Српска принцеза у раљама секте

Јавност је шокирала информација да је Индија Оксенберг, унука српске принцезе Јелисавете Карађорђевић, упала у контроверзни култ из Њујорка под називом “Нxивм” (Нексеум). Шта се крије иза мрачног култа који већ деценијама интригира америчку и свјетску јавност?

Свијет 27.10.2017 | 22:43
Српска принцеза у раљама секте
Нексеум већ скоро двије деценије пропагира “саморазвој кроз разне радионице и курсеве”. Током година бројни бивши чланови и сљедбеници тврдили су да се заправо ради о секти која искоришћава своје сљебенике, и апеловали на званичнике да интервенишу. Међутим, оптужбе никада нису подигнуте.

Од касних 1990-их година до данас процјењује се да је око 16.000 људи прошло кроз неки од различитих курсеве које нуди Нексеум, за које ова организација тврди да је су дизајнирани да “допринесу самоиспуњености и елиминацији психолошких и емотивних баријера”. Већина учесника узима неки од курсева, попут “Извршног програма успјеха”, након чега настављају са својим животима.

Међутим, други, који су дубље увучени у организацију, одрицали су се каријера, пријатеља и породица да би постали сљедбеници лидера Кита Рејнијера, унутар групе познатог као “предводник”, писао је ове године “Њујорк тајмс”.

“Дејли мејл” пише да Нексеум нема сљедбенике, већ робове, који су приморани да дневно у организам уносе свега 500-800 калорија дневно, и то како би физички достигли “идеалну фигуру” коју захтијева вођа култа, поменути Рејнијер.

Амерички медији објавили су бројне интервјуе са бившим члановима, који приказују да група иде све дубље ка узнемиравајућим радњама које спроводи. Како је писао њујоршки лист, жене које су постајале чланови морале су да приложе своје голе фотографије којима су уцијењене да ће бити објављене у јавности уколико прекрше протоколе. Многи чланови су у интервјуима потврдили су да се плаше да ће бити инкриминисани.

“Њујорк тајмс” објавио је такође исповјест чланице групе која је рекла да је приликом иницијације у Нексеум била жигосана, и да су јој у кожу изнад задњице урезани иницијали вође култа. Прије жигосања, званичник Нексеума им је рекао да кажу “Господару, молим те обиљежи ме, била би ми част”.

У јавност су изашле и бројне приче о смртним случајевима. Иако никада није било доказа, више чланова је наводно извршило самоубиства под утицајем култа, или због немогућности да из њега изађу. У драматичној причи коју је објавио “Артвојс”, Ђину Хачисон је силовао Кит Рејнијер када јој је било 15 година, да би касније извршила самоубиство. Њена сестра Хејди тврди да ју је убио Кит Рејнијер.

– Када ово буду читали ја ћу већ бити у Мексику са Едгаром. Предуго сам служила као пион. Видим своју одговорност за смрт Ђине у манастиру и Ештеровог пријатеља на Аљасци. Било је самоубиство, тако да није могло да се повеже са мном и Китом. Али ми смо их охрабрили на то – написао је наводно бивши члан који је себе потписао као “Тхе Рат (пацов)”, чије писмо је објавио “Артвојс”.

Шта се заправо крије иза овог култа? Рејнијер тврди да цивилизује људе и да им помаже на личном развоју. Међутим, током двије деценије стигле су бројне оптужбе бивших чланова који указују да их је група преварила и искористила.

Рејнијер (57) већ дуго привлачи пажњу. Бивши чланови су га описали као човека који је манипулисао својим присталицама, имао секс са њима и присиљавао наводио жене на различите ствари, попут горе поменутих ригорозних дијета.

Рејнијер и његова сарадница Ненси Салцман оснивају Нексеум 1998. године, а потом и “Конзорцијум свјетске етичке фондације”. Кристин кифи, дугогдишња партнерка Кита Рејнијера, са којим има и дијете, изјавила је да је њен бивши партнер “предатор који вреба младе дјевојке, које потом наводи да задовољавају његове сексуалне фантазије”.

Мистериозни вођа ипак тврди да његова организација није никакав култ, већ правац новог етничког разумијевања који нам дозвољава да градимо унутрашњу цивилизацију која се манифестује у спољашњем свијету, писао је “Хеви”.

Више бивших чланова тражили су државним властима да истраже обреде које група изводи. Међутим, званичници су одбили да то ураде. Истражитељ државне полиције рекао је женама које су тражиле истрагу да полиција неће гонити Нексеум због њихових оптужби, јер су њихове акције биле добровољне.

Бројни портали указују да се ради о пирамидалној организацији базираној у Олбенију у Њујорку, која пружа различите часове и семинаре о личном развоју. Основана је 1998. године, а 2009. године је чак и Далај Лама планирао да посјети Албани у Њујорку, али је посјета отказана због велике прашине која се дигла у јавности.

Међу хиљадама клијената семинаре и обуке организације су прошле и неке славне личности, попут Линде Еванс, Ричарда Брендона и глумице Кристин Крук, као и кћерка бившег мексичког председника Висентеа Фокса. Организација је активна од Аљаске до Мексика, и тренутно покушава да се прошири на Ирску.

Чланак у “Њујорк тајмсу” истиче да су градоначелнику Њујорка послате бројне пријаве против групе Нексеум, а цијели случај о озлоглашеној групи виси у ваздуху. Чека се реакција и истрага надлежних органа.

Након медијске прашине која се дигла, Нексеум је објавио саопштење на својој веб-страници рекавши да их је медијска куц́а погрешно повезала са “друштвеном групом”, а све што се писало назвали су “лажима” и “криминалним производом криминалних умова”.

Они напомињу да је њихова мисија “да помогну трансформацији како би људи били цивилизовани”. С друге стране, “Њујорк тајмс” је рекао да Ранијер и други чланови нису одговорили на поновљене захтјеве за коментар.

У истраживачкој причи „Олбени тајмс јуниона“ 2012. године критичари су описали Нексеум као “мултилевел маркетинг” и Рејнијера као лидера култа који је привукао више од 10.000 сљедбеника у своју филозофију самопроизвођења.

(Блиц)

Коментари / 0

Оставите коментар