Без голова у највећем турском дербију!

Највећи турски дерби у деветом колу првенства између Галатасараја и Фенербахчеа завршен је без голова - 0:0.  Дерби континената: Роки дочекао, а Камени сачувао! Галатасарај - Фенербахче одиграли су 386. "Интерконтинентални" дерби.  Мало Камени, мало судија. . . Провуче се Фенер у Интерконтиненталном дербију! Галатасарај био ближи победи.

Фудбал 23.10.2017 | 09:45
Без голова у највећем турском дербију!
Екипа Игора Тудора била је боља у првом полувремену и у 20. минуту пропустили сјајну прилику коју је имао Гомис.

Гости су прву велику прилику имали у 43. минуту када је Винсент Јансениграч лепо прошао по левој страни и погодио доњи десни угао Муслера, али је лопта прошла поред стативе. 

Само шест минута касније Галатасарај преко Толге запретио, али је одличан на месту био голман гостију. 

Фенер није упутио ниједан шут у оквир гола највећег ривала, па мора да буде задовољнији оваквим искодом, иако је у последњих 20ак минута утакмице имао играча више због искључења Јунаса Белханде. 

Галатасарај остаје први на табели са 23 бода, док је Фенербахче на шестој позицији са 15 бодова.

Најуспешнији турски клубови поново су подигли Истанбул на ноге. Очекивао се спектакл, догодио се добар меч, али ерупције "земљотреса", ипак, није било. А, могло је да је буде.

ГАЛАТАСАРАЈ - ФЕНЕРБАХЧЕ 0:0

Навијачи лидера првенства дочекали су најљућег ривала на ногама, на пуном "Турк Телеком" стадиону (више од 52.000) и уз спектакуларну кореографију лика Рокија Балбое и мотивациону песму "Еyе оф тхе тигер".

Порука навијача стигла је до фудбалера Галатасараја, који су је добро чули и кренули офанзивније од противника. Ушли су у утакмицу као првопласирани тим табеле, мотивисани да у својој кући наставе низ од девет утакмица без пораза. И низали су прилике.

Француз Батефимби Гомис био је у 20. минуту у првој великој шанси, али га је голман гостију Идрис Камени зауставио, као што је и седам минута касније прихватио лопту после ударца Толге Џигерџија. Исти играч претио је некадашњем голману Еспањола и Малаге почетком другог полувремена, али је Камерунац поново био на месту и спреман.

Када се очекивало да офанзива домаћих буде још снажнија, чувени судија Цунејт Чакир ступио је у први план, у врло "пипавој" ситуацији.

Десетка Галатасаја, Јунес Беланда, истрчао је пред голмана Фенера, заобишао га и пао, а најбољи турски арбитар показао му је други жути картон због симулирања. Када се погледа успорени снимак, закључује се да је контакт ипак постојао, без обзира на то да ли је био довољан за пенал или не.

Промена бројног стања на терену такође није утицала на резултат, па су се љути ривали растали са по бодом у џепу.

Паклена атмосфера је дочекала Фенербахче на Турк Телеком Арени... Крцат стадион, кореографија са огромном фигуром Рокија Балбое и навијачи који пуцају од оптимизма после сјајног старте сезоне. међутим, Галатасарај није успео искористи моменат и узме меру љутом ривалу Фенербахчеу у Интерконтиненталном дербију. Иако је дерби завршен ремијем без голова (0:0), ипак се не може рећи да је био досадан...

Галатасарај је више заслужио победу, али је на крају морао да се бори и за тај један бод када је судија учинио велику услугу Фенербахчеу.

Податак да је Фенер завршио меч без шута у оквир гола, најбоље говори о односу снага на терену. Ношен хуком са трибина, Галатасарај је нападао, претили су Фегули, Беланда, Гомис... Али је Карлос Камени на голу Фенербахчеа имао једно од оних оних издања кад не може да прими гол. Све до 73. минуту је Галата била бољи тим и ближа победи, а онда је Цунејт Чакир направио грешку којом је променио однос снага на терену.

Јунес Беланда је кренуо да заобиђе истрчалог Карлоса Каменија, овај га је срушио, али уместо пенала - црвени за Беланду! Без дилеме, контакт је постојао, Беланда је био саплетен и када већ није показао на белу тачку, Чакир дефинитивно није требало да маше картонима.

Искључење Беланде је дало крило гостима који су осетили шансу, покушали да нападну, али је Галатасарај одолео и узео више него заслужени бод.

И са овим ремијем, Галатасарај остаје први на табели и најозбиљнији кандидат за титулу. Победом је могао да избаци Фенер из трке, али и овако жуто-плави остају на осам бодова заостатка и далеко од борбе за прво место. 

ТУРСКА 1 - 9. КОЛО:

Петак
Анталија - Касимпаша 2:1 (1:1)
/Ето 43, Кадах 74 - Муриљо 23/

Гецтепе - Алања 3:3 (1:0)
/Јаховић 41, 74, Кастро 72 - Карача 66, Етаме 87, Фернандез 90/

Субота
Османли - Карабук 3:0 (0:0)
/Пинто 62, Гулер 74, 85/

Акхисар - Генчлербирлиги 3:3 (1:3)
/Сонер 39, Пауло Енрике 60пен, Сиско 65 - Оскан 18, Чифтичи 23, Мурићи 45/

Малатија - Трабзон 1:0 (1:0)
/Јокушлу 45+2/

Недеља
Сивас - Бурса 0:0

Кајзери - Коња 2:1 (0:0)
/Туруч 50 пенал, Мендеш 64 - Шахинер 90+1/

Галатасарај - Фенербахче 0:0

Понедељак
19.00: Бешикташ - Башакшехир

Табела после некомплетног 9. кола изгледа овако:

Галатасарај 23, Гозтепе 17, Ахисар 17, Кајзери 17, Башакшехир (-1) 16, Фенербахче 15, Бешикташ (-1) 14, Бурса 13, Сивашспор 13, Алањаспор 11, Трабзон 9, Касимпаша 8, Карабук 8, Генчлер 8, Коња 7, Османлиспор 7.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар