За улазак у ЕУ и отисци прстију

Европски парламент подржао је данас на пленарној седници у Стразбуру успостављање електронског система уласка и изласка (ЕЕС) за држављане "трећих земаља", који би требало да убрза провере на спољним границама шенгенског простора.

Србија 25.10.2017 | 18:18
За улазак у ЕУ и отисци прстију
Како се наводи, нови заједнички електронски систем, који ће постати оперативан 2020. године, регистроваће информације о путницима из трећих земаља, укључујући име и презиме, отиске прстију, фотографију лица, време, датум и место уласка и изласка као и одбијања уласка у шенгенски простор, преноси Хина.

Систем ће се примењивати и за путнике којима је потребна виза за улазак у Шенген, као и за оне којима не требају визе, а требало би да омогући да се лако установи прекорачење допуштеног краткотрајног боравка, до 90 дана у раздобљу од шест месеци.

Подаци би требало да се чувају у периоду од три године, а за оне који прекорачују допуштени боравак пет година, а како се наводи моћи ће да се користе за превенцију, откривање и истрагу терористичких напада и других криминалних дела, а биће доступни граничним и визним властима у земљама чланицама.

ЕЕС ће моћи да користе земље које у потпуности примењују шенгенска правила или земље чланице које су прошле шенгенску евалуацију и имају пасивни приступ Визном информацијском суставу (ВИС).

То значи да ће Бугарска и Румунија моћи да учествују у ЕЕС-у, а Хрватска ће то моћи након што успешно проде евалуацију.

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ДОXА

25.10.2017 16:34

Ста це сад Срби нема висе плацања на Мадјарској граници....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.10.2017 17:57

Сикирај се ти за своје зелене како це они са мини варте ма на граници са Хрваском

Name

ЕУ = 4. Рајх

26.10.2017 05:51

Када говорим свом друштву да је ЕУ 4. Рајх људи се буне. А ко је својим невиним грађанима и свим осталим невиним људима узимао отиске и личне податке? Хитлер и екипа. Сада ће се јавити довољно неплаћених адвоката 4. Рајха који ће овдје написати како то није проблем и како они то морају да раде због тероризма. А не схватају да су управо многи од њих "мета" овог - због своје религијске припадности. Не схватају такође да је у праву човјек невин док се не докаже да је крив и да се узимањем биолошких података сви стављају на листу осумњичених. Али, док је оваца биће и вуне. Одувијек сам мрзио фашисте и нацисте, хвала ЕУ што показујеш своје право лице. Сада могу још више да те мрзим!