Сјећање на славне борце

У Невесињу ће данас бити одржане манифестације поводом сјећања на митровданске битке 1992. и 1994. године у којима су погинула 64 борца Војске Републике Српске, а круна овогодишње свечаности биће откривање и освештање споменика свим српским борцима палим за слободу овог краја од Невесињске пушке до посљедњег отаџбинског рата. Тим поводом у Невесињу је синоћ промовисана монографија "Невесињска бригада у рату ‎1992-1995. године", пуковника Зорана Јањића.

Република Српска 08.11.2017 | 07:43
Сјећање на славне борце
На промоцији је наведено да је ово прва монографија у Републици Српској, о првој бригади која је одликована у Српској.

Пуковник Јањић рекао је да је монографија настала са разлогом, да се спријечи заборав који све више покрива ратно раздобље, као и због различитих интерпретација ратних дешавања на подручју Херцеговине.

"Идеја за монографију о ратном путу Осме херцеговачке моторизоване бригаде настала је одмах након рата. Нас су преплавиле публикације у вези са ратом на овим просторима, и оне често дају погрешне чињенице у улози и значају ове бригаде", навео је Јањић.

Он је рекао да монографија обухвата период од дешавања у долини Неретве, па кроз цјелокупан рат и садржи велики број догађаја, занимљивих ситуација, као и тачан број свих погинулих бораца који су на овим просторима дали живот за Републику Српску.

Јањић је навео да је на ширем подручју Херцеговине погинуло 476 бораца уз стотине лакше или теже рањених.



Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић рекао је да су за ову монографију, као и за опстанак Невесиња заслужни официри који су организовали народ, као и војници који никада нису уступили педаљ своје територије.

"Никада прије 1992. године Херцеговина није имала корпус, као ни Невесиње бригаду. Ратни пут те бригаде налази се у овој монографији коју је могао написати само директни учесник догађаја, а ту обавезу је преузео Зоран Јањић", навео је Авдаловић.

Магистар Момчило Голијанин истакао је да је ријеч о квалитетном дјелу које садржи све елементе квалитетног књижевног дјела, које је, осим периода наведеног у наслову, обухватило и шири геополитички контекст који је довео до распада СФРЈ.

Пуковник Никола Гузина рекао је да су Срби своју кућу направили на вјетрометини коју су сви нападали и коју још нападају, и да је због тога важно памтити дане када се стварала слобода.

Глумац Небојша Глоговац читао је родољубиве стихове и рекао да је поносан што у његовим венама тече крв Херцеговаца.

Родољубиве стихове читале су и младе невесињске пјесникиње Милица Радовановић и Ана Самарџић, које су побиједиле на школском митровданском такмичењу.

(Срна)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Бајкер

08.11.2017 07:03

Која војска их је пробила и побила. Знали Цовиц за то и ХДЗ или су Бошњаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

08.11.2017 08:27

Од тих официра у првом реду само Пурковићу капа доле!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

08.11.2017 09:34

Шта ће Гузина причати брука војску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Невесињац

08.11.2017 19:43

Сљедећа година Вељу Самарџићу повеља града од Мома Вукотића

ОДГОВОРИТЕ