Велики број Срба најлуђу ноћ проводи у иностранству

Сваке године више од 100. 000 туриста из Србије само посредством агенција проведе новогодишњу ноћ у иностранству. Тако ће бити и ове године, упркос сталним претњама могућих терористичких напада у земљама Европе.

Занимљивости 31.10.2017 | 11:49
Велики број Срба најлуђу ноћ проводи у иностранству
Најтраженије дестинације - европске метрополе, већ су добрим делом резервисане, а путницима се саветује да избегавају дочек на централним трговима.

"Постоји интересовање за новогодишња путовања, и то више него прошле године", каже Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција.

"Најтраженији су аутобуски аранжмани за градове у окружењу. То су Атина, Софија, Солун, Будимпешта, Праг, Беч или Берлин. Тражи се и северна Италија. Поједини аранжмани за два ноћења стају од 50 до 60 евра. Све зависи од хотела, превоза и од тога колико дуго се остаје."

Многи истичу да више и нема безбедног места на свету јер терористички напад може да се деси било где, али то за већину није разлог за одустајање од путовања, већ су пресудне цене. Ипак, европске престонице, нарочито када су нека већа дешавања у граду, безбедност подижу на највиши ниво.

"Сигурно је да ће бити појачано присуство полиције, војске и припадника служби безбедности", сматра Сеничић.

"Увек је могуће да се нешто догоди, па се због тога препоручује да се избегавају централни тргови за сам дочек. Боље је да туристи буду на неком затвореном месту, па да прођу кроз град. Свакако, нико не може да утиче на путнике како ће провести и где свој одмор. Сваке године посредством агенција оде више од 100.000 људи, а значајан помак бележе и домаће дестинације, за двадесетак одсто."

Према речима представника наших агенција, путници из Србије нису много уплашени због немилих догађаја по свету. Како кажу, када се негде нешто догоди, та дестинација полако престане да се продаје, али после одређеног периода интересовање се враћа.

"На сцену се враћа и Истанбул, али не само тај град, већ је и комплетна Турска поново актуелна", кажу у већини домаћих туристичких агенција.

Најлуђу ноћ неки ће провести и на другим континентима. Према проценама, посредством агенција на далека путовања за новогодишњу ноћ оде до 200 људи. То су ударни термини, па су такве и цене.

Дочек Нове године у Мексику, са боравком од 18 дана, кошта 2.900 евра по особи, Бангкок стаје 1.400 евра за 11 дана, седмодневни одмор у Пекингу је око 1.000 евра, а толико треба издвојити и за пут у Занзибар.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар