Пјешке до сајма књига у Београд

Овај књижевни перформанс Петар Блажић назвао је “Са моста у свијет књиге”. Представљамо вам човјека који је са моста на Рачи пјешке кренуо према свом циљу – на сајам књига у Београд.

Република Српска 20.10.2017 | 13:59
Пјешке до сајма књига у Београд
Стицајем околности, 1991. године Петар је ушао у свијет књижевности. Написао је 9 романа, које је, како каже, стварао у покрету.

Ходањем, трчањем, вожњом бицикла, а највише у једном уском берлинском аутомобилу, којег је претворио у необичну књижевну радионицу.

Перформанс “Са моста у свијет књиге” у знаку је узајамне повезаности књижевног свијета са многобројним мостовима на овој планети, наглашава Блажић.

“Пошто су мостови изванредни у градњи тог свијета, гдје се људи разумију, пролазе, прожимају различите потребе, а посебно културе, ја сам се баш из тог разлога одлучио да кренем са овог моста у свијет књиге, истовремено дајући акценат на то да су књижевност и мостови су уско повезани.

Тако дајем једну снагу и једну поруку, баш на сајму књиге у Београду, да овај мост има један општи, међународни значај за ово наше подручје”, истиче Петар Блажић.

Петар каже да одлази у Београд са овог моста са намјером да машта о новом, бољем и хуманијем свијету. Сапутник и вјерни пратилац му је његова најновија књига “Југоша”. Такође, сви километри које на овом путу пређе, имају и хуманитарну ноту.

“Зато се данас крећем “пјешачким начином” изражавања. И писањем. И да пишем и да пјешачим. То је мој стил рада и мислим да сам и у томе на неки начин препознатљив.



Желим да све ове импресије које успут ја доживим и проживим, да то и напишем, са осмијехом на лицу прича Блажић и наглашава да када допјешачи тих 120 километара до Београда, онда ће за сваки пређени километар даривати по једну КМ, односно 120 КМ – у хуманитарне сврхе. “

Сличан подухват направио је прије мјесец дана и у Бањалуци – у насељу Траписти.

“Наглашава да је у питању један стари мост, можда из времена када је и овај на Рачи грађен. Он је за Бањалуку био веома значајан.

Ја сам осјетио његов вапај, потребу. Он пропада, па сам хтио да учиним нешто за њега. Донио сам неколико дасака с намјером да се нешто почне радити, измаштао сам да би он могао у неком времену да буде веома значајно мјесто, гдје ће се људи, умјетници из свијета окупљати, поготово млади и ја сам га назвао “Арт мост”, истиче Петар.

Овај књижевник за себе воли да каже да обитава на мосту, гдје се приближавају двије удаљености, спајају супротности и пресијецају путеви људских жеља и потреба.

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

освит

20.10.2017 13:41

Сретно, свака част.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

20.10.2017 16:28

Па гдје сте коментатори.Кад су Додик и Бакир у тексту 1000 коментара,а овом цовјеку ниста. Коњи неписмени.Теби лаве сретан пут и свака цаст..

Name

Аутор

26.10.2017 17:07

Хвала БН ТВ на инспиративној репортажи. Хвала и свим људским душама које су ме путем мотивисале, да испишем нове странице, намјењене свима онима који желе да граде бољи и хуманији свијет.

ОДГОВОРИТЕ