Већина бх.грађана страхује за посао

Грађани БиХ су најпесимистичнији у региону када је реч о изгледима за бољи живот у својој земљи. Балкан барометар за 2017. показује, да већина грађана југоисточне Европе нису задовољни ситуацијом у властитој земљи, те да као највећи проблем важи незапосленост, али се и корупција чешће него претходних година спомиње у испитивању.

Босна и Херцеговина 29.10.2017 | 13:01
Већина бх.грађана страхује за посао
Наду у боље сутра најмање имају грађани у Босни и Херцеговини где је највише распрострањен страх од незапослености.

"Чак 73 одсто људи у БиХ страхује да ће изгубити посао. Грађани БиХ су најнезадовољнији са економском ситуацијом у земљи, њих чак 76 одсто, а и највише су песимистични, скоро 40 одсто их верује да ће се стање 2018. погоршати", показује Балкан барометар.

Велико неповерење влада према парламентарцима и институцијама којима не верује више од 80 одсто грађана БиХ.

Због неизвесности и бесперспективности коју већина грађана имају када је реч о будућности у БиХ и не чуди што их све више одлази у развијеније земље у потрази за бољим сутра.

Истраживања показују да је БиХ у последње три године напустило најмање 100.000 људи.

Стручњаци оцењују да су сталне политичке размирице у БиХ које су увек у првом плану главна препрека економском развоју, због чега грађани живе све лошије и не виде светлију будућност.

"Политички функционери морају коначно да ставе на прво место. Све активности државе би требало да буду усмерене и посвећене томе да се привреда развија и да плате расту", каже Саша Тривић, привредник из Бањалуке.

Привредници истичу да држава мора да саслуша захтеве привредника и да им помогне да заједно створе услове за бољи живот грађана и понуди им разлог да не напуштају земљу.

"Конкретно наши захтеви према Влади РС за наредну годину биће да се смање порези и доприноси, како би се тај износ усмерио у повећање плата радника. Тиме би сигурно утицали на смањење исељавања и поправили моралну слику у друштву, те послали поруку да може бити боље ако се сви потрудимо", истакао је Тривић.

У Барометру од 2015. године 15 одсто испитаника из југоисточне Европе оценило је корупцију као један од главних проблема региона.

Ове године 32 одсто анкетираних навело је корупцију као највећи проблем.

"Незапосленост и сиромаштво су и даље широко распрострањени у региону, а заједно са тим на скали негативних је и веома низак ниво поверења у државне институције и њихову спремност да се изборе са проблемима", изјавио је Горан Свилановић, генерални секретар Савета за регионалну сарадњу “РЦЦ”.

Скептични по питању ЕУ

Велики скептицизам на Балкану влада када у погледу краткорочних и средњорочних изгледа региона за придруживање Европској унији - 23 одсто испитаника су рекли да верују да до чланства у ЕУ никада неће доћи.

(ЕуроБлиц)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Бјезте дјецо

29.10.2017 13:20

Бјезте дјецо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дује

29.10.2017 16:47

Ко страхује сто прије добијемо одказ то прије преко границе

Name

Дафа

29.10.2017 13:46

Земља без перпекстиве!!! Земља корупције и криминала!!! Земља која је унистена од неписмени људи, а земља какву треба тразити по природним љепотама и свим сто једну земљу цини модерном и љепом... али на насу залост имамо власт која тјера насу дијецу из ове земље!!! иду да изградјују неке друге земље!!! И неко њи систематски тјера сиром европе... И да се нико неупита како зауставити миграције, јер 100000 становника је један велики град....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пропало

29.10.2017 14:24

Пропало је то све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

29.10.2017 14:28

Ма јбс ово,коме је лијепо нека остане,одох ја !

ОДГОВОРИТЕ
Name

кроз БиХ

29.10.2017 14:29

Код нас посао имају само продавачице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ах, ах

29.10.2017 14:48

Па градјани 25 година једу г.вна па сад и треба да страхују. Што сијао, то сад жањеш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

џунгла

29.10.2017 16:23

Боље им је да одмах изгубе посао и не страхују, и онда да сви заједно са пензионерима изадјемо на улицу и отјерамо лопове......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија из Зворника

29.10.2017 16:38

земља нерадника реко би ја цитав свијет узгаја обрадјује сваки метар земље унас празно стоји треба испијати кафе по градовима и трацати то је унас прихвати се лопате багро нерадницка

ОДГОВОРИТЕ
Name

кроз БиХ

29.10.2017 19:42

Ето близу мене има колико хоћеш њива које су ранијих година разминиране али су поново зарасле у багремац и трњину зато што су се њихови власници како је био рат раселили по другим државама а ови што овамо живе или су стари или болесни или неспособни или имају модерне лоше неаграрне лијене навике или нису основали породице или им се земља не исплати. Јест да су те њиве у мају 2014. биле 1,5 метар под водом али то је било и прошло. Не знам да ли има шта скупље, компликованије, дуготрајније и незахвалније од катастра, грунтовнице, геометара и све остале могуће земљишне администрације.

Name

Јоја

29.10.2017 17:16

Само да се РС одцијепи и да буде самостална. Онда це бити посла, вадицемо коријења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

29.10.2017 20:14

СЛУШАЈУЋИ ПРЕСЈЕДНИЦУ ВЛАДЕ У ЕМИСИЈИ ЈЕДАН НА ЈЕДАН ОСТАЛА САМ БЕЗ ДАХА .ПА ЉУДИ МОЈИ СВЕ СТЕ ВИДЈЕЛИ И ЧУЛИ. СВЕ ЈЕ ЕКСТРА А ТЕК 2018 БИЋЕ ЈОШ БОЉА ЗНАЧИ НЕ МА ПРОБЛЕМА .ЧОВИЈЕК КАДА ЈЕ ПУН КАО БРОД ЊЕГА НЕ ИНТЕРЕСУЈЕ ШТА ЋЕ КО РЕЋИ ОН ГУРА СВОЈ ФАЗОН ТО ЈЕ МОЋ НОВЦА А НЕ ПАМЕТИ.СРЕТНО

ОДГОВОРИТЕ