Ђиро 2018. из Јерусалима, противе се Палестинци!

Чувена бициклистичка трка Ђиро д’Италија почеће у мају следеће године у Јерусалиму на основу дуге традиције да некад та трка почиње и одвија се ван Италије.

Остали спортови 09.11.2017 | 12:30
Ђиро 2018. из Јерусалима, противе се Палестинци!
У случају Израела, међутим, организатори су приморани да избегавају политичке препреке, имајући у виду да бициклисти неће пролазити кроз подручја које међународна заједница сматра окупираним, а то значи да ће се заобићи Западна обала и источни Јерусалим, територије које је Израел освојио у Шестодневном рату 1967. године.

Палестинци на тим територијама планирају да оснују своју независну државу која би обухватила и појас Газе. Међутим, међународни покрет који води кампању бојкота против Израела противи се самом одржавању трке у Израелу. 

Дирекор Трке око Италије Мауро Вењи изјавио је да је траса одређена под упутствима италијанског Министарства спољних послова. 

Ако почне у Израелу, као што је планирано, биће то први пут да нека од највећих светских трка почне ван Европе, како су раније саопштили организатори. 

Следећа трка Ђиро д'Италија ће бити 101. у историји, до сада је трка 11 пута стартовала ван Италије, али никада ван европског континента.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар