Какав је даљи пут Каталоније?

"Тврда струја" у Шпанији захтева строге казне за сепаратисте, међутим очекивана прекомерна реакција Мадрида могла би да отуђи неопредељене, наводи се у анализи британског "Гардијана".

Свијет 28.10.2017 | 09:12
Какав је даљи пут Каталоније?
Како се наводи, каталонски парламент је, "машући декларацијом о независности као црвеном марамом пред биком", изазвао шпанског премијера Маријана Рахоја да уради најгоре, међутим шпански премијер, наоружан правним средствима, ипак мора пажљиво да поступа или ризикује да дође до катастрофе - шта следи могло би да сломи Рахојеву владу, али и Шпанију.

Присталице ''тврде струје", међу којима су и чланови Рахојеве Народне партије, сада ће тражити брзо окончање каталонске кризе која је дубоко погодила целу земљу од спорног референдума одржаног почетком месеца.

Унионисти у овоме виде шансу и оправдање за "уништавање" свих каталонских лидера.

Казне за побуну унутар шпанског устава су оштре, а влада Маријана Рахоја је већ показала да је спремна да то оружје употреби затварајући двојицу каталонских лидера.

Осим тога, могло би да уследи и још хапшења међу 70 каталонских посланика који су гласали за независност Каталоније, иако им то што је гласање било анонимно пружа заштиту.

Идентитети чланова Пуџдемонове коалиције и њихови партнери из ЦУП странке су већ познати.

"Да ли ће они поћи тихо уколико дођу по њих? Мало вероватно. А да ли ће се Рахој, сада када их је све сменио, одлучити на тај потез? Има правне могућности за то, али би то политички представљало тачку са које нема повратка", пише "Гардијан".

Наводи се да би додатна хапшења значила више протеста због "политичких затвореника", и у Шпанији и у иностранству, а позиви за грађанску непослушност у Мадриду брзо су се чули након гласања Сената да наметну директну владавину.

Уколико жели да све брзо буде готово, Рахој би могао да донесе додатне оштре мере, укључујући слање безбедносних снага која би заменила локалну полицију, а уколико дође до немира у Барселони или у другим каталонским градовима могао би да буде наметнут полицијски час када би главне зграде регионалне владе и медија који су за независност били заузети, наводи се у тексту Гардијана.

Међутим, верује се да ће Рахоја опрезни саветници саветовати на "мање драматичан одговор", јер би свака претерана реакција Мадрида могла потпуно да запали ситуацију, повећа међународне критике и оне Каталонце који су политички неодлучени гурне ка идеји независности.

У тексту се наводи и да је необавезујући референдум одржан 2014. године, као и истраживања јавног мњења након тога, показали да је већина Каталонаца против тога да се одмах дође до независности, али да им је у исто време веома стало до њихове аутономије.

Како ће влада у Мадриду искористити ванредна овлашћења пажљиво ће се пратити у Баскији и Галисији, закључује Гардијан.

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Неко из масе

28.10.2017 07:48

Само у прву и полако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дудук

28.10.2017 08:07

Само Дудука у помоц зовите,он би вам за тили цас од реферндума направио анкету а од идеје о независности спрдњу толику да вам висе од срамоте неби пало на памет да висе икада расписете било какав реферндум.