Распјевани политичари Балкана

Одавно је политика на Балкану постала својеврсни шоу и забава за широке народне масе, што су, судећи по томе колико и како другују с микрофоном, схватили и домаћи политичари. И не само они. Пјевају и планетарно популарни лидери попут Владимира Путина. Са мање или више успјеха, неки своје пјевачко и музичко умијеће користе и на политичкој сцени.

Регион 22.10.2017 | 19:30
Распјевани политичари Балкана
Микрофона и музичких инструмената од балканских политичара до сада су се хватали Ивица Дачић, Драган Марковић Палма, Томислав Николић, Филип Вујановић, Милорад Додик, Вукота Говедарица, Бакир Изетбеговић, Борис Тадић, Александар Вучић, Иво Јосиповић, Колинда Грабар-Китаровић, Весна Пусић, Жељко Керум, Војислав Шешељ, Небојша Човић, Младен Иванић и многи други.

У кратком пресјеку представићемо вам пјевачко-музичко умијеће неких од актуелних политичара са простора бивше Југославије.

Министар иностраних послова и лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић већ годинама пјева на приватним и партијским журкама и најпознатији је пјевач-политичар на Балкану. Ако се зна да му је фолк дива Светлана Цеца Ражнатовић блиска пријатељица, онда то и не чуди.

Својим наступима Дачић је однедавно почео да забавља и државне делегације које долазе у посјету Србији. Тако је запјевао и пред турском државном делегацијом током посјете Београду. На Дачићевом репертоару се нашла незаобилазна Миљацка Халида Бешлића, за шта је министар-пјевач од муфтије Јусуфспахића добио стодинарку!

Дачић је отпјевао и Османагу на турском, специјално за Реџепа Тајипа Ердогана. Занимљиво је да је ова пјесма љубавна и еротска, а у њеним стиховима се аутор/пјевач удвара Османаги.



У БиХ је најдуговјечнији пјевач међу политичарима предсједник Републике Српске и лидер СНСД Милорад Додик. Он се не либи да се дохвати микрофона на страначким скуповима, народним весељима и вашарима, под шатором, на свадбама, приватним забавама...

Пјесма Митра Мирића Не може нам нико ништа Додикова је химна, као и Ово је моја кућа од Маринка Роквића. Репертоар му је искључиво народњачки.

Додик већ годинама забавља широке народне масе, па фанови и страначке колеге од њега редовно траже да запјева.



Мало ко зна да се микрофона често хватао и Додиков пријатељ, бивши предсједник Србије и ДС-а Борис Тадић. И он је знао да запјева на предизборним скуповима ДС-а, а на његовом репертоару су углавном поп и традицоналне пјесме из Србије.

Његова омиљена пјесма је Лела Врањанка од Станише Стошића, а радо је пјевао и хитове Мише Ковача.



Међу политичке лидере и пјеваче однедавно се уписао и Вукота Говедарица, предсједник СДС-а. Говедарица је у овој плејади политичара-пјевача можда и најтрофејнија личност, будући да се годинама бави традиционалном српском музиком, свира и пјева уз гусле. Освајао је бројне награде на гусларским такмичењима у Херцеговини и Црној Гори.

Осим пјевања уз гусле, Говедарица успјешно интерпретира и поп-рок али и фолк пјесме, посебно оне Хариса Џиновића. Своје пјевачко умијеће показао је на свадби сина предсједника Главног одбора СДС и начелника Теслића, Милана Миличевића.



Хрватска предсједница Колинда Грабар-Китаровић се такође хватала миктофона у више наврата. Најчешће пјева хрватске домољубне пјесме, али се не либи да запјева и љубавне пјесме, па чак и хитове Марка Перковића Томпсона којег многи на Балкану доживљавају као профашистичког забављача и популисту.

За разлику од својих балканских колега, Грабар-Китаровић пјевачком послу приступа озбиљно и уз припрему, а зна запјевати и током званичних посјета хрватској дијаспори.

Једну од пјесама коју је отпјевала са Клапом Свети Јурај Хрватске ратне морнарице "У бој, у бој", објавила је на свом профилу на Инстаграму. Ријеч је о борбеној пјесми.



Један од ријетких, а иначе политичара у самом врху по популарности међу грађанима, који се није показао као музички таленат, јесте актуелни предсједник Србије и лидер СНС-а Александар Вучић. Ипак, камере су забиљежиле и његов музички покушај.



Гитара омиљени иструмент политичара

Многи политичари на Балкану су мање или више талентовани за музику и пјесму, а најчешће пјевају и свирају народну музику. Градоначелник Јагодине Драган Марковић Палма слови за виртуоза на хармоници, а воли и да запјева.



Неки од политичара се и полупрофесионално баве музиком попут бившег министра финансија Србије или актуелног министра науке и технологије Републике Српске Јасмина Комића.



За своју душу музицира и Бакир Изетбеговић који радо свира гитару за друштво и пријатеље још од ђачких дана.

Ако бисмо се држали оне народне да ко пјева (свира) зло не мисли, дало би се закључити да смо благословљени оваквим политичарима. Ипак, ниво деструкције који проузведу током једне године у сталним препиркама и сукобима, тешко да може надјачати било каква музика и пјесма.

Јер, ово је ипак Балкан!

Извор: Истинито

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

ЂУНТА Бл

22.10.2017 17:35

Сад почео и Вукота видјела жаба да се коњи кују па дигла ногу

ОДГОВОРИТЕ
Name

0свит

22.10.2017 18:21

Јос један доказ да нам политика полако постаје ријалити соу а политицари добро плацене самозване звијезде .Боље би нам било да се политицару промовису професионалним радом,струцносцу одговорносцу за Дрзаву и народ а не сто би рекао нас народ "тамбурају" без икаквог смисла и идеје.

Name

РОМАНИЈАЦ

22.10.2017 18:35

ЦРКНИ! ОВАКО ЦЕМО ПЈЕВАТИ СЛЕДЕЦЕ ГОДИНЕ КАД СЕ ОСЛОБОДИМО ОКУПАТОРА ИЗ БАКИНАЦА!

Name

Коле

22.10.2017 19:58

Не зна се ко је јаднији,ови јадници сто пјевају копирајуци једни друге,у недостатку квалитетних програма које требају да понуде овом народу,или овај залудјени народ који се лози на овакве глупости.Мозда би им било паметније да се пријаве на Пинкове звијезде или несто слицно, посто избори су преозбиљна ствар да би се овакви кловнови ту такмицили.Нама треба лидер,а не Звијезда Гранда.

Name

Марко

22.10.2017 18:03

И ја би пјевао да имам кеса као и они....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

22.10.2017 18:15

Сваки предсједник добро пјева,али само док је предсједник!? Након тога ,ако би запјевао,сви би побјегли из сале,шатора или чега већ!? Не пјева глас, овдје "пјева" функција!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тскп јр

22.10.2017 19:59

Код се олеси као стока сви његови казу: били је велицанствено,сеф се опустио! А за остале вази:били пијани као мрцине! А ста цес да није тако неби постојали полтрони

Name

туга

22.10.2017 18:19

Што се брукају пред народом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво Вукота

22.10.2017 19:56

Цовек бар лепо пева, свака цаст. Види се по избору музике и нацину изводјења да је прави господин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кики

22.10.2017 19:57

Па Вукота је народни гуслар, човјек је имао безброј јавних наступа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

и

22.10.2017 20:26

И првлак српских зема у гуслама.

Name

Основно питање је

22.10.2017 22:30

Како их се ријешити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баке

23.10.2017 05:42

Је најјаци прицајте ста хоцете...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

23.10.2017 12:00

НА МЕНЕ НАЈ ЈАЧИ ДОЈАМ ЈЕ ОСТАВИО ВУКОТА И ТАДИЋ И ГЛАСОМ И СТАСОМ ЗГОДНИ ФРАЈЕРИ НЕ ТРЕБА БИТИ СЕБИЧАН.

ОДГОВОРИТЕ