"Ми смо жртве судске офанзиве"

Смијењени предсједник каталонске владе Карлес Пуџдемон сматра да су он и његови сарадници жртве "бруталне судске офанзиве" коју спроводи шпанска влада због њихових покушаја да одвоје Каталонију од Шпаније.

Свијет 06.11.2017 | 18:38
"Ми смо жртве судске офанзиве"
Пуџдемон је заједно са своја четири министра допутовао у Брисел прије недјељу дана, након што је централна влада Шпаније смијенила каталонску извршну власт 28. октобра и увела директну контролу над својим полуаутономним регионом чије проглашење независности није признала, а Уставни суд Шпаније је саопштио да би одвајање Каталоније од Шпаније било незаконито.

Девет осталих чланова његовог кабинета је приведено и осам њих је у затвору без права на кауцију док траје судска истрага.

У колумни за данашњи "Гардијан" Пуџдемон поручује да су хапшења "огромна срамота" и позива на борбу за права сепаратиста.

Он наводи да жели да привуче пажњу других држава Европске уније на те притиске и захтјева "политичко, а не судско рјешење проблема".

Како је АФП раније извјестио, Пуџдемон и четворо његових бивших министара треба да се 17. новембра појаве пред белгијским судом, што ће бити њихово прво саслушање откако су их белгијске власти синоћ пустиле на условну слободу.

Они ће се пред судом у Бриселу појавити 17. новембра у 14:00 по локалном времену, јавила је француска агенција позивајући се на неименовани извор.

Раније данас, Пуџдемон је осудио Шпанију као недемократску земљу која је неправедно ставила иза решетака његове колеге.

То је било његово прво реаговање откако је пуштен на условну слободу, након што се јуче ујутро са четворо својих бивших министара предао белгијској полицији, како би се суочио са Европским налогом за хапшење који су шпанске власти издале против њих на основу оптужби за побуну и подстицање на побуну, навела је француска агенција.

"Пуштени на слободу без кауције. Наше мисли су са колегама које је неправедно ставила иза решетака земља која је далеко од демократских норми", написао је Пуџдемон на Тwиттеру, неколико сати након што је пуштен на слободу.

Против Пуџдемона и његових сарадника, Мадрид је у петак издао Европски налог за хапшење након што су игнорисали позиве да се појаве пред шпанским судијом по оптужбама везаним за покушај проглашења Каталоније независном државом.

Извор: Агенције

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Са

06.11.2017 18:00

Људи који крсе законе и уставе никако не могу бити зртве

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.11.2017 19:34

Босњо кад сте ви крсили законе онда је било уреду цути биједнице

Name

Перо

06.11.2017 18:28

Оцу референдум

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИЛИЈА ИЗ ЗВОРНИКА

06.11.2017 19:02

Оцу и ја Перо брате да се омах прицјепимо сербији!

Name

ИЛИЈА ИЗ ЗВОРНИКА

06.11.2017 19:02

Оцу и ја Перо брате да се омах прицјепимо сербији!

Name

Баја до јаја

06.11.2017 19:34

РС је такодјер зртва, РС је угрозена.. ми смо угрозени јос од '90-е. РЕФЕРЕНННДУУУУМ! Немам ста јести али требам референдууум!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

06.11.2017 21:11

Да казем теби,да смо ми угрозени сами од себе,а из разлога сто смо завадјени,подјељени,испуњени мрзњом и злобом,осветницки настројени,лако поткуљиви и да јос не набрајан Е тско смо ми угрозени,а не ид било кага другог јер и ја зивим у РСој и никоме не угрозава из Федерације него ови моји око мене.А то сто зели Перо и неписмени Илија да се "прицијепи"Србији тамо је исто срање као и овдје и неби зелио њима,али некад цивијек не доцека своју зељу,посто је на дугом стапу.

Name

Изгубљени

06.11.2017 19:54

То је европа у којој свако одговара за своје поступке, само је код нас људима на власти све допуштено.Нажалост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

млакоња

06.11.2017 20:19

Сепаратиста у покушају

ОДГОВОРИТЕ