Ненад Поповић у "Рајским папирима"

Документа процурила из две агенције за офшор услуге са Бермудских острва и из Сингапура, показују да послови и имовина српског министра без портфеља Ненада Поповића вреде најмање 75 милиона долара, а да је њихова тржишна вредност већа од 100 милиона, што га чини убедљиво најбогатијим политичарем у земљи, открива КРИК.

Србија 06.11.2017 | 13:50
Ненад Поповић у "Рајским папирима"
Документа процурила из поменутих агенција за офшор услуге, као и из 19 званичних компанијских регистара, откривају пословање различитих домаћих бизнисмена.

Процурела документа омогућују детаљан увид у пословну империју и богатство министра Поповића. Документа откривају да Поповићеви послови и имовина вреде најмање 75 милиона долара, а да је њихова тржишна вредност већа од 100 милиона, што га, како наводи КРИК, чини убедљиво најбогатијим политичарем у земљи.

Након што је 2012. године постао потпредседник Народне скупштине, Поповић је дошао на идеју да своје богатство реорганизује кроз сложену мрежу офшор компанија коју би контролисали труст из Хонг Конга и две фирме са Острва Ман. Адвокатска куц́а “Апплебy“ коју је Поповић желео да ангажује, међутим, спровела је истрагу и открила различите контроверзе у вези са Поповићевим пословима, посебно оним у Русији.

КРИК најављује и да ће се детаљније о пословима министра Поповића, бавити у посебном тексту који ће бити објављен у току недеље.

Истраживање "Рајски папири“ које предводе Међународни конзорцијум истраживачких новинара – ИЦИЈ и немачки лист “Зидојче цајтунг“ открива тајне послове светских лидера, енглеске краљице, музичких звезда и познатих корпорација.

На списку компанија се налазе као Најк (Нике), Епл (Аппле), Убер и Фејсбук, као и ирски певач Боно, али и британска краљица Елизабета.

Нова документа продубљују открића прошлогодишњег пројекта “Панамски папири“ када је из једне од најпознатијих агенција за оснивање офшор фирми процурило 11,5 милиона докумената.

У пројекту “Рајски папири“ учествовао је и КРИК заједно са истраживачким новинарима из чак 95 медија и анализирао документацију у вези са Србијом.

Поповић: Немам ниједну "офшор" компанију

Министар Ненад Поповић саопштио је данас да ниједна његова компанија није регистрована у „офшор“ зонама, које се помињу у истраживању "Рајски папири".

- Све моје компаније регистроване су у Русији и Европи. И што је најважније, све моје компаније декларисао сам као носилац државне функције у Агенцији за борбу против корупције Републике Србије - навео је Поповић у изјави за јавност.

Министар истиче и да је Агенцији за борбу против корупције пријавио такође сву своју имовину коју је стекао пре него што је постао министар у Влади Републике Србије.

Према његовим речима, реномирана консултантска кућа ПWЦ, која га саветује већ 20 година, упутила му је 2012. године предлог за пренос јурисдикције његових компанија у "офшор" зоне.

Међутим, предлог који су му упутили никада није реализовао, наводи Поповић и додаје: "Ако постоји макар један доказ да ово што говорим није тачно, позивам учеснике у овом истраживању да га одмах изнесу".

Он наводи и да је у истраживању "Рајски папири" вероватно једини појединац који је стављен у контекст овог истраживања због нечега што му је предложено, а не због нечега што је урадио.

- Не стидим се свог материјалног стања. Никада нисам крио своју имовину. Све што сам стекао, стекао сам на законит начин, својим радом и залагањем у претходних 25 година, много пре него што сам постао министар у Влади Републике Србије - истакао је министар Ненад Поповић.

(Блиц/Тањуг)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

САМY

06.11.2017 14:17

Вучко их намјешта кад му засметају. Ко и Вулина за стан што је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

фуул

07.11.2017 08:48

Који је то посао гдје се може зарадити поштено толики новац. Браво министре, нека је само поштено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МК

07.11.2017 09:36

МА ПОШТЕН СИ АЛ БАШ .СРАМОТО ЈЕДНА ЈОШ ИМАШ ОБРАЗА ДА ИЗГОВОРИШ РИЈЕЧ ПОШТЕН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@блбл

07.11.2017 17:49

Руски Кадар КГБ овац.

ОДГОВОРИТЕ