Ломе се копља: Договора нема

Тешко да ће се у Босни и Херцеговини ускоро постићи договор о будућој траси изградње ауто-пута Сарајево - Београд, најзначајнијег међународног пројекта који ће повезати двије земље. Иако су у цијелу причу укључене и Србија и Турска, власти у БиХ остају без договора.

Босна и Херцеговина 23.10.2017 | 19:46
Ломе се копља: Договора нема
Ломе се копља око двије руте ауто-пута. То што пројекат није ни у повоју, за политику у БиХ није препрека. Предсједница Владе Жељка Цвијановић држи се Транспортне стратегије Српске, а то је правац Вардиште.



"То је позиционирана и одређена траса која представља наш интерес и која није напамет нацртана, већ постоје одређене анализе зашто је то потребно. Дефинитиван избор дијела трасе кроз БиХ не чини правац Бијељина - Брчко – Тузла”, рекла је Цвијановићева, а пренио РТРС.

Градоначелници Бијељине, Тузле и Брчко дистрикта дали су зелено свјетло за приједлог повезивања Београда и Сарајева преко Бијељине. Мићић и Имамовић истичу да ће жељену трасу номиновати и код федералног премијера Фадила Новалића.



“Ми ту не измишљамо топлу воду, све је то планирано. Немамо ништа против ауто-пута преко Вишеград, јер је и потребан, али овај је значајан јер повезује готово милион људи”, изјавио је градоначелник Бијељине Мићо Мићић.

Градоначелник Синиша Милић сматра да је интерес Брчко дистрикта да буде дио пројекта ауто-путева који ће се градити у БиХ.

“Колеге из Бијељине, Брчког и ја смо се сложили - ми смо градоначелници три ентитета, али онај ко обезбјеђује средства о томе одлучује”, рекао је
градоначелник Тузле Јасмин Имамовић.

Привредници су ипак једногласни: пут Тузла – Брчко - Бијељина ће дати резултат.

“Мислим да је сва привреда окренута ка овој страни и да би била грешка да то иде пасивним крајевима само да би се задовољиле неке политичке идеје или политички ставови”, сматра привредник Меленко Стевановић.

Соња Гаврић, комерцијални директор бијељинске фирме “Мега дрво” сматра да би то представљало неку врсту подстицаја развоју привредног сектора

“Имали бисмо једну брзу везу са Београдом и Европом, што би појефтинило и убрзало транспорт робе коју ми извозимо”, објашњава привредник Јеленко Илић.

И грађани дијеле исто мишљење.

Питање је да ли ће се у коначно рјешење уврстити и мишљење привредника, предузетника и грађана. Ако се узме у обзир и то да сјевероисточни дио БиХ остварује десетине милиона евра прихода од извоза у Србију, очекују да ће власти у БиХ бити довољно мудре и да ће донијети најбољу одлуку.



БН телевизија

Коментари / 43

Оставите коментар
Name

Неко

23.10.2017 17:49

Ма у праву су они сто казу да треба отцјепити Висеград од Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

П

24.10.2017 06:57

НЕ ЗНАМ У ЧЕМУ ЈЕ ПРОБЛЕМ ОКО ОВЕ ТРАСЕ И КО СЕ ТУ УГРАДЈУЈЕ И ЗБОГ ЧЕГА АЛИ ЛОГИЧНО И НАЈБОЉЕ ЗА РС ЈЕ ДА ПУТ ИДЕ ПРЕКО БИЈЕЉИНЕ ДО БРЧКОГ А ОНДА ЈОШ САМО ТРЕБА СПОЈИТИ ДИОНИЦУ ОД БРЧКОГ ДО ПРЊАВОРА И БАЊА ЛУКЕ И ЕТО КОМПЛЕТНЕ МРЕЖЕ АУТО ПУТА ЗА НАЈВЕЋИ ДИО РС!

Name

Младјен Младји

24.10.2017 16:16

Аутопут мора ици преко Грања

Name

Босњо

23.10.2017 17:53

Нај боља Рута је Сарајево сандзак

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дајке

23.10.2017 17:56

Ма гони их .......који смо ми диловери сто за њих гласамо Цццц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша

23.10.2017 17:56

Садашњој власти, садашњој опозицији, било да након избора постану власт или остану опозиција, предлажем једно-да се усредсреде на продужетак аутопута према Брчком, Бијељини и Београду, јер, како ствари стоје, транзит кроз Хрватску послије 2020.више неће бити могућ. А сви знамо да је народу Крајине то најкраћа веза према Србији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ердоган

23.10.2017 17:58

Како ја казем пут це ици

ОДГОВОРИТЕ
Name

сале

23.10.2017 18:38

Ици це куд ја казем Београд- Ваљево- Лозниза- Козлук- Зворник Тузла Сарајево и даље према Мостару. Федерација це градити Трасу од Тузле ка Брцком и ауто пути 9 јануар и од Тузле ка Бијељини. Српска це да заврси свој дио од Добоја ка Бијељини, Србија од Бијељине ка Сабцу и даље ка ауто путу Београд Загреб. сви це имати свој дио посла да заврсе, а у истоцном дијелу Српске један крак од Бијељине до Козлука да се повезе са Планираним А. путем београд Сарајево и то би за будуцих 20 година био сасвим примјеран залогај. наравно ако се успије истрајати на свему овом и изнаци средства и памет. да се ово све заврси. Тада би остала деоница Зворник Требињекао један од најзахтјевниих праваца, е тада би на неки нацин имали праву и неопходну инфраструктуру за једну савремену дрзаву.

Name

ре ердоган

24.10.2017 06:48

Пут це ици преко Романије. Тј ово је изградња пута Сарајево - Узице. Мозе федерација да се буни колико хоце али њих се и не пита него оног ко даје паре. Пут Сарајево - Узице уопсте није пут који је неисплатив. Та траса пута је одредјена због ТРАНЗИТА. Ви који коментаристе о томе како је боље траса преко Тузле треба да погледате мапу. Прогуглајте мало и план коридора Србије па це те мозда и схватити ста знаци овај пут. Кад се завраси пут Сарајево -Узице и Моравски коридор БиХ постаје транзитна земља. До тада смо слијепо цријево свих комуникација. Кад се ово заврси Роба од Турске до њемацке мозе да иде аутопутум Истанбул-Софија-Нис-Узице-Сарајево-Добој-Бања Лука- Загреб- Запад. То је главни разлог изградње овог аутопута. А Федерација се глупаво противи томе. Они це добити супер брзу везу са Труском, Централном Србијом, Београдом, Луком Бар и многим другим крајевима. А уједно це постати транзитна територија. Као и Република Српска. Док пут преко Тузле повезује само Тузлу. Бијељина и Брцко це свако добити аутопут и тај аутопу се зове Бања Лука - Београд. Тј Бања Лука - Добој-(5ц) Модрица - Брцко- Бијељина- Сремска Митровица. Знаци и ови градови це бити повезани аутопутом и са Сарајевом и са Бања Луком, Загребом и Београдом. Једино тузла испада из комбинације. Али бирати да Тузла добије аутопут умјесто да градимо транзитни коридор Исток- Запад (рута пре Романије) мозе само сасав цовјек.

Name

Ре Ердоган

24.10.2017 07:41

Исти це бити као и онај прије 7 година сто си обецао у Сандзаку.Знаци никакав.

Name

Неко из масе

23.10.2017 18:00

Хвала богу драгом да се ова 3 градонаценика из 3 ентитета договорисе. Конацно несто позитивно у овој земљи. Само напријед и недај те се

ОДГОВОРИТЕ
Name

брко

23.10.2017 20:40

нема од тога ниста..дасу се договарали прије,неби било рата..свако нека прави себи.

Name

ре_брко

23.10.2017 22:27

Паре у руке и прави брко аутопут, ста ходас по Сарајеву да питас куда це траса?

Name

ре брко

24.10.2017 06:42

Читаш ли ти, људи се договорили а ти оде таман до почетка рата, такви су најгори, од вашег србовања ми немамо шта радити ни зарадити, до када више, до када? сјашите више стом пропалом политиком.

Name

Србин

23.10.2017 18:03

Само онако какав је српски интерес, нема више братства и јединства. Госпођа Цвијановић је овлашћена да га изложи и спроведе све у том циљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.10.2017 18:51

Па ако није у интересу Срба да се БН, БЧ и ТЗ повежу с Београдом, онда не знам шта јест...

Name

Зоки

23.10.2017 19:13

Србине,у БиХ зиве јос два Народа и треба гледати и њихов интерес и наци конпромис.Јел ти мислис да смо ми по нецему бољи Народ од њих,треба гледати како презивјети и тразити заједницки интерес како би се несто добро за овај Народ урадило.Мани се висе србовања није висе вријеме за то,вријене је како достојанствено да зивимо и да једни друге увазавамо,а нико никог немора да воли,али нетреба ни да омаловазава.Ко буде плацао изградњу пута он це имати задњу ријец или цемо потонути и нестати сви заједно у магли без будуцности.

Name

тутањ

23.10.2017 20:42

Тако је Србине и тако мисли 90% Срба а не да се "питају" федералци са форума.

Name

Бели

23.10.2017 21:12

2 трецине плаца федерација а 1 трецину рс И ста сад да цела траса пута иде кроз планине рс Е немозе то тако колико пара толико музике-

Name

Ре Тутањ

23.10.2017 22:05

Ха ха ха који си дебил.Какви срби ста це се они питати и муслимани исто знас ли јадо ко финансира ауто пут.Процитај ако незнас цитати распитај се не лупетај овдје се Турска пита и бице како они одреде.Каква Цвијановицка Додик Новалици и остали јади да се они питају.Буди Бог снама глупих коментара.

Name

Дрина

23.10.2017 18:03

Зашто Додик не проведе референдум на ову тему па да видимо ста људи подржавају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јокса

24.10.2017 00:40

Не пита се твој Дудук него Србија и Турска који улазу у тај пројекат коњу глупи ,а тај твој Дудук би да се њему дају паре па да он прави како њему пасе ,ма јебес и њега и његову владу него ви који сте се договорили то и представите овима сто улазу и нек се они лицно одлуце куд је боље ,ови наси јебивјетри би само да опљацкају сто висе могу !!1

Name

цоле

23.10.2017 18:10

зар ће се заобићи Бараћи и Купрес

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соко

23.10.2017 18:29

Ма јесте бас сте у праву...Ову биједу из истоцног дијела треба иселити под хитно.Поготово ако се са тим слазе дама из фирме 'Мегадрво' А ста сад ако питате неког привредника из истоцног дијела

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Соко

23.10.2017 23:26

МАЈМУНЦИНО ИСЕЛИЛИ БИ БИЈЕДУ ИЗ ИСТОЦНЕ ХЕРЦЕГОВИНЕ ЈЕР ВИ СТЕ ОД Б.ЛУКЕ ДО БИЈЕЉИНЕ ЕВРОПСКА МЕТРОПОЛА У ОДНОСУ НА И.ХЕРЦЕГОВИНУ ЈЕР 90% НОВЦА ИЗВУЦЕНО ЗА ГРАДЊУ МЕТРОПОЛЕ У КОЈОЈ ВИ ЗИВИТР.НОВАЦ СЕ ИЗВЛАЦИ ОД 91.ГОДИНЕ.ОД 91-97 ЗИВЈЕЛЕ СУ ПАЛЕ И ПРИПРЕМАЛО СЕ СТВАРАЊЕ И.САРАЈЕВА.ОД 97-ДО ДАНАС ДОДИК ПРЕКО СВИЈИХ КАДРОВА ИЗ ТРЕБИЊА СЛОБОДАНА МРДИЦА,ЈОВЕ МАРИЦА,ЛУКЕ ПЕТРОВИЦА, МИЛЕКИЦКЕ,ЖЕЉКА КОВАЦЕВИЦА, А САДА И ПРЕКО СИНОВЕ ФИРМЕ,,ПРОИНТЕР,, ИЗВЛАЦИ СЕ ПОСЛЕДЊА БАНКА СТО ЦЕ ДОВЕСТИ ДО МЕДУСОБНИХ СУКОБА КАДРОВА СНСД,ДНС,СП У ТОМ СИСТЕМУ.ЗАТО БИ ТИ МАЈМУНЕ РАСЕЛИО НАРОД И.ХЕРЦЕГОВИНЕ.МОРА ДА СИ ОБЕЗБЕДИО ПРЕКО ОВЕ СЕКТЕ СТАН У БЕЦУ И ЛОНДОНУ.РАСЕЛИЛА ТИ СЕ ФАМИЛИЈА ПО ЦИТАВОМ СВЈЕТУ И НИКАДА СЕ НЕ СКУПИЛА.ФУКАРО ХЕРЦЕГОВЦИ СЕ ПРИСИЛНО РАСЕЉАВАЈУ ОД 91.ГОД.А ВИ СТЕ ЦРПИЛИ НОВАЦ.ФУКАРО СЕКТЕ.

Name

коколо

23.10.2017 18:52

пут преко Вишеграда је Бајина и, оног како се зваше, режисер је он, то је њихово масло и то им се неће остварити. Правити пут кроз вуко*ебине је ирационално

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Коколо

23.10.2017 23:28

ЈЕБАЛЕ те ВУКОЈЕБИНЕ ИЗ КОЈИХ СИ ДОСАО БЕДО.

Name

Друг

23.10.2017 19:05

Стварно разумијем да свака опстина и град жели да има сто боље услове и пут, Ал објашњење дотичних градоначелника је без коментара, јел то у Источном дијелу неживе људи, јел то нетреба Висеград, Горазде, Фоцу и Сарајево боље повезати, јел то овдје и на овом простору нема привредника, па молим вас, будите бар мало коректни. Сјетите се кад је реконструкција пута била у Источном дијелу, јел ви знате уопсте колико пут знаци овом дијелу БиХ. Мислим да би путем који сам написао повезали и Требиње и Херцеговину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

23.10.2017 19:51

Од истоцниг дијела РС је одавно направљена вукоје..а и ваљда тако треба и да остане... Да је направљена пруга, куда је и била ускотрацна, да је направљен бар пут који би пратио трасу ове пруге кад је укинута,сигурно би и у овом дијелу РС било висе становника и привредних субјеката, био би овај крај много, много висе развијенији и насељенији. Овако се стице утисак да се намјерно и свјесно бјези од побољсања зивотних услова у истоцом дијелу РС.

Name

ЛУД ЗБУЊЕН НОРМАЛАН

23.10.2017 20:27

Сарајево це градити брзу цесту до Горазда и ето Висеград и Фоцу приблизити главном граду бас супер за Бају

Name

Путар

23.10.2017 20:48

Аутопут се прави тамо гдје се може отплатити кроз путарину, гдје је велика концентрација привреде и становништва. Ко ће га отплатити преко источних вуко*ебина??? Шумокрадице са Романије који не смију изаћи на главни пут? Можда Секула из Хан Пијеска када нативари крме у Стојадина и крене на пазар? Једини који имају паре у Источној Босни су у Горажду, али ни они немају толико да уживају приватни аутопут.

Name

Цолдер

23.10.2017 20:21

Чекајте, у просторним плановима Републике Српске већ постоји спој Београда преко Бијељине са Бањом Луком, као и читава мрежа аутопутева Републике Српске, која је скоро у цјелости пројектована у западном дијелу Републике Српске. Знамо да би ФБиХ и Српска, требале да на својим територијама имају отприлике по половину дужине тог аутопута. Када се погледа на карти дијагонално спој Сарајева и Београда иде пар километара сјеверније од Братунца, што значи да у том правцу треба градити аутопут. Мој приједлог је да крене из Кривоглаваца (Коридор 5Ц) код Сарајева, па на Семизовац, онда да прати пут М-18 ТЗ-СА до Кладња (из Кладња се може правити крак за Тузлу) ту се одвоји у правцу Власенице (терен није комплокован), па иде до Коњевић Поља (знамо да је од К. Поља према ЗВ долазе клисуре Јадра, Дрињаче и Дрине), веома непогодан, односно немогућ терен за градњу. Са друге стране имамо долину од К. Поља до Братунца, која се одликује благим и погодним тереном за градњу. Мост Љубовија-Братунац је завршен, преко Дрине се може њиме, обилазница око Братунца пројектована. Онда преко Љубовије тунелом испод превоја Прослоп на Ваљево (градњу овог тунела је предложио Александар Вучић). из Ваљева на Лајковац (постоји пројекат брзе цесте Ваљево - Лајковац, у Лајковцу спој са Коридором 11, који ће до Београда бити комплетиран до краја ове године. Хајде да видим ко се слаже са мном. П.С. За овај приједлог се недавно изјаснио др. Младен Иванић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

23.10.2017 20:30

Новац за ову трасу даје Турска под условом да се сви у БиХ око тога договоре куда иде траса! Знаци дзаба ту паламудите и паметујете безвезе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Половично

24.10.2017 07:38

Ердоган у Рашкој рече да ће финансирати само пут преко Вишеграда.

Name

Миладин

24.10.2017 16:14

Реко је Ердоган да це пут ици преко Грања и тацка

Name

Србенда

23.10.2017 22:12

Бјељина и Брцко це бити у сваком слуцају на аутопут Београд-Бања Лука. Тузла, Мостар и Сарајево це бити на Коридору Вц. То овде није питање, питање је ста са остатком дрзаве: да буде пустиња без икакве инфраструктуре и перспективе. Ал не мозес то објаснити неразумним људима (превасходно мислим на Босњаке). Из правца Србије аутопутеви су исплатљиви Цацак-Узице-Висеград и Београд-Сабац-Лозница-Бјељина, питање је куда после тога. Мозда је најреалније да Србија одради са своје стране ова два аутопута, да Република Српска настави колико мозе, а Босњаке пустити да се смисле једно 20 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биби

24.10.2017 03:42

Дионица пута од Сарајева преко Тузле, Брцког и Бијељине повезује 1.500.000 људи. У истоцној Босни вас бема ни 100.000 да се сви искупите на једно мијесто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рее...

24.10.2017 06:12

Жао ми је Биби, али ће дионица ићи трасом Сарајево-Пале- Прача- Месићи- Вишеград. Па па...

Name

за рее...

24.10.2017 07:37

Бар је тако ваш велики везир Ердоган одлучио.

Name

дијаспорац

24.10.2017 06:19

Нека Зељка ради куда хоце тај пут ако има пара .а пут Сарајево Београд само преко Тузле то је вец одлуцено..гледа се се интерес свих а не само РС-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ердоган се пита

24.10.2017 07:36

Није тачно, Ердоган је рекао да ће финансирати пут преко Вишеграда а за остале трасе одобрити кредитна средства.

Name

Ко даје паре одређује руту

24.10.2017 07:35

Ердоган јасно рече да ће крак за Вишеград, па Вишеград Сарајево финансирати Турска. А да ће одобрити кредитна средства и за други аутопут пеко Бијељине, Тузле па за Сарајево. Пошто ни Србија ни БиХ ентитети немају пара за враћати тај кредит, мислим да ће аутопут ићи ипак преко Вишеграда :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГП

24.10.2017 10:23

Зворник - Хан Пијесак - Соколац, куд и сада највише људи иде, направите преко Тз али ће остати овако.

ОДГОВОРИТЕ