ЕК: Шокирали су Европу 90-их - Партизан у Лиможу!

Две и по деценије након што су освајали Европу, Лимож и Партизан (20:30х) се састају у међусобном сусрету у Еврокупу.  Француска увертира за вечити дерби! Ослабљени црно-бели гостују Лиможу (20. 30, ТВ Спортклуб 1) у четвртом колу Еврокупа.

Кошарка 31.10.2017 | 12:00
ЕК: Шокирали су Европу 90-их - Партизан у Лиможу!
Црно-бели су 1992. године покорили "Стари континент", Французи годину дана касније, што су била два вероватно највећа изненађења у Европи у кошарци.

Данас, далеко од старе славе, две екипе се боре за пласман у другу рунду ЕК, а оба имају по победу и два пораза из прва три кола.

Партизан нема велике амбиције у Европи, такмичење му служи пре свега за стицање искуства младим играчима, али је ипак у прошлом колу у Билбау показао да никоме неће бити лак залогај.

"Ми ћемо као и до сада, бити скромни, пожртвовани, покушати да играмо модерну кошарку са доста трчања, али и јачу одбрану него што смо играли до сада", рекао је тренер Партизана Мирослав Николић.

Црно-бели имају један од најбољих напада у такмичењу (87 поена по утакмици), а домаћин један од најслабијих, али српски шампион има и најгору одбрану која допушта ривалима скоро 100 поена по мечу.

Кључни играчи Лиможа су Мам Жате са просеком од 12,7 поена и 7,3 скокова по утакмици, Аксел Бутеје са 11,7 поена и Кени Хејз са 11,7 поена уз три асистенције.

Партизан ће у Француској бити ослабљен неиграњем капитена Новице Величковића и последњег појачања центра Самарда Самјуелса.

Кошаркаши Партизана настављају европску авантуру гостовањем француском Лиможу (20.30, ТВ Спортклуб 1), клубу славне традиције који је попут црно-белих, својевремено био шампион Европе. Иако је више пута тренер Мирослав Николић говорио да је Еврокуп за његову младу екипу, пре свега, добра школа, после победе над Билбаом у прошлом колу навијачи су кренули да размишљају о шансама за пласман у следећу фазу такмичења.

Уједно, ова утакмица представљаће за Партизан и добру увертиру пред дерби Јадранске лиге против Црвене звезде који је на програму следећег понедељка.

Обе екипе су у досадашњем току Еврокупа оствариле учинак од једне победе и два пораза. И Партизан и Лимож су савладали Билбао на његовом терену. Када су у питању остала такмичења, Партизан је у Јадранској лиги после два уводна пораза везао четири победе, док Лимож у француском шампионату има три тријумфа и четири неуспеха.

У екипу Партизана после једног меча паузе због повреде враћају се Патрик Милер и Александар Аранитовић, али неће бити капитена Новице Величковића и Самарда Семјуелса. Први има лакшу повреду, а други због проблема са визом није отпутовао у Француску.

“Жао ми је што нећемо бити комплетни, свима је јасно колико овом младом тиму значе квалитет и искуство које поседују Новица и Самардо. Нама је свака утакмица прилика да покажемо напредак, вољу и борбу, тако да ћемо и у Лиможу дати максимум. Улогу фаворита препуштамо њима, нама нека остане борбеност и добар ритам са претходних неколико утакмица”, истакао је бек црно-белих Александар Аранитовић уочи утакмице са Лиможом.

Пред полазак на пут у Француску тренер црно-белих Мирослав Николић је поновио да ће као и у претходном дуелима Еврокупа, минутажу дати млађим играчима.

“У екипу се враћају Милер и Аранитовић, али ће одсуствовати Семјуелс и Величковић, што ће отворити простор да млађи играчи под кошем добију више минута и покажу колико су научили од почетка сезоне. Ми ћемо као и до сада, бити скромни, пожртвовани, покушати да играмо модерну кошарку са доста трчања, али и јачу одбрану него што смо играли до сада”,подвукао је стратег црно-белих који су ишли авионом до Париза, а одатле аутобусом до Лиможа.

Осим што су оба тима освајала титулу првака Европе, тачније управо је 1993. године Лимож заменио Партизан на континенталном трону, два клуба имају још једну заједничку “копчу”. Ради се о Душку Вујошевићу који је водио и француског великана у периоду од јануара 2016. до маја ове године.

Дуел Партизана и Лиможа игра се вечерас од 20.30 у хали Беублан.

Еврокуп, ИВ коло:
20:30 Лимож – Партизан

Среда:
18:00 Локомотива – Билбао
20:00 АЛБА – Лијетувос Ритас

Табела:
1. Локомотива 3-0
2. Алба 2-1
3. Ритас 1-2
4. Билбао 1-2
5. Лимож 3 1-2
6. Партизан 1-2

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар