Шта је однијето на Мјесец?

Између 1969. и 1972. године на Мјесец је слетјело 12 астронаута.

Свијет 31.10.2017 | 19:51
Шта је однијето на Мјесец?
Астронаути су на Мјесец до сада однијели много опреме, али и неке сасвим необичне предмете. Ово су неке од најнеобичнијих ствари које су се нашле на Мјесецу.

Хлеб и вино за причест

У то вријеме се о томе није говорило, али Баз Олдрин астронаут мисије Аполо 11, носио је причест на Месец. Олдрин је био члан Презбетеријанске цркве и питао је пастора како да обиљежи спуштање првих људи на Мјесец. Свештеник је припремио причест коју је Олдрин понио у свемир. Причестио се одмах по слијетању.

Лава из Орегона

НАСА је припремала астронауте за шетњу Мјесецом тако што је организовала тренинге на Земљи. Орегон је имао неколико мјеста која су подсјећала на Мјесечеву површину, па су астронаути често остајали тамо. Астронаут Џејмс Ирвин је ријешио да на Мјесец понесе комад стврднуте лаве из Орегона.

Дијелови летјелице браће Рајт

Браћа Рајт била су из Охаја. Астронаут мисије Аполо 11, Нил Амстронг, био је такође из те америчке државе и у част пионира летења понио је дио летјелице на Мјесец.

Плочица универзитета

Сва три астронаута мисије Аполо 15 студирала су на Универзитету у Мичигену, па су одлучили да одају почаст овој установи. Основали су Удружење алумни универзитета са сједиштем на Мјесецу. Чак су оставили плочицу на којој пише "Удружење алумни Универзитета у Мичигену". ј

Значке

Неки астронаути донијели су значке на Мјесец. У мисији Аполо 11 на Мјесецу је завршила значка у облику орла који носи гранчицу маслине, као традиционални симбол мира. У овој мисији је и астронаут Ален Бин оставио своју сребрну значку.

Породична фотографија

Астронаути су носили разне фотографије на Мјесец, али је најпознатија она коју је у мисији Аполо 16 оставио астронаут Чарлс Дјук. На њој се виде Дјук, његова супруга Дороти и њихова два сина Чарлс и Томас. На полеђини пише:

"Ово је породица астронаута Дјук с планете Земље. Слетио на Мјесец у априлу 1972". Испод су и потписи његове супруге и дјеце. Фотографија је умотана у провидну пластичну фолију. Претпоставља се да ју је врло брзо уништила сунчева свјетлост.

Двије голф лоптице и палица

Алан Шепард био је први Американац који је путовао у свемир и један од астронаута у мисији на Мјесец за Аполо 14. Током друге “шетње” открио је да је на Мјесец понио палицу и двије лоптице за голф. Чак је покушао да изведе неколико удараца. Лоптице су и даље на Мјесецу, али је палицу вратио на Земљу. Изложена је у музеју УСГА у Њу Џерсију.

Силицијумски диск с порукама Земљана

Армстронг и Олдрин су оставили силицијумски диск величине новчића у ком су уписане поруке мира из 73 државе, међу којима су поруке краљице Елизабете ИИ, Индире Ганди и папе Павла ВИ.

Диск може да опстане на површини Мјесеца хиљадама година. Он је трајни доказ да су многи лидери, упркос напетим односима који су владали 1969, били уједињени у овој мисији.

Перо сокола

На Мјесецу нема ваздуха, због чега је окружење идеално за демонстрирање физичких експеримената који зависе од отпора ваздуха.

Астронаут мисије Аполо 15 Дејвид Скот покушавао је да испроба Галилеов принцип по ком лагани и тешки објекти падају истом брзином, уколико нема отпора ваздуха. Он је са исте висине бацио чекић и соколово перо, а оба предмета дотакла су тло у исто вријеме.

(Радио Сарајево)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Срб

31.10.2017 19:17

Ма нема шта људи су прије четрдесет година ишли на мјесец као на пикник, јесмо ми у двадесет првом вјеку заостали...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Расо

31.10.2017 20:51

Мозда је тај пикник био и негде у пустињи Неваде,коме је данас веровати?

Name

КС

31.10.2017 22:04

Хаха,људи били на мјесецу...хаха

Name

Цо

31.10.2017 19:30

Приче за дјецу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

31.10.2017 20:46

Однијето је , прво Руси га офарбали у црвено, амери потом исписали свој нај бренд - Цоца Цола, а Фуке кад се винуо у небеса дописо давних година ООУР ХАДЗИЦИ.

Name

yугословен

01.11.2017 06:16

АВИОНИ ИМАЈУ МОТОРЕ ЗА ПОГОН У ВАЗДУСНОМ ПРОСТОРУ А КАКО ТО ОНИ 1972 ПУТОВАЛИ У БЕЗВАЗДУСНОМ ПРОСТОРУ ЦИСТА ЛАЗ

ОДГОВОРИТЕ