Пахор и Шарец иду у други круг

Према подацима Државне изборне комисије, након 97 посто пребројаних гласачких листића актуелни предсједник Словеније Борут Пахор освојио је 47,1 посто гласова, али му то није довољно за побједу у првом кругу и освајање другог петогодишњег предсједничког мандата.

Регион 22.10.2017 | 23:55
Пахор и Шарец иду у други круг
Иако су пројекције показивале да би Борут Пахор нови мандат могао добити већ у првом кругу, пребројани гласови показали су другачији резултат.

Слиједи га Марјан Шарец са 24,9 посто освојених гласова, па је извјесно да ће грађани Словеније предсједника државе изабрати у другом кругу избора 12. новембра.

На трећем мјесту Романа Томц са 13,6 посто освојених гласова бирача, док је Људмила Новак добила повјерење 7,1 посто бирача.

У Словенији су данас одржани предсједнички избори, шести од стицања независности, на којима је гласало 42 посто бирача од 1,7 милиона с правом гласа.

Предсједник Републике Словеније највиши је политички дужносник у држави, који представља земљу и заповиједа њеним одбрамбеним снагама. Актуелни предсједник је Пахор, а до сада су ту функцију обављали Милан Кучан (два мандата), Јанез Дрновшек и Данило Турк.

(Вијести(А.А.)

Коментари / 0

Оставите коментар