Шпанско-француски рат: ПСЖ вара, избаците их из ЛШ!

И Сити на удару! "Варају као и Сити, избаците ПСЖ из Лиге шампиона"! Хавијер Табарес, председник шпанске Ла Лиге, опутужио је челнике Пари Сен Жермена да су 'економске варалице', затраживши од УЕФА да их избаци из Лиге шампиона.

Фудбал 02.11.2017 | 00:00
Шпанско-француски рат: ПСЖ вара, избаците их из ЛШ!
Уефа се понадала да ће увођењем финансијског фер плеја успоставити нека правила у свету фудбала, испоставило се да је тиме само одвојила велике од сиромашних и дозволила само “безобразно богатима” да покушају да купе племићко порекло. Стара европска аристократија се побунила. Не допадају им се манири “скоројевића” из Пари Сен Жермеа и Манчестер Ситија. Посебно их Парижани сврбе. У Француској су уверени само због тога што су Барселони узели Нејмара. Хавијер Тебас, први човек Примере, сматра да је то учињено на превару.

Уефина правила налажу да се све инвестиције у играчу оправдају на папиру продајом фудбалера и спонзорским уговорима. Они Пари Сен Жерменови заиста делују мало “нацифрано”. Издвојити 222.000.000 евра само за Нејмара, па још 180.000.000 за Килијана Мбапеа? И европска кућа фудбала се заинтересовала и покренула истрагу о целом случају. Десет дана касније Тебас је у Нион послао писмо у којем је Уефи представио како ПСЖ “пумпа” спонзорске уговоре.

Тебас је, цитирајући извештаје из 2014. године, навео да је ПСЖ тада пријавио комерцијалне приходе од чак 344.00.000 евра. Поређења ради, Бајерн је те године на истом основу зарадио 269.000.000 евра, Манчестер јунајтед 237.000.000, Реал Мадрид 224.000.000, Барселона 185.000.000… А сви они далеко су већи клубови од Светаца. За исте “фудбалске злочине” Тебас оптужује и Манчестер Сити.

“У последњих пет годиа ПСЖ и Сити су највише инвестирали у играче, иако им њихови приходи не дозвољавају толика улагања. Зато су измислили фиктивне спонзоре, повезане са државама и сумама које не одговарају тржишту”, децидирано ће Тебас у интервјуу за француски Екип.

Уефа је још раније и сама то признала. Уговор париског клуба са Туристичком агенцијом Катара званично је вредан 200.000.000 евра. Уефине рачуновође преполовиле су суму коју Свеци смеју да урачунају у финансијске књиге. Није довољно, сматра Тебас.

“Ако дозволимо некоме да вара нашкодићемо другим клубовима. Ако ПСЖ стигне до финала Лиге шампиона и онда буде кажњен начинићемо штету другим клубовима. Они које Пари Сен Жермен буде елиминисао на том путу ће бити преварени. Јер ПСЖ и даље вара економски. Зашто онда да их не избацимо? Када бициклисту ухвате у допинг одмах га избаце са трке. Рачуне треба да подносимо пре но што такмичење и почне, не после. Овако је штета већ начињена”, оштро ће Тебас, који негира да су овакве речи последица жеља да “освети” Барселону због Нејмара.

Уефа ће иначе резултате истрахе саопштити следећег месеца. До тада, ПСЖ ће вероватно већ обезбедити пласман у осмину финала Лиге шампиона. Чак и ако се утврди да се огрешио о правила мало је вероватно да ће бити избачен. А изгледа ће морати не би ли се научио памету. Пре три године Уефа га је казнила ограничењима у прелазном року, скраћеним тимом за Лигу шампиона, жестоком финансијском казном. Не вреди. Она да “по џепу” највише боли не важи кад џепу нема  краја.

На Парку принчева зато не брину.

“Не можемо да одговарамо на сваки напад господина Тебаса, јер све што он каже има за циљ да изманипулише медије и наштети Пари Сен Жерменовој амбициозној стратегији. Челници клуба њу су јасно представили Уефи. А заиста нам је жао господина Тебаса због тога што је Лига 1 у своје јато успела да приволи једног од тројице најбољих играча на свету”, поручују из Пари Сен Жермена.

Истина, Реал и Барса су последњи који би смели да се жале за астрономске суме које се издвајају за појачања. Јер деценијама уназад управо су они предњачили у томе.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар