Орбан све богатији европски политичар

Богати и моћни Лоринц Месарош, је из хобија градоначелник једног градића у Мађарској. Јавна је тајна да иза његове огромне империје заправо стоји Виктор Орбан и његова породица.

Забава 29.10.2017 | 15:09
Орбан све богатији европски политичар
Вриједности дионица Опимус Глобал Нyрт. највећег медијског царства у Мађарској су расле полако и упорно. Дионице које су се прошлог децембра продавале за 40 форинти (око 0,13 €) данас вриједе 328 форинти.



Вртоглав раст вриједности је почео када је „процурило" како је власник постао и Лоринц Месарош. Он је познат да је главни посредник не само послова Виктора Орбана, него читаве врхушке његове странке Фидес. То значи, гдје он послује, зарада је загарантована, јер је јасно да има моћне везе.

Мађарски новинари и познаваоци тамошњих прилика могу само нагађати у којој мјери је богатство Месароша повезано или припада лично Орбану и његовој породици. Али веза несумњиво постоји: успон Месароша је почео тек након што се Орбан посвађао са Лајошом Симиском, бившим благајником странке Фидес и пријатељем Орбана још из дјетињства. Симиска је и сам од 2010. до 2015. био најуспешнији менаџер Мађарске, али онда је пријатељство пукло.

Нови пријатељ Орбана

На његово мјесто је дошао Месарош и који ни не крије коме може захвалити за своје огромно богатство. На питање новинара је одговорио да су заслужна три фактора: „Бог, срећа и Виктор Орбан."



Месарош је и градоначелник Фелцсута, места у којем је одрастао Виктор Орбан, али тај положај му је већ дуго само хоби. Прије успона Орбановог Фидеса, Месарош је био инсталатер за гас. Имао је фирму која је 2006. заједно са возилом, алатом и газдом, била вриједна само тридесетак хиљада евра. Почетком ове године је на листи најбогатијих Мађара већ доспио на пето мјесто са иметком од преко 390 милиона евра, али и тај износ је у међувремену много већи.

Главни извор Месаровосог богатства је - буџет државе Мађарске. Он је највећи добитник свих могућих јавних конкурса, било да је ријеч о грађевинским радовима или снабдијевању државних фирми минералном водом. Прошле године су вриједности компанија у којима је дјеловао Месарош већ биле око 740 милиона евра.

Од шпорета на гас па до нуклеарне електране

Његова прва фирма са којом је по кућама полагао цијеви за гас, има "трајну претплату" на средства подршке ЕУ. Сада више не полаже цијеви до бојлера, него гради мост на Дунаву између Мађарске и Словачке за 92 милиона евра. Иста фирма гради и фудбалски стадион у Фелцсуту, одмах поред викендице Орбана.

Уопште, гаји велику љубав према фудбалу, баш као и Орбан: он је и предсједник Фудбалске академије у мјесту чије је сједиште у стадиону који гради, а Орбан је основао Фудбалску академију Пушкаша 2005. Месарош је власник и хрватског клуба НК Осијек, али ту су и много озбиљнији послови у које се упушта.

Осим у грађевини, бави се и медијима: његова компанија Опимус је купила и Медиаwоркс, фирму која је управљала дневником Непшабадшаг и поново почео са издавањем тог листа након претходног присилног затварања. И већина регионалних листова у Мађарској су под његовим надзором. Купио је и Ецхо ТВ од другог савезника Орбана, Габора Селеша.

Осим тога, прошле године је купио и Хунгуест, највећи хотелски ланац у Мађарској, власник је већине кампинга око Балатона, два скијашка ресора у близини аустријског града Мурауа - али ни то није све. Његове фирме су стекле већински удио у мађарском огранку чешке компаније за атомску енергију КраловоПолска Риа (КП Риа). Она је пак једна од међународних партнера Росатома, руске државне фирме за изградњу и одржавање атомских електрана, која ће и у Мађарској градити електрану Пакс ИИ. Русија је за те послове Мађарској одобрила кредит од 10 милијарди евра.

Банка за коју су већ платили грађани

Наравно да су и државне или дјелимично државне банке пресрећне што могу да послују са Месарошом. Еxимбанк, Гранит Банк, државна МКБ, Б3 Такарек, баш као и банка НБХ (иначе у власништву Тамаша Семереја, рођака предсједника Мађарске централне банке). Знајући ко стоји иза Месароша, кредити су изузетно повољни јер је и добит астрономска.



На примјер само код његовог „послића" са минералном водом Вивенвиз је у првој години пословања добила наруџбу у висини од милион евра од мађарских државних жељезница, што је био исти износ колико је Месароша и коштала та компанија.

Али и Месарош је и сам кренуо у банкарске воде. Купио је банку МКБ, четврту банку по величини у Мађарској али тек након што је мађарска држава из државног буџета санирала ту банку. Јер МКБ је некад била у власништву Баyер ЛБ који се опекао са аустријском банком Хyпо Алпе Адриа, па је "предао" ту банку мађарској држави чим је клизнула у дубоки минус. Када је на рачун грађана МКБ „очишћена" од пропалих послова, 2014. је дошао Месарош и сад посједује 45 одсто те банке.

О непосредним пословним везама Месароша и Виктора Орбана новинари могу само наслућивати. Познато је да је било случајева купопродаје некретнина између Месароша и Орбанових, али то вјероватно није ни врх леденог бријега.

Извор: ДW

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Црни Груја

29.10.2017 15:28

Овја чланак од стране ДW је препун неистина и лажи. Наравно да Нијемцима и лоповима из ЕУ, Европске банке и ММФ-а Орбанова политика не одговора. Он је вратио дуг Мађарске а ММФ и остале мафијашке банке протјерао из Мађарске. Стандард грађана је екстремно порастао као и Мађарска привреда. То је оно што смета мафијашима из ЕУ и сад преко ДW покушавају да блате Орбана и Мађарску. Био бих престетан да ми је умјесто лопова Додика предсједник Орбан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исмет

30.10.2017 08:02

Какве лази? Нигдје ти не указа. Цланак говори о цовјеку који се преко ноци обогатио а једини капитал који је унијео је пријатељство са Орбаном. Проблем је сто ви признајете само моц и богатство а незнас да су те паре исисане од народа Мадјарске. Кад се кула од каратс сруси онда це им бити крив Сорос као и обицно.

Name

Мав

29.10.2017 15:56

Свака слуцајност са Милорадом Додиком је слуцајна.

ОДГОВОРИТЕ