Биљка са више витамина Ц од паприке, лимуна и наранџе

Јесен је право време за бербу шипка, који садржи више витамина Ц од лимуна, паприке и наранџе заједно, а одличан је за припремање чаја, пекмеза, сирупа, ликера и сличних производа.

Здравље 08.11.2017 | 09:06
Биљка са више витамина Ц од паприке, лимуна и наранџе
Црвени плодови који углавном расту у великим грмовина на рубовима шума су, осим витамином Ц, богати и витаминима П, Б12, Б2, Б1, К, А, те каротеном, који подстичу природну отпорност организма.

Шипак је одличан за лечење разних обољења. Редовном употребом чаја од шипка обезбедићете организму оптималну количину витамина Ц која ће спречити зимске прехладе и инфекције.

Овај лековити напитак је најефикаснији и најјефтинији начин да током зиме организам учините отпорнијим на прехладу уношењем аскорбинске киселине. Шипак можете користити и приликом скидања повишене температуре и лечења грипа.

Мармелада и пекмез су најтраженији производи од шипка. Ипак, њихова припрема је прилично захтевна јер је шипак изнутра пун семенки и бодљикавих длачица.

Међутим, многи кажу како се вреди потрудити. Постоје бројни рецепти за припрему посластица од шипка, а сваки укључује пасирање плодова неколико пута како бисте се у потпуности решили семенки и длачица.

Плодови шипка могу помоћи и у снижавању крвног притиска. Захваљујући високом садржају влакана, шипак регулише варење, а пектин везује отпадне материје у цревима. Будући да се у те материје убрајају и масти, то директно утиче на ниво холестерола.

Према истраживањима лекара, пуницалагини из шипка, који су главни извор антиоксидативног деловања, погодују здрављу срца и крвних жила. За подизање имунитета и превенцију здравствених поремећаја стручњаци препоручују конзумирање 2,5 децилитра свеже истиснутог или квалитетног куповног сока од шипка сваки дан.

Сок од шипка један је од најздравијих напитака јер има снажно антиоксидативно дејство, јаче чак и од црног вина и зеленог чаја.

Црвени плодови шипка могу се наћи у шумама већ у октобру, а најбоље их је брати након првог мраза кад омекшају. Увек треба бирати крупне и здраве плодове које морате добро да осушите након бербе.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар