Натали Портман добитница јеврејске Нобелове награде

Холивудска глумица и оскаровка Натали Портман награђена је израелском наградом Генеза за 2018. годину, у знак признања за посвећеност социјалним питањима и дубокој вези са својим јеврејским и израелским коренима, навели су организатори.

Забава 08.11.2017 | 08:59
Натали Портман добитница јеврејске Нобелове награде
Награда од милион долара, позната и као "јеврејска Нобелова награда", даје се сваке године особи која се сматра инспирацијом за следећу генерацију Јевреја због својих професионалних достигнућа и посвећености јеврејским вредностима.

Глумица је рекла да је "дубоко дирнута" тим признањем.

"Поносна сам на своје израелске корене и јеврејско наслеђе. Они су кључни део онога што сам ја", навела је Портманова у саопштењу, додавши да ће искористити новац од награде да учини другачијим живот жена у Израелу и шире.

Она је рођена у Израелу, а у САД се преселила као млада девојка и од детета глумице израсла у признату звезду.

Освојила је Оскара 2011. године за своју улогу у филму "Црни лабуд", а 2015. године је режирала и глумила у филму "Прича о љубави и тами", филму на хебрејском језику сниманом у Израелу по роману Амоса Оза.

У образложењу доделе награде наведена је њена улога у борби за родну једнакост, против сиромаштва, у области микрофинансирања и права животиња.

"Она је пример кључних особина јеврејског карактера и вредности јеврејског народа - упорности и тешког рада, тежње изузетности, интелектуалне радозналости и искрене жеље да допринесе да свет постане бољи", рекао је Стан Поливец, један од оснивача и председавајући фондације награде, прогласивши је примером за углед за милионе младих Јевреја широм света.

Фондација је најавила да ће новац од награде уложити у промовисање образовања, економског напредовања, здравља и политичког учешћа жена, а знатан део даће се за једнакост жена у Израелу.

Очекује се да ће награду глумици уручити израелски премијер Бењамин Нетањаху у Јерусалиму у јуну.

Награда је инаугурисана пре три године, а Натали Портман је пета добитница, а прва жена која је добила награду.

Претходни добитници су бивши градоначелник Њујорка Мајкл Блумберг, глумац Мајкл Даглас, виолиниста Ицак Перлман и вајар Аниш Капур.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар