Вјештачки снијег само обећање?

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је у Источном Сарајеву са руководством Олимпијског центра „Јахорина''. Обећана је помоћ и подршка, али поново у виду кредита.

Република Српска 07.11.2017 | 20:01
Вјештачки снијег само обећање?
„Разговарали смо о томе како поставити ово предузеће на праве ноге'', каже премијерка Цвијановић и тврди да је свјесна да је Јахорина битан економски ресурс регије и Републике Српске.

„Треба обавити одређене активности, а то ћемо урадити у сарадњи са руководством Олимпијског центра и с циљем да се овај ресурс покаже у пуном сјају и капацитету. То је важно не само зато шо је здраво, лијепо и добро боравити овдје, него и зато што видимо велику развојну шансу, шансу за додатно запошљавање и подизање наших туристичких навика, те привлачење људи из других крајева", истиче Цвијановићева, али додаје да су потребна додатна улагања како би се створиле претпоставке за успјешну зимску сезону.



Приорирет је вјештачко осњежавање, али менаџемент Олимпијског центра тврди да постоји још низ ствари које треба урадити, од уређења паркинга, преко комуналних питања, до расвјете на планини.

Поставља се логично питање како је потрошено 40 милиона марака, испоставило се кредита, а не помоћи Владе, када ни основне ствари нису ријешене. О томе нико не жели јавно да говори, јер већ 15 година Јахорином газдују и господаре кадрови СНСД-а.

„Да бисте поставили систем за вјештачко осњежавање морате прво добро да припремите стазе, да обезбједите воду и урадите водоакумулацију, вјетроуставе и слично. Ми смо то све урадили'', тврди директор Олимпијског центра „Јахорина'' Дејан Љевнаић и стиче да је већ потписан и уговор за вјештачко осњежавање са једном од, како каже, водећих компанија у свијету.

„Језеро је већ урађено и имамо идеју да се користи и у љетњем периоду да би планина живјела свих 365 дана у години. Циљ нам је да са овим пројектом зимску сезону на Јахорини са садашњих 60 продужимо на 120 или 130 скијашких дана'', обећава Љевнаић.

У Олимпијском центру тврде, вјероватно рачунајући на обећаних 11 милиона новог кредита ИРБ-а иако ни они стари нису враћени, да је за сва нова улагања заокружена финансијска конструкција.

Финсијску конструкцију тешко ће затворити суорганизатор Зимске олимпијаде младих град Источно Сарајево, јер Влада Српске до сада није уложила ни марку за овај град, али и олимпијску Јахорину изузетно значајан догађај.

„Пројекат као пројекат би могао да значи нови шансу за ово подручје, да мобилише људе и капацитете овдје, али са аспекта процедура и одређених статусних ствари ту је још много тога нејасно и мислим да то морамо рашчистити'', поручује предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић.

„У питању је дезинформисаност или неинформисаност уважене госпође премијерке'', одговара градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић.

„Надам се да ћемо ускоро имати прилику да организујемо озбиљан разговор о свему томе. Када изнесемо све оно што су чињенице и права истина када је ЕYОФ у питању, надам се да ћемо добити већу подршку него до сада за организовање ове за нас изузетно важне манифестације'', закључује Вуковић.

Зимска олимпијада младих биће одржана у фебруару 2019. године и прилика је за промоцију града и његових туристичких и спортских потенцијала. На ЕYОФ-у се очекује учешће скоро двије хиљаде спортиста, што је и добра економска прилика за Јахорину и град Источно Сарајево.



БН телевизија

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Фурам Фазон

07.11.2017 19:24

Да ми је знати која будала прихвати организацију Зимске олимпијаде младих. Ови СНСД цобани нису у стању да сацувају три овце на планини и организују најобицније сеоско сијело, да организују било какву олимпијаду. Сад гледајте како цете сто мање да се обрукате пред свијетом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Олимпије

08.11.2017 07:43

Није проблем брукање, неће се Јахорина обрукати, проблем је новац. Да Олимпијаде младих доносе новац не би Јахорини допало организовање, него би се велике земље отимале за њих као што се отимају за сенијорске Олимпијаде.

Name

модричанин

07.11.2017 20:29

Ми имамо идеју ... .Пројекат би могао ... Могу само рећи - тешко нама (народу) у РС са вама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

доктор

07.11.2017 20:56

Имам врхунску идеју, ја цу улозити паре у фирму и онда дати некоме другом да располазе са парама које сам ја улозио. Тако исто град И.Сарајево оцекује да влада улози паре, а да онда они раде ста хоце са парама и да се само они питају око свега, е па не мозе господо. Ко плаца тај се и пита, а ако имате пара нико вам не брани и сами све да организујете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лопуже

08.11.2017 07:47

Лупаш глупости, нису то владине паре, те паре су свих нас који плаћамо порез. Овај накарадни систем да се новац од пореза не враћа у градове и општине од којих се наплаћује је и смислила ова влада да би могла својим тајкунима обезбједити милионе. Треба само погледати на рачуну за струју колико узимају за обновљиву енергију, а то све иде у џепове највећих лопужа, оних који су излобирали концесије за постављање мини хидроцентрала и соларних панела.

Name

Зоки

07.11.2017 21:05

Гдје год има лоповлука и кредита за јавна предузеца ту су кадрови СНСДа.За 40милиона могао се направити град на јахорини,не оне глупости.Паре су у дзеповима.СНСДа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сар

08.11.2017 08:19

Милетови полтрони су убједили јавност да це ново руководство у сред љета правити сњег...а народ глуп и не конта да се вјестацки сњег мозе правити само на минус 5 и низе и да та температура мора бити цитав дан.клима се пореметила и у јануару зна бити плус 10...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РОМАНИЈА

08.11.2017 08:30

Па погледајте само ко је преседник управног одбора Јахорина и све ће вам бити јасно, човјек који није имо школе до конкурса за избор преседника управног одбора, човјек против кога се води истрага за домове на палама и зграду владе у лукавици, човјек који је довео човјека из србије да управља јахорином поред толико наших образовних и стручних људи а успут је тај исти човјек отјеран са златибора...фол дали бесплатне карте дјеци, па што нису обезбједили школу скијања тој истој дјеци, ето сад они сви знају скијати па им помажу са картама, колко треба тој истој дјеци пара да данас проведу дан на јахорини, имају ли родитељи да то финансирају, шпекуланти и лопови фффууууујјјјјјј....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пале

08.11.2017 16:24

Е мој Романијац, срамото једна, ти знас ко има сколу и ко је какав. Да је директор одавде рекли би по политицкој линији. Оцигледно немас праве информације, боље ти је распитај се мало о новом директору. Или најбоље цркни од љубоморе. Боље би ти било да се ухватис неког посла, мозда ста и зарадис, него да прицас глупости и будаластине.

Name

РОМАНИЈА

08.11.2017 17:12

Па распитај се мало глупко, за твоју информацију ја радим на јахорини и боли ме кад видим шта раде и шта ће остати кад оду ови бједници и лопови, а јели ти познато да од те исте господе човјек који читав живот ради на јахорини борац прве категорије и храни троје дјеце добио отказ и то се распитај мајмуне СНСД_овски, а упут види чи камиони и багери раде стазе по јахорини без тендера смеће...

Name

Пале

08.11.2017 23:36

Цији багери раде љаго једна. Надји и један багер да је остао на Палама, а да не ради на Јахорини. Тај борац који је добио отказ вјероватно је добар радник, знаци ако си борац аутоматски ти је све у зивоту загарантовано. Па доста висе, 22 година је просло од рата, који висе борци, најбоље је наредних двјесто година само спомињати ко је био борац. Ако ти радис на Јахорини, онда Саса Матиц боље види од тебе, како те није стид да уопсте коментарисес ста се ради на Јахорини. Ради се све сто треба да би Јахорина била врхунски планински центар. А ти цркни од љубоморе. Среца да је таквих завидних и неуких само 1%. И ста висе знаци ко ради и је ли са тендером или без тендера, најбоље тебе да питају ко це радити. Умјесто да похвалис сто је покренуто оволико пројеката, ти јос имас образа да кудис. Срам те било

Name

РОМАНИЈА

09.11.2017 08:15

Мора да ти Недељко ј..е неног ближег у фамилији па га браниш, али ок вријеме ће показати ко је био у праву, а што се тиче бораца ти си најмање компетентна личност да причаш о томе пошто су ти шефови а вјероватно и тата били борци...

Name

РОМАНИЈА

08.11.2017 08:38

А још преседник управног одбора прави хотел на јахорини, кадо је фино финансирати СНСД а они те почасте том функцијом и одреше ти руке да радиш шта хоћеш...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пале

08.11.2017 16:24

Мозес ли и нас молим те упознати гдје прави хотел. Да се и ми упознамо са тим.

Name

РОМАНИЈА

08.11.2017 17:04

Па на Јахорини глупане..

Name

Пале

08.11.2017 23:39

Тата ти је глупан. Глупердо једна. Јахорина је сирок појам. Тако престани да измисљас и лазес, вуцибатино једна и лазовцино. Представи се ако си тако паметан, па реци гдје се прави тај хотел. Покази нам.

Name

РОМАНИЈА

09.11.2017 08:19

Мало си видим нервозан, глупко немаш разлога сам знаш да је ово истина, а видим да би волио да ти се преставим па да и ја упразним радно мјесто да би тебе запослилим мајмуне малоумни...

Name

дотт

08.11.2017 08:38

Ма све ће то ријешити Жељка и њен савјетник Глиста из Зворника.

ОДГОВОРИТЕ