"Хладан туш" стигао из Европе

За улазак у ЕУ, грађанима Западног Балкана, укључујући и БиХ, биће потребно одборење њених надлежних служби, план је Европске комисије. За улазак у “шенгенски простор” и даље неће бити потребне визе, али путници ће морати да прођу додатне контроле и плате 10 евра. Ово је лоша порука, оцјењује у изјави БН телевизији министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак.

Босна и Херцеговина 21.10.2017 | 19:08
"Хладан туш" стигао из Европе
И док су политичарима Западног Балкана пуна уста европских интеграција, из Европе стиже хладан туш. Да смо и даље грађани другог реда и да ситуација у балканским државама није скорјена по шниту Европе доказује одлука званичног Брисела да ћемо убудуће за улазак под окриље шенгена морати да добијемо одобрење надлежних служби. Путници ће, осим личних и података о пасошу, морати да наведу и адресу боравишта у Унији, контакт и земљу уласка у ЕУ. Европске контролоре занима и да ли сте осуђивани за кривична дјела или сте боравили у специфичној зони сукоба у посљедњој деценији.

Поступак у Европском парламенту би требало да се оконча до краја године, а коначну одлуку донијеће Савјет министара ЕУ. Поступак је сложен и систем би могао ступити на снагу за најмање двије године, вјероватно тек почетком 2020. године.

За министра иностраних послова у Савјету министара БиХ Игора Црнатка ово је лоша порука.

"Мени је најважније да се још једном чује политичка порука – овакве ствари ће у суштини негативно утицати на све оно што се ради на пољу јачања европског духа и оснаживања европске идеје у БиХ. Сви министри из региона су упутили писмо у којем се каже да за оваквим потезом нема потребе, међутим европска безбједносна политика подразумјева једну овакву одлуку", каже БН телевизији министар иностраних послова у Савјету министара БиХ Игор Црнадак.

Оправданост овакве одлуке Брисела не виде ни у Заједничкој комисији за европске интеграције Парламентарне скупштине БиХ.

"Не сматрам да у сигурносном смислу ЕУ пријети опасност из регије Балкана. Мислим да ће привреда имати велике проблеме, а настојање да се регија укључи у ЕУ се овим доводи у питање, односно ово шаље негативну поруку наспрам таквих аспирациј", каже члан Заједничке комисије за европске интеграције ПС БиХ Саша Магазиновић.

За познаваоце ситуације одлука Брисела је очекивана, а правда је неколико фактора.

"Један је тероризам, други је илегално тржиште радне снаге. Све више имамо реадмисија и нелегалних улазака. ЕУ сматра да има доста разлога да повећа контролу уласка људи и то је на крају крајева дозвољено оснивачким уговором ЕУ. Те ситуације су предвиђене и ту нема ништа чудно. Проблем је што су земље које су постале аспиранти направиле доста проблема", оцјењује аналитичар међународних односа Милош Шолаја.

ЕУ ће на упитнике одговарати у року од 72 часа. За оне за које се утврди да су безбједносна пријетња, врата ЕУ биће затворена. Услуге провјере грађани ће плаћати 10 евра, с тим да тај трошак покрива путовања у периоду од три године.



БН телевизија

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Зоол

21.10.2017 17:22

Не пласите људе без везе,ниста посебно.Овакву исту контролу градјани ЕУ имају када иду у САД.Ко није криминалац нема разлога за бригу а овај министар са својим дипломатским пасосем би могао да казе да у БиХ разлог за бригу могу да имају понајвисе натурализовани градјани тј мудзахедини и сл сорте због којих и јесте ова ствар уведена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одавно оцекивано

21.10.2017 21:07

За мене ово није никакво изненадјење. Коме није јасно нек упита Изедбегоцица и Церица . Они су најбоље упознати са свом проблематиком. Европа мора да поцне да цисти своје двористе.

Name

Адвокати

22.10.2017 06:11

Благо нама са вама, адвокатима поробљивача. САД не фолирају грађане ЕУ причом о прикључењу САД-у или америчким интеграцијама. А ЕУ то ради са нама. Истовремено представља грађане земаља које, као, жели да прими, као нижу расу. Ја лично сам сретан због овог. Злотвор показује своје право лице па и највећи еурофанатик у БиХ више не може да тврди како се приближавамо ЕУ или како требамо тамо да идемо - када нам они тако лијепо лупају врата испред носа. Ви који хоћете да вас понижавају као људе другог реда, изволите. Ја своје паре трошим на путовања на исток, запаф ми се и онако гади. Жена ми неки дан каже, хајдемо сљедећи пут на одмор у Москву. Авион лети три пута из Београда, на боокинг-у цијене смјештаја пристојне, са србским пасошем ми не треба виза. Продато! ФЦУК ЕУ! ФЦУК НАТО.

Name

Ајд не лупај

22.10.2017 08:27

Колико цесто идес у америку? Такав пут планирас пар мјесеци прије. Ја сам икс пута нрпланирано отисао код родјака у Италију, Њемацку и Аудтрију. Тако да не поредис бабе и забе. У смерику слетис и на аеродрому провјеравају.

Name

Соко

21.10.2017 17:24

Боље нисмо ни заслузили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Одавно Оцекивано

22.10.2017 15:38

Засто би питали Изетбеговића па Додик се налази на црној листи заједно са другим криминалцима и терористима.

Name

Ре

23.10.2017 14:55

Зато сто дјикан Додика апсолутно подрзава,..сто је у конацници добро,....

Name

цето

21.10.2017 17:28

Каскамол,каскамо.свако нас зајебава.10 еври па бољеј 50 нек се еу нахрани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сава

24.10.2017 04:41

О чему причаш.. сто се не видиш , какву таксу удара фиктивна држава БИХ .. за бивсе држављане БИХ који су се одрекли тог сугавог дрзављанства и постали држављани других држава... за боравак у БИХ дузе од 48 сати : 4 марке за неки пријавни картон онда 23 марке за овјеру тог истог па онда ПТТ такса од 50 Пфенинга за обраду тог картона... !!!!! И ста висе онда прицати..!!! И коме то све иде у џеп... !? Треба вам увести тоталну забрану уласка у ЕУ.. !!! Толике милијарде удју сваке године од дијаспоре.. и нигдје пребијене паре..!!!! Па бирајте даље лопове сваких 5 година..!!! Кад сте овце ..!!!!

Name

борац

21.10.2017 17:45

Постено!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кумиц

21.10.2017 18:19

Сваста у зивоту прозиви овакви глупости јос недозиви која су ово говна из такозване еуропе треба будзет оног педера јункера напунити па господо уводите визе и тхе енд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РО

21.10.2017 18:54

Нека и треба овим шупцима што трче у ЕУ.Хоће људи паре да зараде да буду слуге Нијемцима чији су диједови овуда убијали по БиХ и Србији.Нема нас гори на свијету кад треба гузице дати и побјећи ту.смо први.Први талас је отишао а видјећете за годину или двије ето их назад.Неће ЕУ нерадника него слугу за 800 еур.Ко имало има памети могао је то и овде имати.

Name

харе

21.10.2017 18:48

Ја бих рекао да је ово порука свим градјанима западног балкана, по највисе за нас да дигнемо глас на насе политицаре да додју памети и успоставе правну дрзаву и острије се позабаве ратницима који се боре у исламкој дрзави, Русији и Украјини и питај Бога гдје све јос их има, овако обицан цовјек је у проблему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са

21.10.2017 19:27

Не кривите друге. Убрзајте свој рад. Не кривите друге сто хоце да раде и контролису. Поцните да радите и рјесавате проблеме, па они неце имати потребе да контролису.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ало Мр Црнадак

21.10.2017 19:30

Брига њих ста ти сматрас, ти си као неки струцњак за безбједност. Дакле спусти се мало и на земљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милојко

21.10.2017 19:36

Па ста правите драмуу ко није криминалац нема цега да се боји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брисел

22.10.2017 05:42

Посто безбједоносне слузбе и БиХ правосудје нису дорасле висини задатка и оцигледно несто не стима ЕУ је одлуцила узет ствари у своје руке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко Немирко

22.10.2017 08:21

Само без панике. Контроле треба! За нормалне градјане је то нормална процедура а за криминалце је лосе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саффет

22.10.2017 08:55

То је европски систем као у Сад ЕСТА ;с срамота је да се плати ;зар немају паре на западу!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриота

22.10.2017 17:47

Хаааа колико костају бриселски пацови

Name

фоx

23.10.2017 08:33

Чему паника кад са хрватском путовницом идете куд хоћет икад хоћете само пара јбг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турбоскара

23.10.2017 20:12

Није ЕУ само Њемацка Италија Аустрија.Има ту и други земакја попут Мадјардке Цеске Полске Бугарске Румуније итд.И у тим земљама зивот стандард 1000 пута бољи него кодл нас им а доста наси људи зиве раде у тим земљама имају нормалан зивот .Водимо се земљамама високпг ризика па су и услови и критерији друкцији.Али за то смо криви ми сто допустамо овим политицарима да нам рзде ово сто нам раде и да нас доведу у такво стање гдје смо сад.Имам доста пријателха и родбине у неким од ових земаља у могу реци да су за нас свемир.Ко је специјалиста мозе да зиви перфектно ал исто тако и кувар конобар бармен возац трамваја или метроа .Ако имас неки свој приватан бизнис зивис фино нормално и највазније на вјестима новинама тв без баје бскира и драгана.Није нам крива еу него ми сами себи ал бајлаксе нам је другог кривити за то. А и незаслузујемо нистс боље са таквим политицарима пропалпм економијом здравством итд .За ове земље смо били Америка а ппсље овог рата за које смо се борили за ово сада ми смо 18 вјек А они свемир. Толко од мене поз

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дфс

23.10.2017 20:21

Тако и треба. Подржавам ово у потпуности. Неће сада наши паметњсковићи након боравка од три мјесеца у Европи рећи да су изгубили пасош, вадити нови, па поново у Европу да раде на црно. Како се одмах ухватимо људских права и слобода. Ми смо једна банана држава. Заслужујемо и горе од овога. Хајде воздра.

ОДГОВОРИТЕ