Вода из Тилаве иде у Сарајево

Вршилац дужности директора КЈКП "Водовод и канализација“ Сарајево Азра Музур и директор КП "Водовод и канализација“ Источно Сарајево Јован Катић потписали су данас уговор о испоруци воде Кантону Сарајево.

Босна и Херцеговина 20.10.2017 | 18:07
Вода из Тилаве иде у Сарајево
Предмет уговора је регулисање међусобних односа, а у вези с испоруком додатних количина воде за Кантон Сарајево, чиме ће бити омогућено боље водоснабдијевање локалитета Храсно и насеља Доњи Которац, који иначе има лоше снабдијевање јер се налази на крају зоне водоснабдијевања Ступ.
 
Директор Катић је казао да је на основу претходних разговора министра комуналне привреде и инфраструктуре КС-а Сенада Хасанспахића и начелника Општине Источно Ново Сарајево Љубише Ћосића дошло до потписивања овог уговора који подразумјиева испоруку вишка воде које нису потребне за снабдијевање грађана Источног Сарајева са изворишта Тилава, према водоводу Сарајево за снабдијевање потрошача у Кантону.

- Ми смо поново актуелизовали договоре у вези испирања транспортног цјевовода који пролази испод брда Мојмило и улази у резервоар Храсно, а по завршетку дезинфекције, анализа и потврде о исправности воде, одређена количина је већ кренула према потрошачима у Кантону Сарајево - навео је Катић након потписивања уговора уприличеном у ВИК Источно Сарајево.

Због неповољне хидролошке ситуације, како изворишта којима газдује Водовод Сарајево тако и изворишта којима газдује Водовод Источно Сарајево, како је додао, тренутно нису у могућности да према Сарајеву пласирају већу количину воде и тренутно могу да испоруче од 15 до 25 литара у секунди, што ће варирати у зависности од потрошње и потреба грађана Источног Сарајева.

Катић је казао да се те количине воде могу повећавати до 50, 60, а можда и 70 литара у секунди како се буде поправљала хидролошка ситуација.

Каже да су разговарали и о побољшању сарадње између два водовода, тако што би Водовод Источно Сарајево, када нема пуно проблема на водоводној мрежи, слао једну или двије екипе како би интервентно поправили кварове на њиховој мрежи.

- Ми већ имамо сарадњу с колегама из Водовода Сарајево на превоју Враца гдје преузимамо одређену количину. Такође, ми у наш водоводни систем преузимамо одређену количину воде и од Водовода Пале, па тако и Водовод Сарајево једну количину воде узима с Пала. Ту смо имали један договор гдје сва водоводна предузећа као дистрибутери наплаћују воду 0,5 КМ по метру кубном плус ПДВ и припадајуће накнаде, што је цијена за дистрибутера и не за крајњег корисника - казао је Катић.  

Вршитлац дужности директорице КЈКП "Водовод и канализација“ Сарајево Азра Музур је казала да су количине воде које се испоручују из правца Тилава, у односу на потребе Кантона Сарајево заиста минималне количине, али да могу побољшати стање на локалитетима који су у зони Храсног и према насељу Доњи Которац.

- То су мале количине које не могу значајно утицати на укупно стање водоснабдијевања у КС - додала је она.  

Навела је да су обезбијеђена средства од Владе КС и да ће се плаћање вршити на основу испоручених количина воде. Подсјетила је да су већ покренуте интензивне активности на поправкама кварова, те да је тренутно на терену ради 12 до 13 екипа, те да су имали помоћ и других кантоналних предузећа.

Музур је казала да краткорочни план подразумијева укидање дневних редукција до Нове године, а до прве половине године смањење ноћних редукција воде у Кантону Сарајеву.

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Идиот цоyнтрy

20.10.2017 19:20

На нормалне ствари у лудој земљи нема коментара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

све је тако

20.10.2017 20:22

Ми њима воду, а они високе рачуне повратницима у Сарајево. Мјесечни рачун некада износи и до 50 КМ. Док отплате воду, дође им ко солидна рата кредита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

све старо

20.10.2017 20:27

Сва водоводна мрежа у Сарајеву је застарила, пуца често и тако се губи вода. Морају мијењати цјелокупни систем или ништа од воде у наредним годинама.

ОДГОВОРИТЕ