Резолуција пала као са неба

Што се тиче резолуције око НАТО-а то је пало као са неба, јер од нас нико и не тражи да се прикључимо НАТО-у и то питање није на дневном реду, али он га је извукао сада, да би се у други план ставила прича о ревизорском извјештају, да би то остало на некој маргини и да причамо о некој резолуцији. Са друге стране, када је била око референдума о Суду и Тужилаштву прича, онда ту наводно треба опозиција. Он не би или они не би улазили у било шта, зато што ту нема опозиције, казао је за ТВ1 министар вањске трговине и економских односа БиХ  Мирко Шаровић (СДС).

Босна и Херцеговина 20.10.2017 | 22:56
Резолуција пала као са неба
Што се тиче акциза на гориво, Шаровић је подсјетио да је до само прије неколико мјесеци Влада РС када су у питању акцизе, мудро шутила и говорили су да су акцизе проблем Савеза за промјене да  смо ми то неким странцима обећали и да они о томе неће да гласају, нити у томе да учествују али су на крају отворили карте и од обмањивања јавности на тај начин одустали , и сад су највећи заговорници акциза.

"Ми смо увијек говорили да није проблем да разговарамо о акцизама али не под сваку цијену. Поготово смо сматрали да је потребно направити одређене бенефите за пољопривредни сектор, но изненађујуће је да људи из владе РС нису прихватили иницијативу да се уведе плави дизел а да су они за то били данас би пољопривредници имали умјесто 60, 100 милиона КМ. Данас ми немамо много расположења да трчимо да усвајамо акцизе огољеле од плавог дизела а поготово када знамо да се тај новац троши нетранспарентно и то је исто тако важно питање као - хоћемо ли народу дати нови намет од 15 фенинга који може да се искористи за градњу инфраструктуре под условом да се то троши транспарентно", казао је Шаровић.

Он је навео да данас БиХ има укупно 91 изграђен километар аутопута а само по основу акциза убрано је 10 милијарди КМ, односно пет милијарди са међународном подршком,.

"Онда можете да видите да је један километар у просјеку коштао неких 60 милиона КМ, и она не треба бити пуно паметан да би се схватило да је то најскупља градња а још нисмо ни закорачили према Прењу ни према Херцеговини гдје ће та цијена да буде већа", рекао је Шаровић.

"То се поставља као питање свих питања и у врло погрешно вријеме у којем и они који су до јуче били заговорници тога, одустали су јер су избори на прагу", рекао је Шаровић.

"Мислим да је то све у једном котлу и питање инфраструктуре и питање крпљење буџетских рупа, све је повезано и ММФ као подршка буџетима. Очито је да су највећи заговорници владе, посебно Влада РС. Не кажем да не треба разговарати али је потребно изнијети све на стол и правити један транспарентнији договор.", рекао је Шаровић.

Осврћући се на дешавања у парламенту РС, Шаровић је рекао  да yзвишдање не може бити кривично дјело.

"Он (Додик) је рекао нешто у смислу да опозиција спрема државни удар. Ако звиждите у парламенту, а то је дозвољено било гдје, док рушење система и државни удар значи да сте учинили кривично дјело али звиждати није кривично дјело, него да сте ометали рад парламента што се кажњава опоменама. Уосталом, Додик је звиждао 1996 и 1997 године, убио се од звиждања са синдикатом испред владе коју су водили СДС и ПДП па му није фалила длака са главе, и никад нисмо рекли да он руши систем. Легитимно је што ради опозиција и тај стандард дозвољеног је већи за њих него за позицију. Па не очекујемо ми да изађе позиција и звижди јер за то нема потребе. За изношење свог става опозиција може да користи и парламентарна и ванпарламентарна средства", казао је Шаровић.

Што се тиче резолуције око НАТО-а , Шаровић каже да је то пало као са неба, јер од нас нико и не тражи да се прикључимо НАТО-у и то питање није на дневном реду, али он га је извукао сада, да би се у други план ставила прича о ревизорском извјештају, да би то остало на некој маргини и да причамо о некој резолуцији.

"Сви ми у РС знамо став о НАТО-у. Је ли ви мислите да нешто другачије размишљају људи овдје у Источном Сарајеву или негдје у Бањалуци. То је потпуно јасно и у тој причи потребан је консензус свих политичких фактора у РС какав год да је. Шта значи резолуција коју је усвојило 44 посланика а одстрањена је опозиција. То нема ту тежину", рекао је Шаровић.

Али са друге стране, и ви сте то примјетили, каже Шаровић, када је било око референдума о Суду и Тужилаштву прича, онда ту наводно треба опозиција. 

Према његовим ријечима оваквих спинова ће бити са различитих страна.

"Почела је утакмица набацивања лопти и са једне и са друге стране. Са једне стране Додик око НАТО-а и приче коју нико није тражио а са друге стране из Сарајева чујемо причу о туторству над БиХ што је такође својеврсно набацивање јер видјели сте ко је први реаговао на такво нешто, и то ћемо да гледамо у серијама, а нажалост најмање ће се радити и 2018. ће по томе питању бити гора година него што је ова са којом смо незадовољни", казао је Шаровић.

БН/Н1

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

неорјентисан

20.10.2017 21:34

Од нас нико не тражи да смо у Нато каже Шаровић,а Бакир и Човић причају супротно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.10.2017 15:35

А ције овај цовјек за кога ради па није њега и цавица дзаба вратио тај исти НАТО у Политикум стара је ово лопина.

Name

Др.

20.10.2017 21:39

Др. Шаровић Прочитао је овог сеоског лопужу и манипулатора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

21.10.2017 05:23

Кад је то године Шаровић докторирао? А не је се под сваку цијену, него по сваку цијену.

Name

ре

21.10.2017 07:38

Докторирао је на тему ''Реализација програма изградње Српског Сарајева'' донацијом Републике Србије у износу од 105 милиона марака, и додатном темо ''Преструктурирање власништва у СОД Јахорина Пале'' смјеном директора.

Name

Па

20.10.2017 22:07

Па шта чекаш набаци и ти коју лопту. Је л ти ко брани? Не. Па шта онда. Ваљда га је и теби изборна година, а не само Милораду и Сарајеву. Ко зна можда си и ти у тој сарајевској олигархији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

21.10.2017 04:22

Мој не бас умни друзе, па проблем је управо сто није изборна година... Али нема везе, само ти настави гуслати

Name

Павао П.

21.10.2017 05:42

Не видим да поредјење са некаквим Сарајевом мозе опрати криминалне радње Милорада Додика. Криминал треба да се казњава, а не да се афирмисе у оваквој мафијаској дрзави.

Name

ре ПА

21.10.2017 06:10

Добро име ти изабра:ПА као пацја скола: "Уцили од сриједе до петка ал се нису макнули даље од поцетка...и ниста не науци пацурлија та,него само па,па,па." То су Бајини војници.

Name

Дјемсбонд

21.10.2017 06:55

Пација скола је резултат нерада судова. Инаце би се афере као ове многобројне са МД вец одавно рјесиле. Овако тапкамо у мјесто и трпимо тортуру групе дрзавних криминалаца.

Name

Ре коле

21.10.2017 16:01

Ма сзп ударио кода су сутра избори циними СЕ вице КО и просло пута до изборе ЦЕ испуцат све располозиво и кад буде требало остали без муниције.

Name

Ре коле

21.10.2017 16:06

У сваком погледу Милорад паметнији öд ових ссзп цути узврати по који ситни а кад буде требало кад ударе хаубице сзп неце бит ни опозиција.

Name

Нада

21.10.2017 07:44

Довољно је видјети како се овај цовјек изразава и које термине користи па да се види да је за копље испред осталих. Код њега нема ни пјевања ни гуслања ни повисених тонова. Прави господин!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Закон

22.10.2017 07:45

Па ста ти знаци то под условом да се новац троси транспарентно од акциза зар се уопсте трба нагласават па није пијаца да се цјенкамо а ја политицара и г...а

ОДГОВОРИТЕ