Елизабета ИИ у махинацијама

Милиони фунти из приватног имања краљице Елизабете Друге уложени су у фонд Кајманских острва, према документима откривеним у истрази о "пореским рајевима" и улагањима у офшор компанија, преноси британски Гардијан.

Свијет 06.11.2017 | 11:11
Елизабета ИИ у махинацијама
Истрага је показала како је путем офшор рачуна у фондове на Кајманским острвима и Бермудима уложено око 10 милиона фунти краљичиног новца. Трансакције је провела грофовија Ланкастер која управља краљичином имовином.
 
У самим инвестицијама нема ништа илегално и нико не имплицира да краљица не плаћа порез, али оно што донекле боде очи је питање да ли британски монарх треба да улаже у офшор компаније.

Први пут отривено је како је краљица, преко грофовије Ланкастер, улагала и још улаже средстава у предузец́а, укључујуц́и ланац без лиценце "Трешерс" и "Брајтхаус", која су критиковане због експлоатације на хиљаде сиромашних породица и угрожених људи.

Компанија "Брајтхаус" је 2005. године оптужена за превару купаца, посебно оних са менталним проблемима и тешкоц́ама при учењу. Прошлог месеца било је наређено да плати 14,8 милиона фунти обештец́ења за 249.000 купаца.

Грофовија Ланкастер је приватно имање, основано 1399. године, и управља краљичиним земљиштем и инвестицијама које такође носе назив грофовије Ланкастер.

Писма у "рајским папириима" показују како је новац Војводства коришћен за различите фондове и где је завршио.

Више од 13 милиона докумената под именом "Рајски папири" открили су синоћ како светска елита, политичари и велике корпорације "чувају" богатство од порезника.

Податке је објавило Међународно удружење новинара, које је спровело истраживање о имовини моћника, скривеним фондовима и офшор рачунима, а оно открива тајни свет у којем обрћу милијарде.

Највеће светске компаније, челни људи држава и друга велика имена глобалне политичке сцене, али и забаве и спорта, који су свој иметак склонили у оквиру тајних "пореских рајева" биће откривена ове недеље у оквиру огромног новог истраживачког пројекта који ће испитати офшор царства Велике Британије, јавља британски "Гардијан".

(Блиц)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Број један

06.11.2017 12:37

Великом Британијом су увијек владали најбогатији Британци. Количина фунти је тамо мјера вриједности. Родјаци су ступали у брак да би ујединили новац. Коме се то не допада, може да живи у некој другој држави. Тако је било прије пар стотина година кад сам био тамо, не знам како је данас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није него

06.11.2017 17:02

Они су већ вјековима у непрестаним махинацијама. Ваљда ће и њима доћи једном крај, који су давно заслужили, па и махинацијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трге

06.11.2017 20:08

Ста тек реци за нас кад они не ваљају?