Испливале тајне свјетске елите

Више од 13 милиона докумената под именом "Рајски папири" откривају како светска елита, политичари и велике корпорације "чувају" богатство од порезника.

Свијет 05.11.2017 | 21:50
Испливале тајне свјетске елите
Међународно удружење новинара објавило је истраживање о имовини моћника, скривеним фондовима и офшор рачунима, које открива тајни свет у ком обрћу њихове милијарде.

У њима се говори о офшор средствима британске краљице, везама сарадника Доналда Трампа и Руса, тајним пословима сарадника Џастина Трудоа и о још 120 политичара и моћника.

Такође, у папирима који су процурили спомињу се велики брендови и интернационалне компаније као што су Епл, Најк и Убер, као и везе политике, приватних богатстава и корпоративних гиганата и заједнички напори за избегавање пореза и "маштовити маневри" њихових књиговођа.

И овог пута новинари истичу да се у папирима спомињу легална пословања преко офшор компанија и фондова, као и да спомињање било чијег имена не упућује на то да је неко кршио закон.

"Рајски папири" говоре о новцу који је Трампов сарадник добијао од енергетске компаније из Русије чији је сувласник зет Владимира Путина, о 13 милиона долара које је преко офшор компанија улагала краљица Елизабета Друга, о пословима бившег америчког генерала Веслија Кларка, о Алфреду Гузенбауеру, који је овдашњој јавности познат као саветник српских власти, али и о новцу који су преко државних компанија Руси упумпали у Фејсбук и Твитер...

Како се наводи, иза инвестиција руског милијардера Јурија Милнера у Силицијумску долину стоји "лавиринт офшор компанија", али и новац руске ВТБ банке и гиганта Гаспрома.

У "Рајским папирима" се спомињу и имена звезда из индустрије спорта и забаве као што су Мадона и Боно Вокс, као и начини на које они на легалан начин "чувају" своје богатство од порезника.

Како преноси ББЦ, говори се и о пословању у енглеској Премијер лиги и везама руских тајкуна са фудбалским клубовима Арсеналом и Евертоном.

У претрази база података ИЦИЈ, у којој се налазе и "велики играчи" обухваћени документацијом из "Панамских папира", појам Србија као резултате избацује текстове о Гузенбауеру и сестри Мила Ђукановића Ани Коларевић.

Као и претходно велико откриће које су истраживали новинари више од 100 редакција окупљени под капом ИЦИЈ, , тзв. "Панамски папири", кључне документе је и овог пута добио немачки "Зидојче цајтунг".

На свом сајту ИЦИЈ наводи кључна открића "Рајских папира":

- офшор активности 120 политичара и светских лидера, међу којима су и британска краљица и 13 блиских сарадника и донатора председника САД

- "пореске вратоломије" више од 100 мултинационалних корпорација, међу којима су Најк, Епл и произвођач ботокса Алерган

- откривају се велике куповине корпорација у Африци и Азији, преко Маурицијуса и Сингапура због пореских олакшица

- детаљи о томе како власници авиона и јахти, међу којима су припадници светског племства и спортске звезде, користе Острво Мен како би избегавали порезе на луксуз и покретну имовину

- откриће о тајним пословима и скривеним компанијама повезаним са корпорацијом Гленкор

У наредним данима се очекује објављивање низа докумената, који ће јавности упознати са детаљима, али и реакције оних чија се имена наводе у папирима.

Гигант Еплбај, један од лидера у офшор пословању, највероватније је извор докумената, а саопштено је да су они највероватније украдени у сајбер нападу прошле године.

Еплбај, чије се име спомиње у низу папира, већ је објавио да се бави искључиво легалним активностима и да пружа услуге клијентима у оквиру међународног права.

(Б92)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

А Новоматиц

05.11.2017 21:01

Ако се помиње Гузенбауер онда је ту и фашистички концерн Новоматиц Адмирал. Новоматиц је познат по прању новца и утајама пореза. Новоматиц у БиХ ради шта хоће јер су купили политичаре прљавим новцем из Јужне Америке,политицаре су купили у оба ентитета па тако Ново РС доо и РСА гаминг доо несметано перу новац у Републици Српској већ осам година,а штити их Милорад Додик. Милорад Додик је ангажовао ЈОВУ Радукића да у име Републике Српске пере новац за Новоматиц преко НОВО РС доо и РСА гаминг доо,Јово Радукић је сада постављен на мјесто главног Ревизора Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владимир Делић је повјереник опљачканог новца

05.11.2017 21:15

Опљачкани новац из Србије и Републике Српске једбим дијелом повјерен на управљање Владимиру Делићу. Владимир Делић је једна протува која деценијама служи као повјереник пљачкашима Србије и Републике Српске,у почетку је то радио преко свог фантома УНИБРОС СТЕЕЛ са Кипра а сада у Дубаију управља са ко зна колико офшор компанија у које се упумпава новац опљачканих грађана. Срамота је да се нико из Републике Српске и Србије неће да бави Владимиром Делићем,а да се позабаве Владимиром Делићем дошли би и до Додика као и до Србијанских политичара који директно учествују у пљсопственог народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

05.11.2017 21:21

Е сад,одакле потице корупција и криминал,ко спонзорисе ове насе биједнике....??? Појединац моцан а дрзава грца у проблемима,плати све обавезе дрзави и ето јаке дрзаве!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

А Леми

05.11.2017 21:38

А дје ту нас заститник.Леми.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трц

05.11.2017 21:42

Шта ћемо ако их сконтају па буду морали ретроактивно платити порез.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сигуран сам

06.11.2017 02:02

Мислим да це се и Баја на тој листи наци.

ОДГОВОРИТЕ