Женска оплодња са псећом ћелијом

Словеначка умјетница Маја Смрекар (39) "оплодила" своју јајну ћелију псећом ћелијом сала како би створила хибрида човека и пса. За то је добила престижну награду у области електронике и интерактивне умјетности.

Свијет 20.10.2017 | 19:00
Женска оплодња са псећом ћелијом
Словеначка умјетница Маја Смрекар (39) извела је један од најболеснијих експеримената у историји - "оплодила" је своју јајну ћелију псећом ћелијом сала како би створила хибрида човека и пса! Хибрид није настао, међутим, умјетница је за свој бизарни подухват добила међународну награду!

Смрекарова је на умјетничком пројекту названом "К-9 типологија" радила три мјесеца. За то вријеме је била у изолацији са своја два пса - женком Адом и мужјаком Бајроном. Своје тијело је вјештачки натјерала да производи млијеко тако што је константно користила пумпицу за измузавање груди, коју обично користе породиље. Затим је своју керушу Аду двије недјеље дојила млијеком које је успјела да произведе.

Још бизарније, она је уз помоћ генетичара своју јајну ћелију "оплодила" ћелијом сала свог пса Бајрона. То је урађено методом сличним вјештачкој оплодњи, разлика је једино у томе што није коришћена полна ћелија пса, односно сперматозоид. Циљ је требало да буде стварање нове ћелије из које би, само теоретски, могао да се развије хибрид човјека и пса.

Словенка каже да јој је циљ био да истражи могућности еволуције кроз односе човјека и пса.



- Слично планирам да покушам и са вуковима у неком наредном експерименту. Поред тога, жељела сам да истражим и на који начин се у друштву користи женско тијело кроз дојење - рекла је Смрекарова, која је снимала цио свој пројекат.

Упркос томе што је експеримент крајње болестан, стекао је огромну популарност међу стручњацима. Зато је добио прву награду за хибридну умјетност При арс електронике. У питању је једна од најпознатијих награда у области електронике и интерактивне умјетности.

Жири такмичења одржаног у Линцу објаснио је да је Словенка добила главну награду због невероватне посвећености пројекту.



- Оно што овај умјетнички пројекат чини специјалним јесте то што се умјетница у потпуности њему посветила. Њено тијело прошло је кроз мучење усљед хормонског шока због лажне трудноће. Умјетница је, такође, посебно опремила лабораторију за компликовани биотехнолошки протокол како би направила поетско ремек-дело будећи изазове постхуманистичких дилема. "К-9 типологија" је прави хибридни умјетнички пројекат са дубоком био-политичком поруком, која ће свакако изазвати дискусију и међу умјетницима и међу научницима - навео је стручни жири.

Прелази границу морала и етике

Пројекат Маје Смрекар изазвао је бројне критике широм свијета. Корисници друштвених мрежа наводе да је Смрекарова психички болесна и да јој је потребна помоћ, а не награда. Такође, реаговали су и аустријски посланици јер је баш у тој земљи Словенка добила награду.

- Овај пројекат прелази границу морала и етике. Зашто су овакви пројекти у науци забрањени, а у умјетности дозвољени? Ко је финансирао тај стравичан подухват и према којим критеријумима је изабран жири?. Због свега мора да реагује и Комисија за биоетику - казао је посланик Слободарске партије Аустрије Вернер Нојбауер.

(Информер)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Израелац

20.10.2017 17:06

Није умјетност све сто људи казу да је умјетност, немојте људима гадити умјетнике и умјетност кад овосве горе наведено нема везе ни са мозгом а камол са умјетносцу.. то је перформанс који треба да упути на неки проблем у друству ил је цисти идиотлук ирационалне особе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стана

20.10.2017 17:56

Ооо, земљо отвори се и прогутај нас! Па докле?

Name

Град

20.10.2017 19:42

Бозе помози само сваста у овоме свијету.

Name

БОСНА

20.10.2017 17:13

Ово води ка белају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смак Свијета

20.10.2017 17:28

Болест!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гордон Бајрон

20.10.2017 17:39

Ово сто је урадила и сто даље цини ова несрецна зена је цисти утицај сатане и његових сљедбеника,заиста залосно и ниско до самог пакла,али јос горе је сто она то јавно представља и на тај нацин саблазњава и трује друге људе. Скотолоство на дјелу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требава

20.10.2017 17:50

Ђавоља посла!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босна

20.10.2017 18:24

Склоните то из јавности да нетрујете омладину.доста је америцки филмова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босна

20.10.2017 19:39

Зена психицки болесна.

Name

Стана Босна

20.10.2017 19:48

То сте у праву. Такве сатанистицке ствари и не треба јавно износити.

Name

Николина

20.10.2017 19:55

Страсно. Ста је ово људи моји? Какви су ово болесници. Не зна се ко је веци монструм, да ли Смрекарова или они који су јој дали награду. Не могу да вјерујем да овако несто болесно мозе некоме пасти на памет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дтана Николина

20.10.2017 20:25

Ово је узас! Има ли ико нормалан на овој планети да овакве ствари у коријену сасијеца. Куд нас ово све води??

Name

Ја

20.10.2017 20:28

Има она народна која гласи ..бојој пас матер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кал

20.10.2017 21:35

Нисам знао да је кушница умјетност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОЛЕСТ

21.10.2017 05:53

Мислим да је у лудницу треба одма!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оља

21.10.2017 07:05

Зена је тезак болесник, а изгледа ни средина у којој се креце није довољно здрава да јој помогне. А они, који су јој дали награду - да ли су уопсте људи? Ако здрави то не зауставе, и то на вријеме, оде све додјавола. Не мозе се све сто коме падне напамет карактерисати као перформанс у сврху умјетности, нити свако "истразивање" као добробит науке. Било је наопаких истразивања и у 2. св. рату (фирерови љекари) па добро знамо ста би био крајњи резултат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведска

21.10.2017 19:03

Какви болесници воде свијет,затиру све сто има везе са породицом,браком,цеститосцу,постењем,а промовису педеризам,педофилизам,наркоманију,проституцију,алкохолизам.Серијат је закон,цусте ли ста вели онај поп Арсеније о Исламу и завијеним муслиманкама.

ОДГОВОРИТЕ