Тегелтија: Грешке у интерпретацији

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ Милан Тегелтија навео је у писму представницима међународних организација и амбасада да је до забринутости поводом закључака ВСТС-а у вези са информацијом Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина дошло усљед погрешног представљања и погрешне интерпретације.

Босна и Херцеговина 30.10.2017 | 17:30
Тегелтија: Грешке у интерпретацији
Тегелтија је писмо упутио специјалном представнику ЕУ у БиХ Ларс-Гунару Вигемарку, шефу мисије ОЕБС-а у БиХ Брусу Бертону, високом представнику Валентину Инцку и амбасадорима САД и Велике Британије у БиХ Морин Кормак и Едварду Фергусону у којем је појаснио те закључке ВСТС-а.

Цитирајући закључке ВСТС-а, Тегелтија је навео да је видљиво да усвојени закључак има двије тачке од којих прва говори о потреби успостављања изузетне могућности за разрјешење судија и тужилаца без проведеног дисциплинског поступка.

"У суштини ријеч је о екстензији важеће одредбе члана 44 важећег Закона о ВСТС-у који препознаје могућност преиспитивања и поништавања одлуке о именовању због околности које су се сазнале од момента именовања до момента преузимања дужности", додаје Телегија.

Тегелтија истиче да се говори о потреби проширења корективног механизма из одредбе члана 44 важећег Закона о ВСТС-у на вријеме и након преузимања дужности, а усљед околности које ВСТС-у нису биле познате у вријеме доношења одлуке о именовању, а које би, да су биле познате, спријечиле доношење такве одлуке.

"Међутим, кључна је тачка б) истог закључка која интегрално са тачком а) чини јединство и смисао цијелог закључка, а која обавезује комисију за легислативу ВСТС-а и Правни одјел да изнађу модел одредбе који би задовољио све потребне правне стандарде и захтјеве Европске конвенције", наглашава Тегелтија.

Према његовим ријечима, позивање на правне стандарде и захтјеве Европске конвенције подразумијева да би проширење тог корективног механизма из важећег Закона подразумијевало посебан поступак који би подразумијевао право на утврђивање чињеница пред независним трибуналом уз гарантовано право на учешће у поступку и право на одбрану као и право на ефикасан правни лијек, односно жалбу.

"Посматрање закључка 5. само кроз тачку а) без тачке б) заиста би могло проузроковати забринутости. Међутим, треба имати у виду да је тачка б) истог закључка неодвојива од тачке а) и гарантује испитивање свих релевантних чињеница и доношење одлука на фер и законит начин у складу са захтјевима Европске конвенције", додао је предсједник ВСТС-а.

Тегелтија у писму увјерава представнике међународних организација и амбасада да су ВСТС и сви његови чланови дубоко опредијељени за очување и унапређење независног правосуђа у БиХ и заштиту интегритета свих носилаца правосудних функција а у складу са његовом законском улогом и мисијом кровног регулатора независног правосуђа у БиХ.

ВСТС је, напоменуо је Тегелтија, потпуно свјестан деликатности овог питања, али се на доношење оваквих закључака опредијелио ради јачања повјерења свих грађана у БиХ у лични интегритет судија и тужилаца.

Он је навео да ВСТС налази потребним да се сви наводи о судијама и тужиоцима у БиХ требају провјерити у фер и законитој процедури и на тај начин отклонити све недоумице и евентуалне сумње у лични и професионални интегритет судија и тужилаца које би могло проузроковати ћутање или изостанак одговора на овакве озбиљне наводе.

Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица послао је раније ВСТС-у БиХ информацију са именима ратних девет судија и шест тужилаца за које сматра да су дискриминаторски поступали у предметима ратних злочина, вођеним против Срба.

ВСТС БиХ усвојио је прошле седмице закључак да информација Центра за истраживање рата и ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске, заједно са прилозима, буде достављена Канцеларији дисциплинског тужиоца ВСТС-а БиХ, те од њега захтјева приоритетно поступање.

ОХР, ОБЕС, Делегација ЕУ у БиХ, те амбасаде САД и Велике Британије изразили су 27. октобра забринутост поводом закључака ВСТС-а у вези са информацијом Центра за истраживање рата и ратних злочина Републике Српске о ратним судијама и тужиоцима представљају, наводећи да они представљају "непотребан притисак на независне правосудне институције".

Извор: СРНА

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

уцјењени олош

30.10.2017 17:22

Рекли амбасадори битанги да знају за Додиково ослобађање из 2005 године у коме је учествовао заједно са Келеманом,Бајицем и осталом багром,а за коју су добили огроман новац од Додика и Новака Кондића. Речено му је за све махинације које је радио и даље ради на Основном Суду у Бањалуци,као и његова повезаност са криминалом,а ако не демантује сам себе да дати у јавност све наведено. Додик и ови његови послушници су уцјењени и морају радити шта им се каже,а у супротном иду у бајбук. На крају ће укинути Републику Српску само да јавност не сазна ко су и шта су. Задњи олош који ће остати без иједнне марке које су крали годинама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е, Мој Пријатељу,

30.10.2017 19:12

Како лепо пјевате ,уколико вас неко мало притисне, залосна вам мајка.

Name

Баш тако

30.10.2017 21:30

Пјевају смрадови и кукавице све строве,а већег смрада и кукавице од Додика нема,зато и окупља овај олош који њему личи. Изигравају мафију док их амбасадори не погледају мрко,а онда као снајке,почну се правдати и сами себе демантирати. Пич..це!!!

Name

Не знају они

30.10.2017 22:31

тачно у праву си...незнају они то што би требали да раде....лупају како стигну па се онда ваде....што се тиче ових горе што их спомињес додај им још дарка илића и списак је комплетан....то су све глупани ко и онај салиховић...Не може га саслушати тужилац а даје за телевизију интервју пола сата....закључак је једноставан....незнајууууууу они ништа....али узимати паре то знају.....

Name

имамо ми Славицу Матијаш

31.10.2017 09:00

Имамо ми тужиоца Славицу Матијаш,е она буквално ништа не зна,а ради као тужилац годовима и њој се дају случајеви најтежег криминала и криминал прође некажњено јер слава слијепо слуша Партију и Милана Тегелтију. Славица Матијаш би била идеална за главног тужиоца како би Додик имао апсолутну контролу. Овај Додиков дрипац Тегелтија муца кад прича,а Славица Матијаш не зна причати никако,ма идеална за највише правосудне функције.

Name

Уоцено

30.10.2017 17:28

Цим Елизабетх Цормак несто изјави, Тргелтија скаве к'о опрзен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања лука

30.10.2017 17:56

Људи зовите психијатра, овај је лудак, па добро докле висе лудака на сцени

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајмун

30.10.2017 18:00

Мало се мајмуну затресла столица? Нема назад, полижи што си покакио, сељачино неписмена! Мислили сте вјечно владати скупа са Човићевим усташама, е па не може!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цица

30.10.2017 18:01

Ста би с ревизорском слузбом?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

31.10.2017 12:44

Цицо питај Новака Кондића......

Name

тери

30.10.2017 18:09

Никакво цудо сто је греска у интерпретацији кад мало људи мозе да разумије овог ста прица? Теско се оном коме овај диктира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

30.10.2017 18:09

Шта је сад ово?Ови не знају шта причају,ја у клин ти у плочу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Име

30.10.2017 18:12

Нисам читао изјаву али је подвила реп засигурно .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

30.10.2017 18:12

Зар ово није директно мијешање међународне заједнице у судство? Него мене нешта друго интересује ако се докаже да је тачно да је судија судио недужним заробљеницима у рату и сада ратним оптуженицима за ратни злочин шта с тим? Је ли и тад и сад праведно судио? Е ово нема ни у тунгузији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

молим појасњење

30.10.2017 18:20

Мозе ли на,ма неко превести на обицан језик све ово ста Тргетлија као 'појасњава'

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дамир

30.10.2017 18:53

Додик га насуко, сад кад су праве газде у БиХ (читај САД) рекли своје мишљење сви бјеже у мишије рупе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МК

31.10.2017 08:14

ЈЕДИНА ГРЕШКА ЈЕ ШТО ЈЕ МИЛОРАД ТЕБЕ ПОСТАВИО .МИЛАНЕ БРАТЕ ПА ТИ НИСИ ЉУДСКИ НАУЧИО ПРИЧАТИ А О ТВОЈОЈ ДИПЛОМИ НЕЋЕМО НИ ПРИЧАТИ ЗНАЈУ ОНИ КОЈИ СУ СА ТОБОМ ЗАВРШИЛИ ТАЈ ФАМОЗНИ ТВОЈ ФАКУЛТЕТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миланов кум Владо

31.10.2017 09:16

Владимир Јуришић кум ове фукаре Тегелтије је био у специјалном тужилаштву и сколован је кадар,заврсио је у Приједору плесну школу код Јањуша,знаци преобразован. Кума Владо поред наобразбе има још врлина а то су: болесни је коцкар,воли да краде,наплацује зеленаске камате са знацком,покрива нарко дилере,шпијунира колеге,слијепо слуша криминалце окупљене око Милорада Додика итд. Све у свему идеална особа по мјери СНСД-А и као такав требао би бити на некој високој полицијској функцији а не да ради на Основном Суду и спијунира тамо неке лијеве судије. Милан Тегелтија би требао кума Владимира Јуришића прогурати на неку високу функцију,није кум дугме и то овакав кум са свим својим квалитетама.

ОДГОВОРИТЕ