Борцима дати посебан статус

Предсједник Борачке организације Републике Српске /БОРС/ Миломир Савчић очекује да ће БОРС, у складу са својом историјском улогом у стварању Српске, добити посебан статус у односу на друге организације од јавног интереса, као да ће бити побољшан материјални положај борачких категорија.

Република Српска 08.11.2017 | 08:30
Борцима дати посебан статус
"БОРС тражи посебан статус у односу на друге организације од јавног интереса у Републици Српској, јер је Војска Републике Српске имала историјску улогу у стварању Републике", рекао је Савчић , поводом обиљежавања Митровдана -крсне славе БОРС-а.

Савчић каже да би БОРС требало да добије посебан статус и због осталих критеријума које испуњава, а то је да дјелује на читавој територији Републике Српске, да има регистар од око 140.000 чланова, као и одређене законске обавезе у вези са давањем мишљења о статусу борачких категорија.

Он је навео да у Српској има више организација насталих или произашлих из одбрамбено-отаџбинског рата, али да ниједна од њих не испуњава услове за добијање статуса од јавног интереса уколико би се дословно примјењивао Закон о удружењима и фондацијама.

Савчић истиче да се БОРС не противи статусу које су те организације добиле и да нема ништа против да га задрже.

Говорећи о рјешавању стамбеног питања борачких категорија у Републици Српској, Савчић наводи да је стамбено незбринуто један одсто породица погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије.

"Имамо и знатан број демобислисаних бораца који се налазе у стању социјалне потребе и који нису стамбено збринути. Мора се размишљати на начин да се овим људима помогне кроз вид социјалног становања", истакао је Савчић.

Када је ријеч запошљавању демобилисаних бораца, Савчић је рекао да се ништа по том питању не чини.

Он каже да статистика говори да је у многим јавним предузећима и установама "дошло до презапослености углавном због протекције по страначкој припадности".

"Ништа се по том питању не чини и ако се бар нешто не покуша промијенити мораћемо тражити рјешење, јер БОРС не може да остави толики број својих чланова да `тихо умиру` без икаквих примања и средстава за живот", рекао је Савчић.

Честитајући свим борцима - припадницима Војске Републике Српске крсну свалу БОРС-а - Митровдан, Савчић им је пожелио да ову и сваку наредну славу дочекају у здрављу, срећи и са бољим положајем у друштву.

(Срна)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Аqуа

08.11.2017 07:35

Ови се сјете бораца само пред изборну годину. Ста сте до сад радили сто им нисте давали те лафо неке статусе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре "Аqуа" РАСПУЦХИН

08.11.2017 08:06

Од када је дошао на мјесто предсједника борачке , генерал је ово поновио не знам колико већ пута? Није урадио ништа конкретно осим што , у име "великог баје" , дјели некакво лимено ордење да би показали да они ето као воде бригу о нашим погинулим саборцима и њиховим породицама. Са друге стране , сви они и чланови њихових породица су се окачили на "државну дојку (сису)" и уживају плодове туђег страдања и муке.

Name

ре распуцхин

08.11.2017 08:45

Потпуно си у праву! Па нека барем Савциц одговори или постави јавно питање оснивања и посебно финансирања тзв. "Ветерана". Зна ли ико ко су ти ликови и колико пара су до сада из будзета "смотали"?

Name

херцеговац

08.11.2017 08:48

Из наслова сам помислио да се статус тражи за борце а изтекста видим да се тражи за БОРС а хоће ли ми неко коначно објаснити какве везе имају борци и БОРС?

Name

ап, индијанцу

08.11.2017 11:04

Само се вуку по састанцима и дебело наплаћују дневнице.Каква борачка,чиста глупост.Знају ли они када је рат стао ? Сад тражи права нека ?Ко то финансира,просторије,гориво,чисти паразити.Ал смо глуп народ то није нормално.На шта бацамо паре.Све се нека права траже а кад треба у фабрику радити,нигдје никог.Зато смо и дошли довде.Биједници.

Name

Стршљен

08.11.2017 07:37

Обавезно. То си ти и ломачи колача око тебе донијели закључак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

08.11.2017 07:46

Честитате борцима славу ни пензију им нисте дали чекате 10. у мјесецу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре борац

08.11.2017 11:18

Па имају борци посебан статус болест и неимастина а Баја прима ордења.

Name

ВРС

08.11.2017 07:50

Савцицу генерале!!! Са поносом и уздигнута цела сам марта 92 као голобради младиц крену у стварање РС, тада на лицима моји сабораца видео се оптимизам и насмејана лица!!! Били смо сви исти, имали смо исте циљеве, и тада су татини синови бјезали у Србију (наводно као студенти ) да би избјегли борбе и страдања и вратили се одма посље рата да би данас били први људи у друствено политицком зивоту РС. Питам вас генерале до када це трајати то понизавање они који су данима бдили на првим борбеним линијама од Требиња до Н . Града. Генерале кад це мо се постројити једном да се види заслузнист сваког појединца у стварању РС, до кад це дезертери владати над патриотама, ствараоци су робови дезертерима, ми борци ВРС смо понизени да немоземо бити понизенији, питам вас дали це те ви само гледати своје лицне интересе или це те стати на страну сви нас који смо створили насу РС и да би данас само размисљали како да је напустимо јер смо омаловазени и понизени, без запослења, егзистенције, и мрака који влада у РС задњи 10 гидина и висе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Армија БиХ

08.11.2017 08:04

и ја сам се,насмијана лица и без орузја добровољно јавио да се браним од таквих као сто си ти а сад видим да си просао горе него ја.данас сам свјестан да ми ти ниси непријатељ нити те мрзим иако си ме нападао.наси дусмани су политицари из сопственог народа.

Name

Аналза запада

08.11.2017 08:15

Сути голобтади бунтовнице због таквих усијани глава 50 година заостасмо за нормалним свијетом.

Name

РЕ ВРС

08.11.2017 08:19

Тако Ти то је то мој Господине када "Србин Србина секиром сече" (СССС) па наздравље.

Name

Ре "Аналза запада" РАСПУЦХИН

08.11.2017 08:46

Не знам каква је Ваша "Аналза" али ми дјелује прилично неписмено? Ове народе је у рат и гурао исти тај Ваш запад а све у корист Ватикана и његовог продора на исток (или бар до Дрине). Главе је лако "усијати" ако се скривају чињенице а чињеница је да је Милошевић нудио Изетбеговићу да постане предсједник "скраћене" Југославије , што је овај одбио под утицајем запада али и 'рвата. Ово је скраћена верзија за Вашу "Аналзу".

Name

сар

08.11.2017 09:48

ти стварно вјерујес да је Слобо био искрен у намјери да Алија постане предсједник Југославије? па био је некад и Сејдо Бајрамовиц,циган с Косова коме се ни траг не зна.Ако је Слобо био искрен,сто је оснивао САО области по Босни годину прије рата а Сесеља са кокардама пустао да препада комсије...

Name

Ре анализа

08.11.2017 09:51

Па Милосевиц је радио за друге као И сви ови са њим И послије њега . Сви ови дањасни инпријасњи су само марионете. Велике су интереси у игри.

Name

Имена имена

08.11.2017 08:07

Пошто је генерал Савчић недавно дошао у сукоб са појединим високим официрима ВРС волио бих знати ко су руководећи људи у удружењу официра војске Републике Српске?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре "Имена имена" РАСПУЦХИН

08.11.2017 08:53

Удружења "стваралаца" , "официра" , итд. , итд.! Каква су то силна удружења добро ситуираних са редовним примањима којима је досадно па замајавају (да не кажем за.ебавају) понижене борце? Гомила тих официра се вуцарала по Бања Луци а многи који су и били негдје на линији имали су далеко иза линије "командно место" на коме су јели печење и "пијуцкали" а неки су имали чак и "другарице секретарице". Навикли људи. И онако је огромна већина њих и била предвиђена за "салонске" ЈНА официре.

Name

Статус давно потврђен

08.11.2017 09:16

Агресори на сопствену земљу су добили статус који су и заслужили, ратни злочинци! Ткз врс и муп самопроглашене српске БиХ су званично пресуђени за геноцид и злочине против човјечности. Пробајте било гдје ван граница споменути ту 'еројску војску о чијим злочинима се учи на свим свјетским универзитетима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

08.11.2017 12:35

БОРЦИМА НЕ ТРЕБА НИШТА. ОНИ СУ САДА У ВЕЛИКОМ ПРОБЛЕМУ. ЊИХ ЈЕ ЗАХВАТИО ПОСЛИЈЕРАТНИ СИНДРОМ ОД КОГА СЕ НИКО НЕ МОЖЕ ИЗВУЋИ.ГДЈЕ СТЕ БИЛИ ДА ТО СПРИЈЕЧИТЕ .САДА ЈЕ СВЕ КАСНО.ТО ПРИМЈЕТИ ОНАЈ КО ХОЋЕ .МНОГЕ ТО НЕ ЗАНИМА ЗАТО ШТО СУ СЕ СНАШЛИ ОД ЧЕГА СЕ СВА НАЈЕЖИМ.НАЈГОРА РИЈЕЧ КОЈУ СЛУШАМ СВАКИ ДАН..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

08.11.2017 16:22

Какав посебан статус, па ти си се генерале заједно са својим колегама југо официрима изборио да имате посебан статус и то дебело искориштавате. Мислите да је рат био само због вас, ваших чинова и ордења које сте добили, а они други нека чекају на заводу за запошљавање да им се тада ријеши некаква егзистенција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац рс

08.11.2017 19:33

У току рата сам био спреман сваки дан без зазмишљања дати живот за РС ,а данас за ову лоповску творевину ни 5 пара. Олош ми је згадило оно што ми је било СВЕТИЊА ,а и ти генерале си један од њих.

Name

055

08.11.2017 20:34

Сретну саву зелим! Генерале мора се офанзивније радити док јос има бораца у БОРС-у,док није Додик и то растуријо формирајуци разна удрузења проистекла из рата,према томе са овима БОРС,неце добити ппсебан статус.Како данас понизавате борце дезертерима,одлилујете их а Глигорије дрзи парастос,ниско да не мозе низе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоми

10.11.2017 16:11

Господин председник БОРС_Е наводно брине за борце а није се удостоио ни да одговори РВИ који му се обраћао два пута (2015, 2017) .Обратио сам се са молбом да ми помогне и очекивао сам да ако неможе помоћи бар ме обавијести али ја сам РВИ, небитан, штета је трошити на мене вријеме, папир итд.

ОДГОВОРИТЕ