемо инсајдерски свједоци, свједоци са високорангираних позиција, људи који су били званичници Херцег - Босне, људи који су били официри ХВО-а, а који су нам дали своју перспективу дешавања из тог периода. Стога се доказни материјал састоји од комбинације ових различитих категорија", изнио је тужилацХашког трибунала у предмету Прлић и остали. 

Наглашава да постоје одређени аспекти овог случаја, који објашњавају зашто је Хрватска била тако заинтересована.

"Прије свега, неке од тачака ове оптужнице су тешка кршења Женевске конвенције,која се примјењује  углавном само на међународне конфликте, тако да смо ми жељели доказати да ово није био само ратни сукоб унутар БиХ, него да су у овај рат биле укључене најмање двије државе", рекао је Сцотт.

Тврди да је судско вијеће установило да је Република Хрватска итекако била умијешана у сукоб између Бошњака и бх. Хрвата.

"Зато је било неколико основа. Прије свега, Суд је установио да је хрватска војска била директно укључена. Неколико јединица хрватске војске, појединачних официра, опрема налазили су се на територији БиХ у то вријеме.С друге стране, Судско вијеће утврдило је да су вође Републике Хрватске имале контролу над Херцег - Босном, тако да је Херцег - Босна мање-више дјеловала уиме Хрватске. Такође је установљено да је Република Хрватска кроз ХВО окупирала дијелове БиХ током рата.", казао је он.

Даље наводи да је због тога Хрватска  постала забринута.

"Били су узнемирени због судских пресуда које су доказале да је Хрватска била у великој мјери умијешана у конфликт у БиХ", рекао је. 

Према његовим ријечима, такође, неколико тачака оптужнице односе се на правни концепт који се зове удружени криминални подухват.

"Према оптужници и према пресуди, водећи људи Хрвата, Туђман и Шушак, били су дио тог злочиначког подухвата. Због тога је Хрватска у неколико наврата покушала на неки начин интервенисати и жељели су се некако укључити да би адресирали та питања",казао је, између осталог, Сцотт. 

(БН/Вијести)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Узалуд вам труд

08.11.2017 10:37

Хахахха !!!!! Као у оно доба гдје су све тајне слузбе биле на овим просторима се то није знало? Да си упитао дијете у првом разреду он би ти још тада објаснио а не након 30 година . Касните !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Калабиц

08.11.2017 10:43

Сад што би их БиХ тужила неце дати Додик, он це рец ма каква агресија људи имају право на самопредељење као и са пељеским мостом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Индијанац Но1

08.11.2017 10:58

И шта кажу браћа агресори, такозвана Армија РБиХ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јојо

08.11.2017 11:05

Тако је.

Name

ре индијанац Но1

08.11.2017 11:14

Прицас глупости какав ембарго пун јадран је био бродова орузја свих земаља РУСИЈЕ КИНЕ КОРЕЈА ТУРСКЕ и АМЕРИКЕ сви нудили.

Name

Ре јојо

08.11.2017 11:58

Ста тако је медједе ковам је наорузаво терористицке јединице зелене беретке И патриоску лигу 90 ста су радили мудјехедини. Вец кад нисте успјели сyо сте нсумили сад кмеците а агресор сте једино ви који сте напали легалну јна зато сте И фасовали зафалите америма.

Name

Теоцак

08.11.2017 12:08

Знам било је времена кад ниси смио испалити метак онако из шале јер није било муниције . Да су Срби знали да у тим тренутцима нападну било би куку леле. Понекад мораш имат и среће а не знања.

Name

слепер сестотон јури као авион.

08.11.2017 10:59

У том периоду је РОНХИЛЛ исао као алва.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Индијанац Но1

08.11.2017 11:13

Маните се лажи и демагогије, Милорад Додик НИКАДА није шверцовао Ронхил. У документима лијепо стоји да је "трговао" цигаретама марке Партнер (кратки).

Name

Купујмо домаће

08.11.2017 11:24

И шта сад? Ништа , појела маца. За хашке суданије Срби ће и даље остати геноцидан народ, Хрвати ту и тамо, а љиљани њихово увенуло украсно цвијеће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.11.2017 11:50

А јел није истина.

Name

Теоцак

08.11.2017 12:17

Ништа овдје није претјерано. Љиљани се још увијек на војним универзитетума изучавају. Без авиона, тенкова, тешке артиљерије ...развалише небеске јунаке. Као Афганистанци Русе. Срби су убијали цивиле понајвише гранатирањем и стрељањима а гинули на један на један.

Name

Знам

08.11.2017 11:30

Била је једном и Србска Крајина ал је нејма више.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеки

08.11.2017 12:11

Ста ти зворницки супак xоцес

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посавац

08.11.2017 14:34

Нико није свемогућ. Хрвати из Босанске Посавине све лају да су их Туђман и Шушак издали. Туђман и Милошевић су и прије рата цртали карту подјеле БиХ у Карађорђеву. Мени би било драго да се распад СФРЈ и подјела СРБиХ догодили за преговарачким столом без рата и миграција обичних људи. Негдје је морао бити и зацртан коридор за Крајину. Спомињали су се Тузла и Посавина али је одлучено да буде Посавина коридор. Послије пада Книна биле су огромне шансе за пад Бања Луке али је ту Хрвате и Бошњаке зауставила међународна заједница зато што даљи егзодус Срби не би могли поднијети и одмах потом преговори у Дејтону па завршетак рата. Рат у БиХ се завршио без побједника. И Бошњаци и Срби и Хрвати су добили територијалне и политичке неправде. Зато свако радије воли ревизију него тражење оригинала Дејтонског споразума.

ОДГОВОРИТЕ