Свијет бруји о Рајским папирима

Истраживање "Рајски папири“ које предводи Међународни конзорцијум истраживачких новинара, све више открива тајне послове најближих сарадника свјетских лидера: Доналда Трампа, Владимира Путина, енглеске краљице, музичких звијезда и познатих корпорација који су свој иметак склонили у оквиру тајних "пореских рајева".  

Свијет 06.11.2017 | 21:00
Свијет бруји о Рајским папирима
Подаци су се појавили само недељу дана након објаве 13,4 милиона датотека у оквиру којих су објелодањена глобална окружења где цвјета злоупотреба пореза, као и комплексни, а наизглед површни начини да најимућније компаније и појединци могу легално да заштите своје богатство.

Више од 380 новинара из водећих свјетских агенција дошли су до нових докумената. ИЦИЈ наводи да се подаци тичу више од 120 политичара из 50 земаља, као и да су на листи многи бизнисмени, звјезде и спортисти.

У центру "Рајских папира" нашао се “Еплбај”, правна фирма са бројним канцеларијама у разним државама: Бермудима, Кајманским острвима, британским Девичанским острвима, на острвима Мен, Џерзи и Гернзи. Та компанија деловала је у оснивању “офшора”, омогућивши структуре које су помогле да се легално смање њихови рачуни за порез.

Милиони фунти, долара, евра слило се на паралелне рачуне. Оваквом новцу нису одољели ни енглеска краљица, ни свјетски лидери, бизнисмени, филмске, музичке звијезде.

И на површину су испливали подаци: Милиони фунти од приватног имања краљице Велике Британије Елизабете Друге који су уложени у фонд на Кајманским острвима, као и дио средстава који је отишао трговцу оптуженом за експлоатисање сиромашнијих породица и рањивог народа.

На површину је испливала и веза Трамп - Путин.

Обимна “офшор” пословања чланова Кабинета предсједника САД Доналда Трампа, као и његових савјетника и донатора, укључујући и велике исплате од фирме чији је сувласник зет Владимира Путина, усмерене су групацији америчког секретара за трговину Вилбура Роса.

А како су друштвене мреже “Твитер” и “Фејсбук” добиле стотине милиона долара инвестиција које могу да се испрате до државних финансијских институција Русије?

Фондом Кајманских острва који избегава плаћање пореза, управља главни човек за финансије премијера Канаде Џастина Трудоа.

Офшор фонд вредан 450 милиона долара за који се претходно није знало, чувано је богатство лорда Ашкрофта.

Wеслеy Цларк, амерички генерал, ушао је у власничку структуру компаније “Еми” која се бави онлине коцкањем. Осим овог јавног дијела, постојао је и тајни који је скриван преко фирме на Острву Ману.

Хуан Мануел Сантос, предсједник Колумбије, који је прошле године добио Нобелову награду за мир, власник је неколико фирми које дјелују у пореским оазама.

Син Кофија Анана, бившег главног секретара УН-а, био је међу осумњиченима и за малверзације са програмом УН-а “нафта за храну” за Ирак, који је био “тежак” око 60 милијарди долара. У овим документима је утврђен као власник двије фирме које је користио да би избјегао плаћање пореза.

Један новинар је изјавио да је било интензивно избегавање плаћања пореза светских компанија међу којима су и “Најк” и “Епл”.

У међувремену, мултинационалне компаније пребацују растући део профита “офшор”, а само у протеклој години израчунато је да је пребачено 600 милијарди долара.

“Порески рајеви су један од кључних сегмената у расту светске неједнакости. Док она расте, офшор избегавање плаћања пореза постаје елитни спорт”, навео је свјетски економиста Габријел Зукман.

Овај новац био је примамљив и за свјетске звјезде из шоу бизниса.

Мадона, према писању медија, има удео у компанији медицинске опреме, док је Боно Вокс, фронтмен групе У2, имао удео у компанији регистрованој на Малти која је новац уложила у шопинг центар у Литванији.

Ове трансакције биле су примамљиве и српским богаташима.

Актуелни министар без портфеља у Влади Србије Ненад Поповић нашао се у "Рајским папирима".

Документи су процурили из две агенције за “офшор” услуге са Бермудских острва и из Сингапура, а показују да послови и имовина српског министра вриједе најмање 75 милиона долара, а да је њихова тржишна вредност већа од 100 милиона, што га чини убједљиво најбогатијим политичарем у Србији, открива КРИК.

А Поповић тврди да ниједна његова компанија није регистрована у “офшор” зонама.

“Све моје компаније регистроване су у Русији и Европи. И што је најважније, све моје компаније декларисао сам као носилац државне функције у Агенцији за борбу против корупције Републике Србије”, навео је Поповић.

У Србији и Црној Гори читава палета тзв. бизнисмена налази се у "Рајским папирима", који су приватизовали на десетине фирми и из њих извукле новац оставивши само празну љуштуру. Новац је опран и из трговине оружјем, дилови са нарко-босом Дарком Шарићем.

Сестра бившег црногорског лидера Мила Ђукановића, за коју су локални медији 2009. године процијенили да је “тешка” око 3,5 милиона долара, према “Рајским документима” била је дионичар у фирми Ранин Лтд. регистрованој на Малти 2012. године, која је била власник српског предузећа “Никал”, рударске компаније.

Новинари истраживачи окупљени око истраге тзв. Рајских папира најављују да ускоро слиједе нови подаци. За сада нема података о бизнисима тзв. БХ елите, али ко зна?



БН телевизија

Коментари / 0

Оставите коментар