Радио за Трампа, а против САД?

Бивши шеф кампање Доналда Трампа предао се агентима ФБИ у оквиру истраге о утицају Русије на америчке изборе и биће оптужен за заверу против САД.

Свијет 30.10.2017 | 15:58
Радио за Трампа, а против САД?
Ипак, у оптужници се не спомињу везе Пола Манафорта са руским властима, нити је обухваћен период његове сарадње са Трампом.

Манафорт је прво велико име које је званично обухваћено истрагом, а његова предаја Бироу и оптужница према којој се терети и за проневеру, прање новца, лажне изјаве и друга дела, могли би да изазову потрес у Вашингтону.

Осим Манафорта, агентима ФБИ се у оквиру истраге специјалног саветника Роберта Милера о "случају Русија" предао и бивши Манафортов пословни сарадник Рик Гејтс.

Како се наводи у папирима које је објавила агенција АП, њих двојица су годинама радили као лобисти и политички консултанти, а од 2006. до 2015. године су радили као "нерегистровани агенти" за украјинске власти и политичку партију тадашњег председника Виктора Јануковича.

Иако је Јанукович свргнут 2014. године, када је пребегао у Русију где је добио азил, Манафорт и Гејтс су наставили да раде за његову, иначе проруску, Партију региона.

"Манафорт и Гејтс су у том периоду створили десетине милиона долара прихода, а како би сакрили тај новац од америчких власти, прали су га кроз низ корпорација, партнерских односа и рачуна у САД и иностранству", наводи се.

Како пише у оптужници, кроз офшор рачуне је прошло око 75 милиона долара, од чега је 18 милиона "опрао" и потрошио Манафорт на "раскошан живот", док је Гејтс на различите рачуне пребацио око три милиона долара.

Засад се нигде не спомиње њихова сарадња са властима у Русији.

ЦНН је протеклог викенда објавио да већ постоје запечаћене оптужнице у истрази, као и да су израђени "планови за хапшења" првих лица за која се сумња да су умешани у наводно помагање Русији да утиче на исход протеклих америчких избора.

О Манафорту је раније писано у контексту помагања Русији, као о човеку који је "нудио информације познатом тајкуну Олегу Дерипаски".

Према наводима "Вашингтон поста", бивши шеф предизборног тима Доналда Трампа понудио је да милијардеру блиском Кремљу пружи информације о председничким изборима који су одржани 2016. године.

Манафорт је приватни разговор са Дерипаском понудио мање од две недеље пре него што је Трамп прихватио републиканску номинацију за председничког кандидата, тврди амерички лист, преноси Ројтерс.

"Ако му је потребан приватни информативни разговор, можемо то да средимо", написао је Манафорт у мејлу неименованом прекоморском посреднику између њега и магната у индустрији алуминијума Олега Дерипаске, навео је "Вашингтон пост", позивајући се на особе упознате с том преписком.

Манафорт (68) је ветеран у политичким кампањама, а радио је и за Џералда Форда још 1976. године. Трампов тим је напустио у августу 2016. управо због оптужби да је повезан са проруском партијом из Украјине.

Извор: Агенције

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Исмет

30.10.2017 15:27

Овако несто није могуце у русији јер је УСА демократиска а русија ни декларативно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе хе

30.10.2017 17:15

Ма каква Русија, Ким Ун.

ОДГОВОРИТЕ