Нови систем за карту ка ЕУ

Према приједлогу Европске комисије (ЕЦ), који је недавно потврдио Одбор за грађанске слободе (ЛИБЕ) Европског парламента (ЕП), грађани земаља којима нису потребне визе за путовање у "шенгенски простор" Европске уније (ЕУ), укључујући и грађане земаља западног Балкана, убудуће ће за таква путовања морати претходно добити одобрење надлежних служби ЕУ.

Босна и Херцеговина 28.10.2017 | 10:28
Нови систем за карту ка ЕУ
Како је Фени рекао шеф Мониторинг тима за праћење примјене безвизног режима БиХ Самир Ризво, ради се о још једном у низу корака у законодавној процедури унутар ЕУ, односно о процесу који је у току.

Додао је да коначна одлука у вези с тим још није донесена, те да ће, највјероватније, бити у форми у којој је предложена.

Објаснио је да се уводи нова обавеза за све грађане који изван ЕУ долазе у ЕУ, а што подразумјева да ће они морати најавити властито путовање унапријед, истовремено, наводећи да се та обавеза не односи специфично на БиХ, нити на земље западног Балкана, односно да се ради о мјери општег карактера.

Ризво, надаље, прецизира како ће грађани, у складу с предложеним моделом, бити у обавези да путем онлине апликације попуне одређени формулар, односно да најаве путовање, те сачекају одобрење које ће, такође, бити прослијеђено електронским путем.

По његовим ријечима, ради се о додатном кораку, односно провјери која ће важити одређени временски период, а што ће бити прецизирано коначном одлуком ЕУ.

Како је предвиђено, грађани који траже одобрење за путовање ће путем електронског формулара, поред личних и података о путној исправи, морати, између осталог, да наведу и адресу боравишта у ЕУ, тамошње податке за контакт и земљу уласка у ЕУ.

У том контексту, предвиђен је и рок за одговор ЕУ од 72 сата, а онима за које се утврди да представљају опасност по безбједност ЕУ била би одбијена дозвола за путовање у складу с приједлогом за успостављање новог Европског система за одобравање путовања (ЕТИАС).

Електронски формулар с молбом особе за путовање без визе у шенгенску зону ће аутоматски бити провјерен у базама података ЕУ, укључујући Шенгенски информациони систем (СИС), Систем уласка/изласка, као и преко база европске полицијске службе Еуропола и Интерпола.

Према приједлогу ЕЦ-а, држављани земаља западног Балкана и других земаља којима нису потребне визе за путовање у земље ЕУ-а морат ће за претходну провјеру уплатити износ од 10 еура, а од плаћања те дажбине бит ће ослобођене особе млађе од 18 и старије од 60 година, те чланови породица држављана ЕУ, као и студенти и научно особље.

Из Одбора за грађанске слободе Европског парламента речено је да је цијели поступак око увођења нове обавезе сложен и да би систем ЕТИАС, уколико буде усвојен, могао да ступи на снагу тек почетком 2020. године.

Како је тим поводом изјавила извјеститељица у одбору ЛИБЕ за увођење система ЕТИАС, заступница Кинга Гал - предложени механизам ће знатно допринијети јачању безбједности ЕУ, као и снажнијем и дјелотворнијем систему заштите граница.

(Фена)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

како ти мени тако ја теби

29.10.2017 02:18

Боље да уведу тај систем градјанима/избјеглицама из Сирије, Ирака, Авганистана итд. Ово је подњизење за све градјане западног Балкана. Зна се из којих дрзава долазе терористи и пријете ЕУ. Срамота! Да су паметне Еx-YУ дрзаве које нису цланице ЕУ, да направе заједницу као сто је ЕУ и да њима уведу исти систем, па да видим како це онда реаговати.

ОДГОВОРИТЕ