ПЛ: Лудница на ''Бриџу'', Мурињо у шоку! И још...

Челси после два преокрета победио одлични Вотфорд! Фудбалери Челсија победили су у узбудљивом мечу екипу Вотфорда са 4:2, у деветом колу Премијер лиге.  Тако се реагује под мачем: Контеов преокрет! Играчи које генерално мало користи, а које је увео с клупе када му се смешио четврти меч без тријумфа, донели су му велики преокрет који би на крају сезоне могао да буде "онај" после којег су се ствари промениле на боље.  Мурињо у неверици: Хадерсфилд - Јунајтед 2:1! У исто време, Сити је рутински савладао и Барнли, па од данас има пет бодова предности над градским ривалом који је скупо платио грешке Линделофа и Мате.

Фудбал 21.10.2017 | 20:00
ПЛ: Лудница на ''Бриџу'', Мурињо у шоку! И још...
'Стршљенови' су и после победе над Арсеналом у претходном колу, били близу славља на 'Стамфорд Бриџу'.

Шампион Енглеске повео је у 12. минуту сјајним голом Педра са ивице шеснаестерца на асистенцију Едена Азара. 

Челси је само пет минута касније имао добру прилику да удвостручи предност, али Сеск Фабрегас у ситуацији један на један није успео да савладао Еуреља Гомеса. 

Вотфорд се није предавао, да би у судијској надокнади времена Абдулај Дукуре савладао голмана Челсија. 

Почетком другог полувремена Вотфорд је преокренуо резултат, а стрелац је био Роберто Переира у 50. минуту. 

Тај гол додатно је уздрмао Челси, Вотфорд је контролисао ситуацију, имао је две добре прилике, али Ричарлисон није успео да савлада Тибу Куртоу. 

"Плавци" су успели да се уздигну и у 70. минуту додју до изједначења преко Мишија Батшуаија, који је добро реаговао на центаршут Педра с десног бока, да би у 87. Сесар Аспиликуета донео преокрет готово после исте акције као код изједначујућег поготка. 

Коначан резултат поставио је Батшуаји у петом минуту судијске надокнаде времена. 

Челси је овим тријумфом претекао Вотфорд на табели Премијер лиге и сада је четврти са 16 бодова, док је Вотфорд пети с бодом мање.

Ако ову сезону буду завршили трофејом - утакмица са Вотфордом ове суботе поподне могла би да буде и пресудна у том смислу!

Фудбалери Челсија, актуелни прваци Енглеске, налазили су се на корак од четврте утакмице без победе у низу, а онда - док је нервозном менаџеру Антонију Контеу висила "гиљотина" Романа Абрамовича над главом - италијански тактичар повукао је два потеза због којих ће моћи хладнокрвно да се представи надређенима и рећи: "Ово је била моја заслуга".

При резултату 1:2 на "Стамфорд бриџу", у утакмици у којој је мање познат, славан и богат градски ривал могао да остане позицију изнад на табели, Италијан је увео у игру Вилијана уместо бека, Маркоса Алонса, заменио нападаче и уместо слабог Алвара Морате увео "вечиту испомоћ" Мичија Батшуаја и испоставило се да су управо њих двојица учествовала код сва три поготка за велики преокрет:

Челси - Вотфорд 4:2 (1:1).

На центаршут разиграног Педра, стрелца водећег гола на мечу, Батшуај је главом савладао ветерана Еуреља Гомеша из првог ударца од уласка на терен, а када се приближавао улазак у надокнаду времена, Вилијан је такође са десне стране упутио оштар центаршут, високи Кристијан Кабаселе само окрзнуо лопту главом, а вешти Сезар Аспиликуета невероватном реакцијом успео главом да доведе "плавце" у вођство - играо се 87. минут када је Шпанац постигао тек други гол главом у каријери.

Збуњене изабранике Марка да Силве, чије су измене имале дијаметрално супротан утицај на игру од Контеових, докусурио је Батшуај који је до данас од менаџера добио 156 минута премијерлигашког фудбала углавном са клупе, а онда стигао и до четвртог гола у три наступа са Вотфордом!

Овај 24-годишњи Белгијанац, који је прошле сезоне улазио када је лоше играо Дијего Кошта, а ове Мората, није имао ни гол ни асистенцију ове сезоне а онда је - можда - и сачувао посао Контеу, чије је претходнике као званичне прваке Енглеске (Жозеа Муриња два пута) и Европе (Роберто Ди Матео) умела да сачека "секира" и пре одигране прве трећине наредне сезоне.

Гости, који апсолутно заслужују флоскулу "најпријатније изненађење сезоне", нису се много узбудили када је Еден Азар одложио лопту искоса са десне стране за Педра Родригеза, а овај десном ногом погодио даљу, десну стативу Гомешовог гола за гол који ће се наћи у избору редакције Цхелсеа ТВ за погодак сезоне.

До полувремена било је 1:1 након што је високи Француз Абдулај Дукур постигао четврти гол ове сезоне, услед немогућности статичне одбране Челсија да избаци лопту из опасне зоне после корнера са десне стране.

Како су завршили прво, гости су отворили друго полувреме - разиграни и пргави Ришарлисон, Бразилац који је правио много проблема Антонију Рудигеру на десној страни, простим дриблингом створио је себи простор, а онда мајсторски проиграо Аргентинца, Роберта Переиру, који је рутински савладао Тибоа Куртоу за трећи премијерлигашки гол од доласка из Јувентуса на лето 2016.

Нервоза је могла "ножем да се сече" у тим тренуцима на "Бриџу", Вотфорд је у неколико наврата био близу и трећег гола, али је Конте препознао које су најслабије карике у ланцу браниоца титуле ове суботе, увео је крило уместо бека, Морату поштедео мука у финишу и пронашао два пара свежих ногу за оно што остатак уморног тима није могао до тада.

Један, други, трећи... тек Челси је завршио серију резултата због каквих су се делили откази код Романа Абрамовича, да будемо реални: Манчестер сити пораз 0:1, Кристал Палас пораз 2:1 (били су то први голови и бодови ривала у сезони), Рома реми код куће 3:3...

Оно о чему ће Конте морати да ради је рањивост екипе, која је у размаку од четири дана примила пет голова на свом "Бриџу", утолико што је управо стабилност одбране била темељ на којој се градила шампионска титула из сезоне 2016/17.



Да почнемо упоређујући славу, трофеје, буџете, популарност, организацију, итд, Хадерсфилда и Манчестер јунајтеда помогло би у смислу истицања контекста исхода утакмице, али нема потребе за тим - и сами довољно знате да су ова два клуба неупоредива.

Али, фудбал је због тога и магична игра…

У првом сусрету "теријера" и "ђавола" на Џон Смит стадиону скромни и борбени састав младог немачког стручњака Давида Вагнера сурово је казнио две почетничке грешке Хуана Мате и резервисте Виктора Линделофа из првог полувремена и потом одолео у наставку:

Хадерсфилд - Манчестер јунајтед 2:1 (2:0) за прву победу плаво-белих над славним ривалом од 1952. године, а све у термину у којем је гол-машина Пепа Гвардиоле стигла до 10, 11. и 12. поготка у претходних седам дана и новом рутинском победом, овог пута над Барнлијем - 3:0 (1:0) стигла до пет бодова предности над тимом шокираног Жозеа Муриња.

Након што је у првих 45 минута видео како Арон Рој прво наноси повреду штоперу Филу Џонсу, а потом у погодак претвара грешку Мате, на чији кикс се једнако лоше надовезао незагрејани Линделоф провоцирајући гол Лорана Депотра за шокантних 2:0, "Специјални" је одлучио да већ на полувремену изврши и другу и трећу измену након оне изнуђене.

Ушли су Маркус Рашфорд и Хенрик Мхитарјан уместо Мате и невидљивог Антонија Марсијала, али се ништа у игри непораженог тима у досадашњем току Премијер лиге није променило до 76. минута када је Ромелу Лукаку асистирао за Андера Ереру, а овај био умало непрецизан.

Два минута касније, Лукаку је погодио у чело Рашфорда, а овај челом мрежу иза леђа Јонаса Лесла за непријатних 2:1 по домаће навијаче, али на њихову срећу, али и срећу већег дела Острва које не навија за Јунајтед, "теријери" су у паничном маниру успели да сачувају прву победу после шест мечева у којима су постигли само један гол.

До ове суботе, Максим Чупо-Мотинг из Стоука био је једини фудбалер у Премијер лиги који је успео да савлада Давида Де Хеу и то два пута за 2:2, а онда су му се придружили и Мој (три гола, шест асистенција ове сезоне) као и Депотр, који се дуго мучио да проради у одсуству повређеног првог стрелца тима, Стива Мунија, а онда пронашао прави тренутак за то.

Репрезентативац Србије, Немања Матић, одиграо је 90 минута у црвеном дресу, његов шут из финиша првог полувремена био је најближе што су гости пришли голу, али не и до њега - заправо до Рашфордовог гола најтрофејнији клуб Премијер лиге није имао ударац у мету!

Јунајтед је у претходних седам дана, у утакмицама са Ливерпулом (0:0), Бенфиком (0:1) и Хадерсфилдом (2:1) постигао два гола, од којих је један ишао "на душу" директно младог голмана лисабонских "орлова", нашег Милета Свилара, који није имао добру антиципацију код једног наизглед безазленог центаршута у шеснаестерац, па је завршио са лоптом у свом голу.

Међутим, овог пута Муриња је "издала" и одбрана, коју је прво Мата оставио на милост и немилост "теријерима" у контри 3 на 2, коју је на кратко Давид Де Хеа зауставио сјајном реакцијом код ударца Тома Инса, али потом могао само да посматра како упорни Мој враћа фудбал у мрежу иза његових леђа.

Догодило се то у 28. минуту, пет минута пре Линделофовог уласка уместо повређеног Џонса (осмог играча екипе који је ове сезоне задобио повреду), односно пет минута пре него што ће управо Линделоф комично реаговати код Лесловог испуцавања - а то Белгијанац Депотр, летошње појачање из Порта, није умео да не претвори у други гол у сезони за, испоставиће се, историјски редак резултат. Јер, од сезоне 1971/72 ова два клуба нису играла у истом рангу такмичења, а тада је на истом месту резултат био 0:3 уз поготке Џорџа Беста, Дениса Лоуа и сера Бобија Робсона.

Реал Мадрид, првак Европе и Шпаније, до овог поподнева био је једини клуб који је имао победу над Јунајтедом ове сезоне, а од сада је то и Хадерсфилд. С друге стране, Мурињо ће и даље морати да чека на свој први преокрет у Енглеској после 0:2 на полувремену, мада је данас показао вољу да то учини по сваку цену не остављајући простор за измену у другом полувремену.

Његов тим није играо са таквим снажним карактером.

"Ђаволи" су данас имали прилику да поставе клупски рекорд са 23 од 27 освојених бодова после 9 кола Премијер лиге, али су остали на 20.

Навијачи бесни на Тадића, погодио његов заменик! У последњем мечу суботњег програма 9. кола Премијер лиге један гол уз мноштво критика на рачун Душана Тадића.

И у најави утакмице два тима са скоро идентичним учинком јасно је било да неће бити нарочито забавно, али нам је за то било потребно 90 минута фудбала...

Истпоставило се - лошег, све до 85. минута и уласка Софијана Буфала, једног од креативнијих играча Саутемптона, који је након "слалома" пред казненим простором играча Вест Бромвича упутио прецизан ударац који Бен Фостер није стигао.

САУТЕМПТОН - ВБА 1:0 (0:0)

Оба тима су пред овај меч на "Сент Мерису" дала по седам и примили по девет голова, али овај један погодак фудбалера из Марока раздвојиће их на два бода...

Сотон сада "скаче" на десето место са 12 бодова, док ВБА има 10.

Српски репрезентативац Душан Тадић почео је меч за Саутемптон, а навијачи "светаца" нису били најзадовољнији овим избором тренера Маурисија Пелегрина, па су то незадовољство исказивали на друштвеним мрежама.

Тадић није у сјајној форми за клуб ове сезоне, па је постигао само један гол, без асистенција, а у финишу сусрета, нешто пре измене, избио је и пред Фостера - безуспешно.

Резултати 9. кола:

петак

Вест Хем – Брајтон 0:3 (0:2)
/Мареј 10, пен 75, Искјердо 45+2/

субота

Челси – Вотфорд 4:2 (1:1)
/Педро 12, Батшуај 71, 90+5, Аспиликуета 87 – Дакур 45+2, Переира 50/

Хадерсфилд – Манчестер јунајтед 2:1 (2:0)
/Мој 28, Депотр 33 - Рашфорд 78/

Манчестер сити – Барнли 3:0 (1:0)
/Агуеро 30, Отаменди 73, Сане 75/

Њукасл – Кристал Палас 1:0 (0:0)
/Мерино 86/

Стоук – Борнмут 1:2 (0:2)
/Дијуф – Сурман 16, Станислас пен 18/

Свонси – Лестер 1:2 (0:1)
/Моусон 56 – Фернандез аг 25, Оказаки 49/

Саутемптон – ВБА 1:0 (0:0)
/Буфал 85/

недеља

Евертон – Арсенал (14.30)
Тотенхем – Ливерпул (17.00)

Табела: Манчестер сити 25, Манчестер јунајтед 20, Тотенхем (–1) 17, Челси 16, Вотфорд 15, Њукасл 14, Арсенал (–1) 13, Барнли 13, Ливерпул (–1) 13, Саутемптон 12, Хадерсфилд 12, Брајтон 11, ВБА 10, Лестер 9, Свонси 8, Евертон (–1) 8, Стоук 8, Вест Хем 8, Борнмут 7, Кристал Палас 3.

Извор: мондо.рс/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар