Оптужен за завјеру против Америке

Бивши шеф кампање Доналда Трампа предао се агентима ФБИ у оквиру истраге о утицају Русије на америчке изборе и биће оптужен за завјеру против САД.

Свијет 30.10.2017 | 14:48
Оптужен за завјеру против Америке
Пол Манафорт је прво велико име које је званично обухваћено истрагом специјалног савјетника Роберта Милера о "случају Русија", а његова предаја Бироу и најава оптужнице према којој би био терећен и за проневјеру, прање новца, лажне изјаве и друга дјела, могли би да изазову велики политички потрес у Вашингтону.

Осим Манафорта, агентима ФБИ се предао и бивши Манафортов пословни сарадник Рик Гејтс.

Како се наводи у папирима које је објавила агенција АП, њих двојица су годинама радили као лобисти и политички консултанти, а од 2006. до 2015. године су радили као "нерегистровани агенти" за украјинске власти и политичку партију тадашњег предсједника Виктора Јануковича.

Иако је Јанукович свргнут 2014. године, када је пребјегао у Русију гдје је добио азил, Манафорт и Гејтс су наставили да раде за његову, иначе проруску, Партију региона.

"Манафорт и Гејтс су у том периоду створили десетине милиона долара прихода, а како би сакрили тај новац од америчких власти, прали су га кроз низ корпорација, партнерских односа и рачуна у САД и иностранству", наводи се.

Како пише у оптужници, кроз офшор рачуне је прошло око 75 милиона долара, од чега је 18 милиона "опрао" и потрошио Манафорт на "раскошан живот", док је Гејтс на различите рачуне пребацио око три милиона долара.

Засад се нигдје не спомиње њихова сарадња са властима у Русији.

ЦНН је протеклог викенда објавио да већ постоје запечаћене оптужнице у истрази, као и да су израђени "планови за хапшења" првих лица за која се сумња да су умијешани у наводно помагање Русији да утиче на исход протеклих америчких избора.

О Манафорту је раније писано у контексту помагања Русији, као о човјеку који је "нудио информације познатом тајкуну Олегу Дерипаски".

Прем наводима "Вашингтон поста", бивши шеф предизборног тима Доналда Трампа понудио је да милијардеру блиском Кремљу пружи информације о предсједничким изборима који су одржани 2016. године.

Манафорт је приватни разговор са Дерипаском понудио мање од двије недјеље прије него што је Трамп прихватио републиканску номинацију за предсједничког кандидата, тврди амерички лист, преноси Ројтерс.

"Ако му је потребан приватни информативни разговор, можемо то да средимо", написао је Манафорт у мејлу неименованом прекоморском посреднику између њега и магната у индустрији алуминијума Олега Дерипаске, навео је "Вашингтон пост", позивајући се на особе упознате с том преписком.

Манафорт (68) је ветеран у политичким кампањама, а радио је и за Џералда Форда још 1976. године. Трампов тим је напустио у августу 2016. управо због оптужби да је повезан са проруском партијом из Украјине.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар