Прича: Дјечак који је побиједио смрт...!

Фудбал - то је за јаке мушкарце! Живот - то је борба без престанка! Упознајте румунског нападача који се вратио на терен иако га је у детињству прегазио камион!

Фудбал 02.11.2017 | 23:12
Прича: Дјечак који је побиједио смрт...!
Никад не одустај од својих снова. Колико год да су тешке околности. Живот не да није миловао, него је био окрутан према Козмину Ламбруу, анонимном фудбалеру Петролула из Плоештија. Пре десет година дечко је преживео немогуће (читај, прегазио га камион!?), а синоћ је постао централна спортска - и не само спортска - личност у својој држави, пошто је остварио сан из детињства.

Заиграо је фудбал на професионаном нивоу. У Купу Румуније.

Све то без дела леве руке коју су лекари морали да му ампутирају после несреће у тренутку кад је имао осам година.

„Та ужасна несрећа могла је да уништи сан да једног дана постанем фудбалер. Шетао сам с пријатељима улицом, кад је одједном камион налетео на мене“, сећа се Ламбру ужасне сцене из детињства.

Флешбек:

„Рефлексно сам зграбио једну цев и инстинктивно је ставио пред лице како бих се заштитио. Камион ме је прегазио. Тај тренутак никад нисам и нећу заборавити. Осетио сам снажан бол, мада сам био при свести. Знам да су ме одвезли у болницу. Да је операција одложена могао сам да изгубим целу леву руку. Срећом, др Отилија Расказан ме је оперисала и рекла да је чудо што сам преживео. Остао сам без подлактице“.

Каже да је током једноипомесечног боравка у болници искључиво лежао на леђима, да му је рука била прикачена за абдомен како би се ткиво регенерисало и да су му се, кад год би скренуо поглед ка њој, пред очима вртеле страшне сцене.

„Тад сам говорио себи да нећу тек тако да се предам, нити да одустанем од идеје да играм фудбал. Опорављао сам се полако, али сигурно. Схватио сам да сам се извукао“.

Могао је да се посвети својој првој љубави. Уз помагало, разуме се...

„Прва протеза коју сам набавио била је из Таргу Муреша, али се није показала као најбоље решење, па сам морао да је мењам. Сазнао сам да постоји фондација некадашњег возача Формуле 1 Алекса Занардија, који је после судара на аутопту остао у инвалидским колицима. Новац зарађен за време тркачке каријере усмерио је спортистима с посебним потребама. Тако сам отишао у Италију и купио прозету. Коштала је доста, али је добра. На први поглед нико не може да схвати да је реч о вештачкој руци. Штавише, велики број играча који не знају шта ми се десило не могу да примете разлику кад се појавим на терену“.

Пре неко вече је провео девет минута у мечу у коме је Петролул савладао Мјовени бољим извођењем једанаестераца. Доказ да је све могуће. Ако си упоран. И ако се не плашиш. А Ламбру делује као храбар момак. Не познаје границе. Схватили су то и челници клуба из Плоештија, јер су летос потписао уговор до 2021. са 18-годишњим нападачем који је минуле сезоне дао 26 голова за нижеразредни Блејои.

„По повратку на терен почео сам да учим нове ствари. На пример, како да се при паду ослоним само на једно раме. Никад нисам плакао. Нити ћу. Никад никог нисам штедео, нити тражим да мене третирају на другачији начин. Зато и сад добијам доста батина. Јак сам, брз сам, бежим штоперима. Не плашим се кад ме „опале“. То је фудбал. Само за јаке мушакрце. А живот? Па, то је борба без престанка“, филозофски ће Козмин Ламбру.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар