"Умјесто на храну, трошак на оружје"

Европска унија и Јапан представили су Генералној скупштини УН нацрт резолуције којом би се осудила Сјеверна Кореја због улагања ресурса у нуклеарно оружје.

Свијет 02.11.2017 | 09:35
"Умјесто на храну, трошак на оружје"
Како се наводи, та земља улаже у нуклеарно наоружање и балистичке ракете умјесто да помаже свом народу, јер је, како је наведено, половини Сјевернокорејаца потребна храна и унапријеђена здравствена заштита.

Након што је амерички студент Ото Вармбијер провео 18 мјесеци у Сјеверној Кореји, у САД је у јуну враћен у коми, а неколико дана потом умро, у нацрту резолуције снажно се позива Сјеверна Кореја да обезбиједи странцима који су приведени слободу комуникације и приступ конзуларним званичницима.

Вармбијер је осуђен 2016. на 15 година затвора с тешким радом због крађе пропагандног плаката током туристичког путовања. За сада није разјашњено зашто је био у коми.

У нацрту резолуције у који је агенција АП имала увид, "осуђује се дуготрајно систематско" и "широко распрострањено кршење људских права у Сјеверној Кореји".

Наведено је и да је истражна комисија УН о Сјеверној Кореји 2014. установила да прикупљене информације представљају "разумне основе да су почињени злочини против човјечности" у тој азијској држави.

Та комисија је закључила да су почињени злочини против човјечности, укључујући истребљење, убиство, поробљавање, мучење, затварање, силовање, присилни побачај, прогон и изгладњивање, а у складу са "политиком на највишем нивоу државе".

Очекује се да ће се чланови Комитета Генералне скупштине УН за људска права средином новембра изјаснити о нацрту резолуције.

Ако буде одобрен, 193 чланица УН ће у децембру гласати о коначној верзији текста.

Све претходне резолуције у којима се осуђује Сјеверна Кореја због ситуације са људским правима усвојене су у Генералној скупштини УН.

Тензије на Корејском полуострву порасле су у септембру пошто је Сјеверна Кореја извела шесту нуклеарну пробу и испалила двије интерконтиненталне балистичке ракете.

Напетост је додатно појачана ратном реториком предсједника Доналда Трампа и лидера Сјеверне Кореје Ким Џонг Уна.

Извор: Бета

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Који лицемери

02.11.2017 08:54

Замисли они помињу здравство а код свих нас се оно плаћа а код северне кореје је бесплатно.Они помињу глад а код нас нема града у коме људи не преврћу контејнере да нађу парче хљеба.Помињу школство а то код њих бесплатно.Ми имамо искључених људи у мраку без струје у сваком селу бар по десет кућа а код њих је оно социјална категорија и обавезна...итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кореја

02.11.2017 09:37

Ти био у Кореји па знаш.

Name

Овде

02.11.2017 12:04

Мозда није био тамо али све набројано овде је тацно и много горе.Залосно кад неко није у стању сагледати стање код себе а све земље социјализма су боље социјално уредјене за народ док су капиталистицке на руку лоповима

Name

Ре КОРЕЈА

02.11.2017 10:35

Ти си био па видим знас и вјерујес у демагогију НАТО зликоваца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кореја

02.11.2017 17:35

Нисам био ко ни ти,ал ти си се изгледа Борио да имаш то што немаш.

Name

Сведска

02.11.2017 11:50

Кад це представити резолуцију у којој се Израел осудјује да престане са убијањем Палестинаца,паљења њихових куца,протјеривања,земље Палестинцима и давања исте зидовским досељеницима.

ОДГОВОРИТЕ