Како заиста живе српске попадије

Прошло је време када су попадије биле само домаћице које чувају децу, кувају и спремају.

Србија 05.11.2017 | 12:18
Како заиста живе српске попадије
Било је незамисливо да свештеникова жена ради, међутим данас је другачије.

Како изгледају савремене протинице, чиме се баве и да ли за њих постоји другачији морални кодекси у односу на остале жене откривају попадије Драгица Поповић и Милица Ратковић.

"Ново време је донело и нове промене. Пре су свештеничке жене углавном певале за певницом у цркви док им муж служи литургију, али сада је другачије. Има их у свим структурама друштва, од професора универзитета до лекара. Сматрам да свака свештеникова жена и кроз своју професију показује шта је то православље."

"Ишла сам на литургију и пре удаје, па ми живот уз свештеника није тешко пао. Све ми је то већ било познато. Кућа нам је била поред цркве, па сам се често дружила са децом нашег пароха. Док сам студирала заљубила сам се у дечка који је тада завршавао Православни богословски факултет у Београду. Неколико година касније смо се и венчали", рекла је Драгица Поповић.

Како каже, протиница или попадија је темељ свештеничког дома, али и темељ парохије.

Живот уз свештеника дошао је као и све друго, природно. Заволела сам парохијане, а морам признати да су ме увек ценили. Мој супруг је на почетку служио у једној малој црквици у околини Чачка, али смо неколико година касније добили нову парохију и сада смо у Бечу.

"Деца нам иду у основну школу, а ја радим као стоматолог. Помажем и супругу око црквених обавеза. Сваке недеље долазимо сви заједно у цркву. Често ме питају како све постижем, а ја кажем да је све само ствар добре организације. Чак је и владика Николај рекао: "Попадија је пола попа", додала је Драгица.

Милица Ратковић је супруга проте Стевана Ратковића и она је завршила Музичку академију и учитељски факултет у Београду.

"Радим већ 20 година као васпитачица. Отворили смо и наше црквено обданиште и могу вам рећи да смо задовољни."

"Данас много попадија завршава Музичку академију, а има и оних које раде као наставнице или певају у црквеном хору. Патријарх Павле је говорио: Жена треба да буде посвећена своме мужу, деци и домаћинству. Ко олтару служи, од олтара и живи", истакла је Милица.



Супруге свештеника Српске православне цркве морају мало више да воде рачуна о облачењу и понашању.

"Ми морамо постати узор осталим женама, посебно младим девојкама које стасавају. Сматрам да једна млада и здрава девојка мора бити пре свега културна, образована и скромна. Људи ће то знати да цене", додала је Милица.

Поједине попадије су се из првобитних професија "преквалификовале", па данас воде поклоничке групе на путовања, осликавају цркве, праве иконе или раде у продавницама црквених реликвија и књига.

Многи људи замишљају парохијске домове као луксузне, али Милица открива у каквој кући они заправо живе и какве су им свакодневне навике.

"Парохијска кућа се не разликује превише од дома једне скромне православне породице. Имамо три спаваће собе, дневни боравак, кухињу и два купатила. С обзиром на то да имамо две ћерке и два сина они спавају у две одвојене собе, а супруг и ја смо у трећој. Трудим се да ми деца не буду мусава и прљава, али сматрам да је то обавеза сваке мајке."

"Што се тиче хране углавном припремам посна јела, а деци правим разне слаткише од биљних састојака. Ипак, сматрам да је раније било теже уздржати се хране животињског порекла него данас. Сада у продавницама постоји много посних производа. Што се тиче напитака увек у кући имамо воће које цедимо како за нашу тако и за децу наших парохијана. За одрасле је ту увек вино, као и ликери које ја сама правим", истакла је Милица.

Прилично је тешко када дође време за спремања славе, али како каже Милица, парохијани јој помажу у свему. Нажалост, немају све попадије ту срећу.



"Морам признати да ми спремање хране за прославу празника не пада толико тешко јер су парохијани предивни и у свему нам помажу. Они се сами понуде, па се организујемо сви заједно. То и јесте циљ, да смо сви заједно и да смо пре свега сложни."

"Познајем доста свештеникових супруга које немају ту срећу, па морају све саме. Живе у малим местима где нема толико људи који би им помогли. Припреме трају неколико дана пре славе, прилично је напорно, али издржи се и то. Најдражи празник нам је Божић јер се тада наши мештани враћају кући и много нас је више", додаје она.

"С обзиром на то да сам ја увек за певницом подразумева се да сам сваке недеље у цркви. Наша деца су такође увек присутна на литургији. Тако дају пример својим вршњацима да треба што чешће да посећују кућу Божју. Некад се разболе, па нису у могућности да дођу, али, Богу хвала, таквих је случајева јако мало", закључила је она.

Према црквеним канонима, сваки свештеник мора своју супругу да поштује више од осталих људи, јер ако га она остави или се упокоји, он може само још једном, и то уз посебно одобрење, да се ожени. У супротном, постаје монах или распоп.

(Телеграф.рс)
(Фото: Илустрација)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Петар

05.11.2017 11:36

Зиве као бубрег у лоју на грбаци наивног народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тр

05.11.2017 12:33

Треба и цркву опорезовати

Name

Те

05.11.2017 15:09

Да је тако неби радиле због таквих СЕ и зивот промјенијо кад си дао Пролог задњи пут нај вјероватније никад ал није цудо теби је премијерка ана брнбариц

Name

Кнежево

05.11.2017 15:14

Штета Петре тог имена што носиш, пресабери се човече мало, немој да се брукаш !Христос је сваког позвао додји и види а наведи ми један пример где те неко из Српске цркве на улици пресреће и зове да на силу дођеш у Цркву? Немој да се нађеш у оној од Цара Давида "И рече безумник у срцу своме нема Бога "Јер ако око себе и имаш неког свештеника који не служи како треба, имамо ми праве духовнике ко што су :Патријарх Павле, ...

Name

Ре

05.11.2017 15:21

Буди реалан коме треба дат да узива овом зена ма сто одгајају дјецу ил мозда оној премијерки сто ИДЕ на параду поноса односно срама

Name

Ре

05.11.2017 15:23

А нереце да треба опорезоват гејове стид те било

Name

ре кнезево

05.11.2017 17:42

Какв христ какви бакраци,царе 21 је вијек дај мало муцни том главом

Name

комсија

05.11.2017 11:45

И црквени поглавари поцели се мјесати и у политику, недај боxе да и то зене пцну?

ОДГОВОРИТЕ
Name

г

05.11.2017 13:03

Из које јазбине ти испуза, зар не знас да је вријеме зимског сна.

Name

Јоја

05.11.2017 11:58

Као бубрег у лоју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наравно

05.11.2017 15:10

Хер су цестите зене и раде а не као ти јаднице пред продавницом цекас пиву да ти неко плати

Name

Ре

05.11.2017 15:24

И требају боље оне него оне као премијерка

Name

!!!!

05.11.2017 12:00

ЖЕНЕ, владари из сјенке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.11.2017 15:14

А Нико СЕ неупита како зиве гејови као наса премијера свака цаст овом зенама одгајају дјецу и то је права зена

Name

Ре

05.11.2017 15:25

Реци то вуциц и он ИМА једну из сјенке КО зна Које и ста је само СЕ зна да зена није

Name

тако је

05.11.2017 12:10

Живиле су увијек добро а и сад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

05.11.2017 15:12

Боље да оне зиве него премијерка бар имају род и пород

Name

Ре

05.11.2017 15:27

А упореди њихов зивот и премијерке србије коме БИ дао да боље зиви

Name

Некад било

05.11.2017 12:44

Данас попадије живе као некада жене официра типа ЈНА. Када поп добије прекоманду прво се наďе посао за попадију. Свака част цркви, али они који је представљају су зло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

05.11.2017 14:43

Ови што коментаришу да они живе као бубрег у лоју па нека и они постау попадије и само кажите боже помози

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.11.2017 15:32

Код нас најбоље зиве политицари и попови мало који поп нема 2 аута а о раскосном зивоту да и неприцамо

Name

Срамота

05.11.2017 15:19

Беине многе како зиве ове зене а небринте како зиви НПР премијерка србије она БИ требало бит тема она је срамота србије о ове зене одгајају дјецу и доприносе опстанку вјере православне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цигановиц .

05.11.2017 17:01

Попови и Ходзе зиве најбоље имају пара колко хоце . Код нас Ходза трази дасе да на сергију има кутија и само дај и дај нема фиксног рацуна да правда . Доброг дипа вози ходзиница ( зена ходз ) се устури нико њој није раван а народ ко народ даје саком и капом севап је вала дати народ никад памети доци .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

06.11.2017 15:02

Владика Јефрем не дозвољава попадијама његове епархије да раде. Оне се као, буниле, а једва доцекале да озаконе нерад. Тасте, умисљене, завидне једна другој. И све од "теског стреса" имају проблема са ститњацом. Убисе музеве уцјенама, јер развод је попу крај каријере. Цесто веселе, ријетко склоне прељуби, али има и тога. Најбитније је обуци се у иностранству, лијепо изгледати и зивјети на грбаци вјерника. Имали су попови својих 5 мин, али својим незнањем, непостењем и бахатосцу изгубисе вецину стада. Али, најбитније им је од донација за цркву направити себи куцу у околини Бањалуке, евентуално купити стан у БЛ за црне дане. И кукати да нема вецег подвига од тога да будес попадија!

ОДГОВОРИТЕ