Локални избори на Космету

Активистима Српске листе Момчилу Јанчићу и Новици Шошићу из Пасјана, који су ухапшени у Гњилану, након саслушања одређен је притвор до 48 сати, преноси РТС.

Србија 22.10.2017 | 10:49
Локални избори на Космету
Из Српске листе осудили су хапшења и притиске на њихове чланове, партију и симпатизере пред данашње изборе.

Активисти Српске листе Момчило Јанчић и Новица Шошић из Пасјана ухапшени су синоћ и испитани су у полицијској станици у Гњилану.

У Пасјану се јуче због хапшења Јанчића и Шошића окупило стотинак Срба, представника и активиста Српске листе, тврдећи да се ради о притиску на ту српску партију пред локалне изборе на КиМ.

Ђурић: Срби да остану јединствени

Од избора на Косову и Метохији много зависи и на данашњи дан ломи се судбина 10 општина са српском већином на КиМ - хоће ли оне бити у политичком смислу ближе Београду или Приштини, изјавио је данас директор Канцеларије за КиМ Марко Ðурић.

“Срби на КиМ треба да остану јединствени уз своју државу, уз Републику Србију. Сматрам да је јако важно да сви они који имају бирачко право данас то право и искористе, подрже државну политику Србије, да останемо сви заједно. Нека се деле они други, нека се они међу собом свађају, ми морамо да будемо према Приштини јединствени”, рекао је Ðурић за Тањуг.

Од ових локалних избора много зависи, сматра Ðурић и истиче да се данас “ломи судбина” 10 општина са српском већином на КиМ, хоће ли оне бити у политичком смислу ближе Београду или Приштини и зато је, сматра он, важно да сви они којима је стало до тога, да њихове општине буду део српске државне политике, следе државну политику, да сви Срби остану јединствени.

“Можемо и у централној Србији да се свађамо и делимо око различитих политичких опција, да се такмичимо ко је лепши, бољи, паметнији, овде на то немамо право. Овде морамо бити сложни и данас мора да буде дан српске слоге, српског јединства и једино српска победа може да донесе бољитак и будућност нашем народу”, рекао је Ðурић.

Осврћући се на синоцњи инцидент, када су ухапшена двојица активиста Српске листе, Ðурић је рекао да су притисак, хапшење и напади на активисте Српске листе последица тога што у Приштини “одлично знају” да је политика Српске листе политика усаглашена са државним институцијама Србије и да њима то не одговара.

Они би, каже Ðурић, хтели на сваки начин то да спрече, да спрече и победу Српске листе, као и везе Београда са нашим народом на КиМ. 

“Зато томе прибегава и Приштина и зато је Приштина и део међународних структура, морам да кажем, гласно подржавао поделе међу Србима, подржавао различите опције, само са циљем да уситни српски политички корпус овде. Важно је да останемо јединствени”, закључио је Ðурић.

Осврћући се на синошњи инцидент, председник Канцеларије за КиМ Марко Ðурић је рекао за Тањуг да су притисак, хапшење и напади на активисте Српске листе посљедица тога што у Приштини "одлично знају" да је политика Српске листе политика усаглашена са државним институцијама Србије и да њима то не одговара.

Они би, каже Ðурић, хтели на сваки начин то да спријече, да спријече и побједу Српске листе, као и везе Београда са нашим народом на КиМ. 

РТС подсјећа да су у полицијској станици у Гњилану раније јуче испитивани Зоран Стојановић и Зоран Симић.

Окупљени у Пасјану су јуче казали да су Стојановић и Симић пуштени након давања изјаве и да су испитивани за наводно "подмићивање и изворе финансирања Српске листе".

РТС наводи и да је током јучерашњег дана косовска полиција зауставила и испитивала директора Здравственог центра у Пасјану Зорана Перића и претресла његов аутомобил.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

АР

22.10.2017 12:10

Ма људи видилили ста се ради по босни.Зато недају мрднути А морам признати донекле су у праву сад би ми срби да оснујемо репубљику српску И тамо па да вуцемо дрзаву уназад Зато сиптари не препустају ниста слуцају.Опет мозда нас велики водја Милокрад Миле Додик Баја мозе дати неки нови савјет Како срби да контрирају сиптарима тако да се зиви у биледи као сто нам је овде у РС -у

ОДГОВОРИТЕ