Опасни ИСИЛ-овац изручен Америци

Терориста Мирсад Кандић снабдијевао је ИСИЛ прслуцима за бомбаше самоубице и често боравио у Раки. Оптужен је да је аустралског бомбаша самоубицу познатог као Јихадy Јаке пребацио на територију ИСИЛ-а.

Босна и Херцеговина 31.10.2017 | 11:22
Опасни ИСИЛ-овац изручен Америци
Један од најтраженијих сарадника ИСИЛ-а на свијету, правог имена Мирсад Кандић, данас је са сарајевског аеродрома, специјалним авионом, депортован у САД.

Човјека са неколико идентитета, рођеног 1981. године на Косову, америчке власти потражују због дугогодишњих веза са терористичким организацијама. Налог за хапшење Мирсада Кандића правосуђе САД-а издало је 2014. године, а међународна црвена Интерполова потјерница расписана је 2016. године. Од јануара ове године Кандић се скривао у БиХ, а почетком јула је ухапшен у Сарајеву и од тада се налазио у екстрадицијском привору.

„Окружни суд Сједињених Држава, Источни округ Неw Yорка потражује Мирсада Кандића због почињења кривичних дјела - урота у пружању материјалне подршке и подршке у људству страној терористичкој организацији“, наведено је документима у које је Журнал имао увид.

Јихадy Јаке

Јаке Биларди, аустралски тинејџер познатији као Јихадy Јаке који се 11.марта 2015. године у самоубилачном нападу аутомобилом бомбом разнио у ирачкој Рамади, један је од терориста којем је подршку приликом пребацивања на територију ИСИЛ-а пружао управо Мирсад Кандић.

„Оптужен је да је у периоду од августа 2014. до марта 2015. године пружао подршку, посебно у људства / Јакеа Билардиа/, страној терористичкој организацији“ , наведено је у рјешењу Суда БиХ којим је 26. септембра ове године одобрена Кандићева депортација у САД.

Истражитељи ФБИ-а годинама су располагали информацијама о његовој повезаности са ИСИЛ-ом. Користећи најмање пет лажних идентитета, Кандић се кретао по цијелом свијету, а посљедњих година боравио је у сиријском граду Рака, донедавној пријестолници ИСИЛ-а.

Тамо је био задужен за допремање прслука за бомбаше самоубице. Журнал је имао увид у Кандићеве wхатсапп преписке са неким од најутјецајнијих људи ИСИЛ-а којима је, осим прслука за бомбаше самоубице, набављао и пјешадијско наоружање, те специјализиране пушке за терористичке нападе.

Према документацији која је у посједу Журнала, Кандић је на подручју Сирије и Турске користио имена Ал Босни Абдула Рахим, Кандоq Мирсад, те Рахим Абдул. Но, током 2016. године полицијске агенције нису прикупиле нити забиљежиле ниједну информацију у вези с њим.

Међутим, полицијске агенције 18. јануару ове године забиљежиле су да је његов мобилни телефон кориштен у БиХ и то преко једног од предајника на Палама. Од тада креће интензивна потрага за Кандићем. Касније је утврђено да је Кандић намјерно у авиону упалио свој телефон како би полицијске агенције преусмјерио на погрешан траг.

Тек након двомјесечне безуспјешне потраге, полицијске агенције су посумњале да је Кандић у БиХ ушао преко Аеродрома Сарајево. Но, његово име није забиљежено на пасошкој контроли. Истражитељи, стога, започињу преглед видео надзора и успијевају идентификовати Кандића који је на територију БиХ ушао користећи украјински пасош издат на име Иван Поповић.

Лажни Радончић

Међутим, то није било довољно да се Кандић одмах пронађе. Потрага је трајала неколико мјесеци, да би, ипак, крајем јуна било утврђено да се овај опасни сарадник ИСИЛ-а налази у изнајмљеном стану у сарајевском насељу Грбавица.

Коначно, припадници СИПА-е 4. јула упадају у Кандићев стан. Код њега су тада пронађена два лажна косовска пасоша од чега је један издат на име Един Радончић. Осим тога, Кандић је имао и возачку дозволу на име Един Радончић. Лични документи на име Мирсад Кандић нису пронађени, али је полиција приликом претреса пронашла три банковне картице на разлочита имена. У прозору изнајмљеног стана, Кандић је скривао и сим картице које је користио за комуникацију са својим сарадницима.

Извор: Зурнал.инфо

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

тери

31.10.2017 10:26

Кофол ови из БиХ нису знали гдје је а они га и плацали и обуцавали и сакривали.Усао у земљу и нема трагова.Прице за малу дјецу..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клоко

31.10.2017 11:58

Гдје је Дзевад Галијасевиц да сада несто паламуди??? досао авион Владе САД по њега сто говори колико је велика риба.

Name

А треба

31.10.2017 14:23

А ко им је треба.Опака види се.Испитацу ја ову моју.Ако зуцне изруцицу је Америци.

Name

Јока

31.10.2017 14:45

Да му није Натаса Кандиц свекрва?

Name

Ре Јаско,

31.10.2017 16:55

Мозда би га Мектиц узео за са вјетника,све су ти то брале белосвјетске лопузе "сви исти.

Name

родригез

31.10.2017 10:45

Јели га мектиц испоруцио :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кал

31.10.2017 11:03

Косово је Србија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мекетало

31.10.2017 11:30

Ово није тачна информација док се не огласи министар Мектић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

порасти више!

31.10.2017 11:32

Е право га јебе брада

ОДГОВОРИТЕ
Name

2345

31.10.2017 13:18

СВЕ ЈЕ УРЕДУ, АЛИ ДОК СЕ НЕ ОГЛАСИ НАТАСА КАНДИЦ И ДЗЕВАД ГАЛИЈАСЕВИЦ ПРАЗНА ПРИЦА.

Name

Јаско

31.10.2017 14:46

Да га Амери нису тразили,он би у БиХ код Мектица био слободан цовјек.

ОДГОВОРИТЕ