Евролига је опет у Београду: Звезда - Барселона!

Црвено-бели у пуном "Пиониру" дочекују великана из Шпаније.  Да видимо нову Барсу у ужареној лави! Пун Пионир чека Каталонце (19х). Евролига је опет у Београду.

Кошарка 20.10.2017 | 15:00
Евролига је опет у Београду: Звезда - Барселона!
Црвена звезда (0-1) - Барселона (1-0)!

Српски и регионални шампион од 19 часова игра прву евролигашку утакмицу код куће, пред сигурно крцатим трибинама. Карте су, очекивано, "плануле" за дан, као поуздана најава да су се навијачи Звезде ужелели најбоље кошарке, након више од пола године од последње утакмице Евролиге у Београду.

А, први гост је један од тренутно најјачих у Европи.

Нови тим Барселоне, о којем смо већ писали, долази у главни град Србије после пет узастопних победа (четири у првенству и једне у Евролиги, против Панатинаикоса), у којима је доказао да је ове године у "Блауграни" заиста "кликнуло" и да су коцкице добро сложене.

"Не значи да сам у праву, али мислим да је Барселона екипа која је сада и у прелазном року истакла највећу могућу кандидатуру и за освајање Евролиге", рекао је у најави меча тренер Звезде Душан Алимпијевић.

Где би Звезда могла да тражи своју шансу да изненади? Шеф струке црвено-белих нагласио је два елемента без којих је о томе немогуће и причати - одбрану у ситуацији "један на један" и одбрану на шуту за три поена.

"Ту ћемо морати да покажемо велику одговорност, јер је Барселона у тим сегментима веома снажна. Ако не играте одбрану против Барселоне, не можете је победити. То је тим који је у стању да свима да између, 80, 90, па и сто поена. Десет или 11 играча је способно да феноменално игра 'један на један', што је раритет у данашњој кошарци. Други сегмент, одбрана шута, ослања се на тај. На 110 шутева у шпанској лиги су на око 45 одсто погодака, што је податак уз који не би требало бити превише паметан да би се закључило на шта би највише требало да обратимо пажњу у следећој утакмици", нагласио је млади тренер дан уочи меча.

С обзиром на то да је у Евролиги одиграно само једно коло, за упознавање са Каталонцима је практичније узети домаће првенство, у којем је најбољи стрелац екипе новајлија Пјер Ориола, освајач европске бронзе на недавном Еуробаскету у Истанбулу. Он је (додуше, на узорку од две одигране утакмице) постигао по 17,5 поена, а двоцифрени просек имају и Томас Ертел (12,5), Адријен Моерман (10,8) и Пау Ривас (11,3), који је последње гостовање Београду запамтио по тешкој повреди, због које је морао на операцију колена.

Наравно, не би требало потценити ни одбрану "Блаугране", чији је стуб званично најбољи дефанзивац Евролиге, Адам Ханга.

Никола Радичевић, плејмејкер Звезде кошаркашки школован у Шпанији, посебно је истакао значај искусних организатора игре гостију у најави утакмице.

"Барселона није ни налик тиму од прошле сезоне. Потпуно су промењени, играју много добро и имају највише амбиције. Доста трче, играју доста и нападачки су оријентисана екипа, са 12 врхунских нападача који у сваком тренутку могу индивидуалним квалитетом да дају више од 20 поена. На основу тога, требало би да се сконцентришемо да зауставимо њихов контранапад, њихове креаторе Ертела и Риваса, од којих све почиње и да наметнемо свој ритам, о којем причамо од почетка сезоне, а то је агресивна и јака одбрана".

Као потенцијалну шансу Звезде дугогодишњи бек Севиље истакао је...

"Екипе као Барселона имају и слабости у повратку на свој део терена. Потрудићемо се да играмо у складу с тим".

Нови Звездин тим имаће евролигашку премијеру на београдској сцени. Да ли се осећа трема у свлачионици?

"Сви смо са нестрпљењем очекивали почетак Евролиге, јер сви знају шта то доноси кад сте играч Звезде. Пуне трибине, сјајна атмосфера и ваше могућности тада се повећавају за 30 до 40 одсто. Играте изнад свог максимума. Има доста нас којима ће ово бити први пут пред оваквим навијачима и једва чекамо. Треме у смислу страха нема, само оне позитивне, да ишчекујемо много, да смо пуни енергије и надам се да ћемо је усмерити у правом правцу".

Ако желите да видите од чега сте саздани, колико можете, колики су вам домети и какви могу да вам буду крајњи циљеви, онда морате да се измерите са најбољима. А то Барселона у овом моменту свакако јесте и то ће тек показати како сезона буде одмицала. Каталонци стижу у ужарени Пионир у оквиру другог кола Евролиге.

Чека нас спектакл од 19 часова (Спорт клуб).

Звезда је такмичење у Еволиги почела тесним поразом од Жалгириса када је последњи шут промашио Тејлор Рочести, а сада ће црвено-бели поправни имати против састава који је у првом колу одувала Панатинаикос па ће свакако представљати велики залогај за тим ДушанаАлимпијевића.

Плејмејкер Звезде Никола Радичевић, који је играо у Шпанији и добро познаје тамошњу кошарку,  каже да је ово потпуно другачији састав Барсе у односу на прошлу сезону.

“То је тим који није ни налик оном од прошле сезоне. Променио се тотално. Играју много добро на почетку ове сезоне и има највише амбиције. Очекујемо тврду утакмицу против противника који доста трчи и игра агресивно”, каже Радичевић.

У досадашњим дуелима боље је пролазила екипа која је играла на домаћем терену. Тако је било на четири од последњих пет мечева. Од 1999. године на овамо Црвена звезда је успела да дође само до једне победе у шест мечева и то прошле сезоне када су Београђани надиграли Каталонце с 76:65.

Тада су црвено-бели били можда чак и благи фаворит, дошли су до победе, али ове сезоне су објективно другачије распоређене карте.

Звезда се узда у амбијент који је знао да истопи и оне најчвршће екипе на Старом континенту.

“Зна се да су овде најбољи навијачи у Евролиги. Очекујемо подршку и ветар у леђа да одиграмо изнад својих могућности”, истиче Радичевић.

Барсина прошла сезона је једна од најлошијих у историји клуба. Зато су Каталонци овог лета направили потпуни ремонт, нови спортски директор Начо Родригез је довео играче по мери, па су сада предводници нове Барсе Ертел, Серафан, Ханга, Моерман, Рибас... И све то на челу са тренером Ситом Алонсом.

Било је само питање како ће се нове јединке уклопити у систем, али смо добили одговор у победи Барсе над Зеленима од 98:71 у првом колу. Чак 27 разлике, била је то брутална егзекуција.  Тренер Звезде Душан Алимпијевић неће моћи да рачуна Немању Дангубића тако да ће, као што је и сам истакао, морати да пронађе друге начине да надомести његову енергију, посебно у одбрани.

И то посебно када се зна како Барса игра добро у нападу. А игра опасно, практично лети по терену.

“Имају - могу да кажем - 12 врхунских нападача који у сваком тренутку могуд да дају преко 20 поена индивидуалним квалитетом. Треба да се концентришемо да зауставимо њихов контранапад. Пре свега креаторе - Ертела, Рибаса и људе од којих све почиње. Да наметнемо ритам о коме причамо од почетка сезоне. Агресивна одбрана. Многи фаворити су долазили у Пионир и знамо како се то завршило. Сви играчи су с нестрпљењем чекали почетак Евролиге. Сви знамо шта играње у Евролиги значи када сте играч Звезде - пуне трибине, сјајна атмосфера, могућности вам се много повећавају. Једва чекамо”, каже Радичевић.

Осим Дангубића, остали играчи ће бити спремни за меч. Код Барсе ће изостати Виктор Клавер и Раким Сандерс.

Трибине Пионира ће бити до краја попуњене, карте су распродате.

Дакле, атмосфера ће бити као да се сте усред кључајућег вулкана. Видећемо како ће се у тој ужареној лави снаћи нова Барселона на челу са Алонсом, али видећемо и како ће се снаћи млади тим Звезде у чијем саставу многи нису имали прилике да играју евролигашки меч у Пиониру.

Спектакл је, у сваком случају, загарантован.

Вечерас, од 19 часова, Звезда и пун "Пионир" биће на истом правцу - ка другој евролигашкој победи над Барселоном у клупској историји. 

Састав Барсе:

1 Кевин Серафан
5 Пау Ривас
6 Марк Гарсија
8 Фил Преси
11 Хуан Карлос Наваро
13 Томас Ертел
14 Саша Везенков
17 Родионс Курукс
18 Пјер Ориола
21 Раким Сандерс
25 Петери Копонен
30 Виктор Клавер
44 Анте Томић
45 Адријен Моерман

Тренер: Сито Алонсо

Резултати 2. кола Евролиге:

Црвена звезда - Барселона 19.00
Химки - Жалгирис 19.00
Олимпијакос - Уникаха 20.00
Валенсија - Ефес 21.00

одиграно у четвртак

Макаби - Басконија 74:68
Панатинаикос - Бамберг 93:83
Милано - Фенербахче 86:92
Реал Мадрид - ЦСКА Москва 82:69

Табела: Реал Мадрид 2-0, Макаби 2-0, Барселона 1-0, Олимпијакос 1-0, Химки 1-0, Жалгирис 1-0, Уникаха 1-0, ЦСКА Москва 1-1, Панатинаикос 1-1, Фенербахче 1-1, Црвена звезда 0-1, Валенсија 0-1, Ефес 0-1, Милано 0-2, Басконија 0-2, Бамберг 0-2.

Парови 3. кола (24. и 25. октобар): Химки - Црвена звезда, Макаби - Олимпијакос, Барселона - Жалгирис, Реал - Милано, ЦСКА - Панатинаикос, Фенербахче - Ефес, Басконија - Валенсија, Уникаха - Бамберг.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар