Анализа: Звездин парадокс...!

Резултати кажу једно, а бројеви друго. Коме веровати?

Кошарка 25.10.2017 | 23:45
Анализа: Звездин парадокс...!
Расцеп између реалности и бројева.

Реалност каже да Црвена звезда са младим тимом, тренером и многим новајлијама није успела још да се уигра до краја, да има доста мањкавости, да навијачи претежно нису задовољни с два пораза у три прва меча Евролиге (укључујући синоћњи од Химкија) и скором 3-2 у АБА лиги и да ће за боље партије бити потребно време. А бројеви говоре нешто потпуно супротно - да Црвена звезда Душана Алимпијевића игра никад офанзивнију и ефикаснију кошарку када је клуб са Малог Калемегдана у питању у Евролиги.

Овакав нападачки арсенал није имала ниједна Звезда у Евролиги у ери од 2013. година на овамо. Иако је мали узорак (три утакмице, од тога две у гостима), Звезда у Евролиги никада није давала више поена него сада гледајући целу сезону (81,3), никада није имала већи индекс корисности (85 у просеку) никада није давала више тројки (девет погођених далекометних хитаца по утакмици) и имала више погођених слободних бацања него у овој сезони (15,67 по мечу)!

А резултати нису на том нивоу. И зато кажемо “расцеп”. Иако је, то се мора поново истаћи, мали узорак. Али је занимљиво све ово погледати и упоредити.

ПАРАДОКС - ШТО МАЊЕ ПОЕНА, ТО БОЉИ РЕЗУЛТАТИ

Интересантно је то што када се погледају цифре Звезда најприближнију кошарку приказивала у сезони 2013/2014, у првој сезони Евролиге што је означавало и почетак новог циклуса са Дејаном Радоњићем на клупи. Како је која сезона касније протицала тако је број датих поена Звезде опадао.

Како је тај континуирани пад у поенима утицао на успех тешко је рећи јер се прошле сезоне променио систем такмичења, али делује да је прошла сезона као сезона с најмање датих поена била науспешнија. Дакле, број датих поена се смањивао из године у годину, а можемо да кажемо да је успех равномерно растао из године у годину! То је наравно и због одбране која је била све боља и боља. Из овога можемо да извучемо један од закључака - Звездина одбрана у овој сезони код Алимпијевића мора да буде на већем нивоу да би се нападачки потенцијал “наплатио”. Тај сегмент није довољно добар за сада.

Видећемо како ће се кретати цифре у наставку сезоне, али овогодишња Звезда је на прва три меча бројчано “згазила” све претходнице, а има просечан, па и исподпросечан резултат. У две сезоне раније (2016/2017 и 2014/2015) Звезда је чак имала две победе и један пораз на прва два меча, али је тада играла два пута код куће у прва три меча и то треба нагласити.

ШТА НАМ СВЕ ОВО ГОВОРИ?

Ово нам све говори да црвено-бели ове сезоне имају изузетан таленат у нападу, да су дошли играчи који су више нападачки оријентисани (Рочести, Фелдин, Лесор, Антић) и да је зато Звезду можда лепше гледати на око него претходних сезона (енергичнија, закуцавањаЛесора, тројке Антића, вратоломије Рочестија, игра се брже, пада више поена), али да то резултатски не даје прави одговор за сада.

Преведено, Звезда у одбрани губи оно што постигне у нападу. А претходних година је махом то била обрнута ситуација. У нападу је било мучење, а одбрана је вадила ситуацију колико је могла.

Ово нам све говори и да је Звезда Душана Алимпијевића екипа која игра на постигнут кош више, а не као што је Звезда до сада играла “на примљен кош мање”. Да ли се то некоме свиђа или не то је мање важно, али екипа је тако конципирана и то се види на паркету. У тиму постоје специјалци за одбрану попут Бранка Лазића, Огњена Добрића, Стефана Лазаревића иНемање Дангубића, донекле и Николе Радичевића (тројица од њих остала од прошле сезоне), док су остали пре свега нападачки оријентисани играчи. Па и ови “дефанзивци” могу добро да допринесу напред.

ШТА ДАЉЕ?

Тренер Алимпијевић је више пута пре почетка сезоне истицао да жели да његов тим игра пре свега добру одбрану. Али, има такве играче, почевши од првог плејмејкера Рочестија па до Лесора, који се за сада далеко боље показују у нападу.

Зато су тако надмоћне бројке ове Звезде у односу на претходне, али и не баш претерано добри резултати јер одбрана ”не прати” напад. Када се у дефанзиви буде “заврнула славина”, резултати би требало да буду доста бољи.

Опет ако се водите оном да ако дате поен више од противника- сигурно побеђујете… Видећемо којој ће се “школи мишљења” приволети црвено-бели у наставку сезоне.

Једно је сигурно, Звезда никада није играла ефикасније, ефектније и никада није решетала као сада. Никада није била “офанзивнија Звезда”. То показују бројеви и то је добра полазна тачка пред наредне изазове. Иако резултати за сада нису на пожељном нивоу.

ЕВРОЛИГА

СЕЗОНА 2017/2018

Просек поена у сезони: 81,3
Просечан индекс у сезони: 85
Резултат прва три меча: Жалгирис - Звезда 78:76 (пораз), Звезда - Барселона 90:82 (победа), Химки - Звезда 85:78 (пораз)

СЕЗОНА 2016/2017

Просек поена: 73,63
Просечан индекс корисности: 77,4
Резултат у прва три меча: Звезда - Дарушафака 70:73 (пораз), Галатасарах 83:85 (победа), Звезда - Барселона 76:65 (победа)
Успех: Групна фаза (по новом систему такмичења, практично ТОП 16)

СЕЗОНА 2015/2016

Просек поена: 75
Просечан индекс корисности: 76,07
Резултат у прва три меча: Звезда - Стразбур 81:59 (победа), Реал Мадрид - Звезда 98:71 (пораз), Химки - Звезда 91:53 (пораз)
Успех: Четвртфинале

СЕЗОНА 2014/2015

Просек поена: 75,7
Просечан индекс корисности: 81,75
Резултат у прва три меча: Звезда - Галатасарај 76:68 (победа), Нептунас - Звезда 83:81 (пораз), Звезда -Валенсија 76:63 (победа)
Успех: ТОП 16 фаза

СЕЗОНА 2013/2014

Просек поена: 80,4
Просечан индекс корисности: 84,8
Резултат у прва три меча: Звезда - Локомотива 84:87 (пораз), Макаби - Звезда 96:82 (пораз), Звезда - Панатинаикос 86:90 (пораз)
Успех: Групна фаза

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар