БиХ на свјетском дну по пословању

БиХ се налази на 86. мјесту земаља свијета по лакоћи пословања, показује најновија студија Свјетске банке.

Босна и Херцеговина 04.11.2017 | 08:22
БиХ на свјетском дну по пословању
Подијељено по областима, налазимо се на 175. мјесту по лакоћи, односно тешкоћи отварања нове фирме, а на 166. мјесту по добијању потребних дозвола. На 137. мјесту смо по процедурама за плаћање пореза, а на 122. мјесту по приступу електричној енергији.

У поређењу с осталим земљама по књижењу имовине налазимо се на 97. мјесту, а на 71. по способности државе да омогући испуњавање уговорних обавеза између пословних субјеката.

Најмање проблема, судећи према тој студији, имамо при прекограничном пословању - у тој области смо на 37. мјесту на свијету.

Према овој студији, у БиХ је потребно 65 дана да се покрене бизнис, а за то је потребно проћи 12 различитих процедура. Свјетски лидер у овој области је Нови Зеланд у којем вам за покретање бизниса треба пола дана и који има само једну процедуру коју треба спровести. У тој области од нас су бољи Хрватска, која се налази на 87. мјесту, те Црна Гора на 60. мјесту.

У случају да желите извадити грађевинску дозволу, у Сарајеву су вам за то потребна 193 дана и 16 процедура. Поређења ради, у Јужној Кореји, која је најбоља у тој области на свијету, издавање дозволе траје 27 и по дана. С друге, пак, стране, Данска је најбоља по најмањем броју процедура, па тако за издавање дозволе треба проћи укупно седам процедура.

За регистрацију ваше имовине у БиХ вам је потребно 24 дана и седам процедура, а шампионима у овој области је укупно потребно једна процедура и један дан.

Још једна од потешкоћа с којима ће се сусрести инвеститори у БиХ је лакоћа добијања кредита. Према овој студији, од нула до 12 поена, при чему је 12 најбољи резултат, БиХ је остварила седам поена у области примјене кредитних уговора. Када су кредити у питању, најслабији смо у области поузданости враћања кредита, гдје смо укупно оцијењени с 12,1 у односу на 100 максималних поена.

Велике су потешкоће и када се ради о примјенама уговора, па је тако за судско поравнање дугова у БиХ потребно 595 дана, док су у Сингапуру за то потребна 164 дана. Међутим, студија показује да је много више забрињавајућа чињеница да у БиХ трошак поступка у просјеку износи чак 36 одсто вриједности уговора, док је у Исланду, свјетском шампиону у овој области, трошак само девет одсто.

Некада примјене нових закона могу да открију који су то рањиви дијелови закона, тј. који захтијевају побољшања. Тако, на примјер, залог може подразумијевати и покретну имовину попут машинерије, банковних рачуна или дионица компанија с ограниченом одговорношћу.

"Закон допушта велику слободу у дефинисању инструмената обезбјеђења, као и обезбјеђења дуга. Самим тим, компанијама је обезбијеђена значајна флексибилност у смислу заложених средстава", наведено је у студији.

БиХ се спомиње и у дијелу који говори о финансијској дисциплини, па је тако наведено да укључивање микрофинансијских институција у систем кредитних извјештаја доприноси вишем степену финансијске дисциплине. Ово такође значи и да је смањен ниво неквалитетних кредита.

"Покретање бизниса у БиХ је на неки начин олакшано смањењем плаћања минималног оснивачког капитала за друштва с ограниченом одговорношћу, што је довело и до повећања ефикасности нотарског система", наведено је.

У Савјету страних инвеститора поручују да извјештај не изненађује јер у својој структури и анализираним показатељима региструје потешкоће на које јасно указује и Савјет у издању "Бијеле књиге", односно Пословног барометра који су издали.

"Актуална економска ситуација, резултати извјештаја, низак ниво страних директних улагања, ниска запосленост, низак стандард и куповна моћ становништва, као и негативна демографска кретања јасно указују на потребу и хитност реформског дјеловања. Примјеном истих економских политика могу се добити само исти, односно недовољно добри резултати, дакле потребне су одлучне промјене и реформе", наводе они.

(Независне новине)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

цето

04.11.2017 07:26

Зато морате питати милета бецарца.он само има велики језик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.11.2017 07:59

Није миле власт у сарајеву а ти процитај текст бленто

Name

економиста

04.11.2017 07:59

Одгојен менталитет негативног избора це нас костати наредних 100 година сиромаства. Минимално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

04.11.2017 09:17

Они који нас воде у пропаст И они који нас представљају у свијету Успут да казем то су они за које ми гласамо И опет це мо гласати без обзира сто нам све серу по главама Нека нам Је овако не заслузујемо боље нису криви ни Баја Ни Бакир ни Драган МИ СМО ТИ КојИ КРОИМО СЕБИ СУДБИНУ

Name

#

04.11.2017 13:55

Нема назадњака као сто су ови овдје.

Name

цварак

04.11.2017 09:45

Доду извлаци Федерација инаце би био на 150 мјесту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сиви соко

04.11.2017 09:58

Ако се ко и одлуци да додје у БиХ озбиљни инвеститори одосе у Федерацију а преваранти у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

04.11.2017 10:09

А по политичком рекету број 1!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАБА11

04.11.2017 10:38

Јавна је тајна и то сви знају да кримос додик 10-так година од сваког инвеститора који зели да улози новац у Рс трази проценат лицно за себе! То је зива истина! Инвеститори тада одлазе у Федерацију!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Таг

04.11.2017 13:57

Балкански кварњак не да ником пред себе.

ОДГОВОРИТЕ