БиХ извози људе умјесто робе

Све што су власти у БиХ урадиле на унапређењу пословног окружења претходних година није било довољно, тврди директор Свјетске банке Емануел Салинас.

Босна и Херцеговина 06.11.2017 | 10:13
БиХ извози људе умјесто робе
"Спречавање смањења конкурентности БиХ захтијева много јаче, одлучније и усклађеније активности. Захтијева снажну опредјељеност највиших нивоа власти за дефинисање и надзирање имплементације реформи за уклањање препрека у пословну окружења које спречавају развој приватног сектора", навео је Салинас у ауторском тексту , објављеном у "Дневном авазу".

Према његовом мишљењу, то ће захтијевати измјене закона и прописа да би били повољнији, а не да буду препрека за предузетништво, а биће потребна и промјена става регулаторних агенција да одговарају на потребе клијената и да буду одговорне за свој рад.

Он је истакао да и приватни сектор и цивилно друштво морају да одиграју своју улогу, јер су приватни предузетници погођени слабостима пословног окружења и имају кључну улогу у утврђивању приоритета реформе и потврђивању да се реформе не одвијају само на папиру него да се осјећају и у пракси.

"Треба обновити нагласак на унапређивање пословног окружења у БиХ. У његовом недостатку конкурентност земље остаће угрожена, инвестиције ће отићи на друга мјеста, а земља ће наставити да извози људе као свој најбољи ресусрс, умјесто извоза робе", навео је Салинас.

Он је поручио да БиХ, у којој је присутна велика незапосленост, а могућности за проналазак бољег радног мјеста ограничене, не може допустити луксуз слабог пословног окружења.

Групација Свјетске банке је 31. октобра објавила годишње рангирање – глобално мјерило гостољубивости земље за стране инвестиције, колико је лако приватним фирмама да остварују раст и домаћим предузетницима да отворе нову фирму, на којем се БиХ налази на 86. мјесту, пет мјеста слабијем него прошле године.

(Срна)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Градјанин

06.11.2017 09:25

Сваком пором Босне и Херцеговине влада организовани криминал. Западне силе су разбиле Југославију, устоличиле банана државице и тај организовани криминал у свима њима. И сад нам још паметују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

1984

06.11.2017 10:57

Они нам поставили ове, знали шта ће да се деси...и сад нешто причају?

Name

ББХ

06.11.2017 09:27

Млади масовно напуштају, питам се ко ће плаћати пензионере. У Босни Еуропски стандард хране, пореза, трошкова живота а плате 500-600 КМ... СТРАВИЧНО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрак

06.11.2017 09:32

Шта прича тај Салинас? Нема он појма. Што не оде код премијерке Жељке да му лијепо објасни 113%, па четири године дужи животни вијек, па како привреда има процват, па како се омладина запошљава а посебно дјеца погинулих бораца. Како наш предсједник Милорад преноси новац час у Србију час из Србије, продаје станове купује виле на Дедињу. Како се расписују референдуми па се засједа у скупштини да се исти пониште успут се узму дневнице које се исплаћују из кредита. Ко је уосталом тај Салинас, што препада срећни народ Републике Српске својим изјавама које иду на штету властима. Треба вратити ту дјецу што одоше на Запад да буду слуге за 1500 до 3000 евра а код нас могу са факултетом да раде у приватним трговинама и фино зараде и по 400 КМ и мјесечно један читав дан слободно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре мрак

06.11.2017 10:17

Свака цаст за коментар. Погодјен у сриду.

Name

Ре

06.11.2017 09:44

Национализам не иде заједно са економијом. Па сад изволите..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Друже

06.11.2017 12:00

Нема ту национализма ни од корова. Све голи криминалци.

Name

о извозу

06.11.2017 10:11

Да у задњих 15 година није било ратова у Ираку, Либији и Сирији нити стварања ИСИЛ-а и да није самим тим било великих миграција свакаквих људи одатле без личних докумената у Европу;да није дошло Брегзит-а, да у Њемачкој и Аустрији нису изабрани неки нови десничари, да у Украјини није био избио рат прије 4 године, да није било никаквих сукоба у Македонији послије 2001.године, да земље Еуро-Шенгена нису сада увеле додатне мјере контрола држаљана БиХ, да се у Хрватску и сад може прелазити с личном картом БиХ без било каквих пооштрених контрола у задњих 5 година и да су власти у БиХ усвојиле реформску агенду као мртво слово на папиру без икаквог спровођења у пракси ради додворавања међународној заједници; онда би извоз људи из БиХ у Европску Унију и Еуро-Шенген ишао знатно брже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дијаспора

06.11.2017 10:28

Ја сам прије 13 година напустио тај брод који тоне и свакоме тко постује себе препоруцујем да иде јер има посла за нас све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис Слина Спасојевиц

06.11.2017 10:52

Бас ме брига ја узивам! Имам 6 радних мјеста (3 предсједницка и 3 директорска), а ви остали коме се не свидја монопол мој и мога газде - ТУТАЊ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

гастарбеитер

06.11.2017 11:52

Нека се сви ухвате за нос и себе упитају колико су они придоњели том? Политицари лазу од кад ја памтим "КРИЗА" па криза. Сколство касни сто година и комме це мо ми бити конкуренција? Студенти као да су обецали Додику Папир по сваку цјену? Ја сам у Мüнцхену од 1969 и знам како је онда било и како је данс,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко из Публике

06.11.2017 12:06

Овај је побрко Лонцице то се мозда односи на Федерацију ми у РС-у смо код Свицаска свако мало неки Рефереднум зато људи и не одалзе увјек спремни за Референдум...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бј

06.11.2017 18:04

Да и не знајуци колика је цјена референдума. Не знајуци да на референдуму зарађивају само организатори.